Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Australian Open

Čilić: Znam da Rafi nije bilo lako, sjetio sam se svojih problema protiv Federera

Marin Čilić - Rafael Nadal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
24.01.2018.
u 09:57

Rafa je poznat po tome da uvijek daje sve od sebe i zato mi je žao da je ovako završilo – rekao je Čilić nakon meča

Marin Čilić ušao je u polufinale Australian Opena i tako ponovio svoj najbolji doseg na tom turniru iz 2010. godine. Tada je u borbi za finale poražen od Britanca Andyja Murraya (u četiri seta), a sada će mu suparnik također biti Britanac, ali jedan drugi, 23-godišnji Kyle Edmund. Tako se Marinu pruža prilika da uzvrati Otočanima...

Do polufinala Marin je došao sjajnom igrom protiv prvog tenisača svijeta Rafaela Nadala. Meč nije završen, Rafa je zbog problema s butnim mišićem desne noge predao pri Marinovu vodstvu od 2:0 u petom setu, ali to nikako ne smije umanjiti zasluženi trijumf našeg najboljeg tenisača s konačnih 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:2, 2:0 – predaja.

Marin Čilić - Rafael Nadal
1/17

Jer, i kada je Nadal igrao najbolje što je mogao, Čilić mu je u najmanju ruku bio ravnopravan suparnik, ako ne i bolji.

Marin s čak 83 vinera

Nakon što je pomalo nesretno izgubio tie-break trećeg seta (s velikim brojem mini breakova), Međugorac je sasvim zagospodario terenom. Španjolac je sredinom četvrtog seta zatražio liječničku pomoć, a nakon toga Marin je pojačao ritam. Zaigrao je vrlo agresivno, što je do kraja meča rezultiralo s gotovo nevjerojatna 83 vinera (uz 20 asova i ubačaj prvog servisa od sjajnih 67 posto). Nakon što je Čilić dobio četvrti set sa 6:2, Nadalova predaja bila je na vidiku iako je “Bik s Mallorce” poznat po tome da nikad ne odustaje.

Na stanje dvije godine starijeg Španjolca (Nadal 31, Čilić 29), za kojega je i prije turnira bilo upitno je li 100 posto spreman, svakako je utjecala i činjenica da je u prethodnom kolu morao na terenu provesti cijela četiri sata da bi slomio otpor upornog Argentinca Diega Schwartzmana. Meč s Čilićem potrajao je nova četiri sata...

– Rafa je poznat po tome da uvijek daje sve od sebe i zato mi je žao da je ovako završilo – rekao je Čilić nakon meča na terenu dobivši pljesak gledatelja zbog svoje korektnosti i potom dodao:

– Znam da mu nije bilo lako, i sam sam se sjetio svojih problema sa žuljevima u lanjskom finalu Wimbledona protiv Rogera Federera. No ja sam sad nastojao igrati svoju igru. Možda nisam morao izgubiti ni treći set, propustio sam puno prilika u njemu, pa i dva servisa kod vodstva 3:2 u tie-breaku. Rafa je u kritičnim trenucima pogodio nekoliko teških lopti. Ali to je Rafa, uvijek nađe put, pa i kad ne igra najbolje. No u nastavku sam ja još bolje osjećao loptu, bio sam sve uspješniji na servisu i postigao sam jednu od svojih najvećih pobjeda – naglasio je Čilić u mikrofon Jimu Courieru koji je dva puta osvajao Australian Open, a jedan od ta dva uspjeha proslavio je znamenitim skokom u rijeku Yarru.

Za polufinale s Čilićem, od našeg tenisača šest godina mlađi Edmund, 49. na ATP listi, iznenađujuće je sa 6:4, 3:6, 6:3, 6:4 pobijedio trećeg igrača svijeta Bugarina Grigora Dimitrova. Polufinalni dvoboj između Čilića i Edmunda na rasporedu je u četvrtak u 9.30 sati. Prenosit će ga Eurosport, a brojni ljubitelji tenisa s pravom priželjkuju da prijenos preuzme i naša javna televizija – HRT. Čilić se s Edmundom, kojemu je ovo prvi polufinale na nekom od Grand Slam turnira, sastao samo jedanput, u Šangaju 2017., i pobijedio ga sa 6:3, 7:6 (5).

Šapovalov se nada pobjedi

– Edmund igra sjajno na ovom turniru, posebno je briljantan bio protiv Dimitrova i čestitam mu na tome. On je također veliki udarač: glavni su mu aduti servis i forhend. Ja se moram fokusirati na svoju igru, želim odigrati kao protiv Nadala, preuzeti inicijativu i nastojati što bolje servirati – kratko je polufinale najavio Čilić.

U poretku uživo naš je najbolji tenisač u ovom trenutku peti (preskočio je Thiema), a pobijedi li i Edmunda, u Osijek bi na dvoboj Davisova kupa s Kanadom sljedeći tjedan došao kao treći tenisač svijeta. Izbornik hrvatske reprezentacije Željko Krajan jučer je prijavio sastav za taj dvoboj prvog kola Svjetske skupine.

Očekivano, Hrvatsku će predvoditi Marin Čilić i Borna Ćorić, a u momčadi su još Viktor Galović, Ivan Dodig i Franko Škugor. Nova pravila omogućuju izbornicima da nominiraju petoricu igrača, jednoga više nego što je to bio slučaj dosad. U očekivanju nominacija novog kanadskog izbornika Franka Dančevića (hrvatskog podrijetla), dobro je citirati izjavu jednoga od aduta Kanađana, talentiranog 18-godišnjaka Denisa Šapovalova, 50. tenisača svijeta:

– Bit će to zanimljiv meč, ja se ne sjećam da sam ikad igrao na zemlji u dvorani. Mislim da ćemo pružiti dobru igru, imamo momčad koja može pobijediti Hrvatsku – kazao je Šapovalov koji je predvodio Kanadu u lanjskoj pobjedi nad Indijom u Edmontonu.

Zemljana podloga u Osijeku već je postavljena i spremna je za prve treninge.

Marin Čilić - Rafael Nadal
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije