Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIJAN KUSTIĆ:

Šimićevu kandidaturu pozdravljam, ali iznenadio me izjavom da se ne poznajemo

Marijan Kustić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
27.11.2017.
u 20:33

– Darija Šimića poznajem dugi niz godina, družimo se, pogotovo ljeti i vidjeli smo se i zadnjih mjeseci pa me iznenadilo kad je izjavio da se ne poznajemo. Ako misli donijeti promjene, mora biti vjerodostojan.

Bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, saborski zastupnik HDZ-a Marijan Kustić (42) u intervjuu za Večernji list objašnjava svoju poziciju uoči nadolazećih izbora u Nogometnom savezu te komentira kandidature Davora Šukera i njegova zahuktanog protukandidata Darija Šimića.

Jeste li definitivno odustali od kandidature za predsjednika HNS-a? Ako jeste – čiji ste vi bili “igrač”, Miškovićev, Mamićev ili svoj?

Ne želim da me stranka gura

– Ne odustajem od utrke za predsjednika HNS-a jer nikad nisam ni istupio da ću se kandidirati za tu funkciju. Saborski sam zastupnik i, da sam ušao u utrku za predsjednika HNS-a, rekli bi da me stranka gura, neovisno o tome što sam u nogometu cijeli život i prošao sam put od igrača, direktora kluba, predsjednika Županijskog nogometnog saveza do Izvršnog odbora HNS-a. Tako sam valjda postao Miškovićev ili Mamićev, ovisi tko govori i kako mu odgovara – kaže Kustić, koji se iz Izvršnog odbora HNS-a povukao prije nekoliko mjeseci, s obzirom na to da po zakonu ne može istodobno biti dužnosnik u Saboru i Nogometnom savezu.

Marijan Kustić
1/6

Što konkretno zamjerate Davoru Šukeru i kako komentirate činjenicu da ga je vaš kolega iz Izvršnog odbora Markulin javno kritizirao, a onda mu na sjednici IO dao potporu?

– Osobno ću uvijek upozoravati na ono što nije dobro i što treba mijenjati, to sam učinio i pred članovima Izvršnog odbora i pred Šukerom osobno. Ja ne bih predsjedniku Šukeru zamjerio predugu odsutnost iz Hrvatske, što mu mnogi spočitavaju, kad bi Savez bio ustrojen tako da dok njega nema normalno funkcionira, da unutar sustava svatko radi svoj posao i za njega odgovara. To je moja osnovna zamjerka, dakle, zalažem se za preustroj Saveza iznutra, a ne da se Savez vodi iz inozemstva – naglašava Kustić i potom se referira na stav Roberta Markulina.

– Nakon sastanka Izvršnog odbora HNS-a shvatio sam da je njihova jednoglasna odluka bila da se Izborna skupština održi 22. prosinca, a ne da to tijelo jednoglasno daje potporu predsjedniku Šukeru. Kolega Markulin u svojoj će bazi, Nogometnom savezu Koprivničko-križevačke županije, okupiti Izvršni odbor koji će odlučiti kojem će kandidatu za predsjednika dati potporu uoči izbora.

Tko želi pomoći – dobrodošao

Kako gledate na predsjedničku kandidaturu Darija Šimića, kakve mu izglede dajete u utrci s moćnom Šukerovom glasačkom logistikom?

– Svi koji mogu pomoći nogometu dobrodošli su. Pozdravljam njegova nastojanja da se zauzme za prava nogometaša kroz sindikat te, naravno, o Dariju govorim s apsolutnim respektom s obzirom na impresivnu igračku karijeru. Isto tako, i dečki koji su stali uz njega imaju što reći i vjerujem da žele pomoći hrvatskom nogometu. Ne bih nagađao o izgledima u utrci za predsjednika HNS-a jer se stvari vrlo brzo odvijaju – diplomatski uzvraća Kustić.

Slažete li se s tezom da u fokusu ove kampanje nije program, nego ljudi? Proklamirano poštenje protiv dokazane neučinkovitosti, nečinjenja, nevjerodostojnosti.

– Tek smo nedavno prvi put od protukandidata čuli načelne točke programa i u principu to je sve ono što sam i Davoru i javno rekao prije više od mjesec dana. Trebamo vratiti nogomet narodu, okupiti sponzore, uspostaviti dijalog s navijačima i sa sportskom zajednicom, predstaviti infrastrukturne projekte, raditi na jačanju lige. Ali to treba konkretizirati – ističe Kustić.

Glas za interes nogometa

Dario Šimić izjavio je da vas ne poznaje, zamjerate li mu to?

– Darija Šimića poznajem dugi niz godina, družimo se, pogotovo ljeti i vidjeli smo se i zadnjih mjeseci pa me iznenadilo kad je izjavio da se ne poznajemo. Ako misli donijeti promjene, mora biti vjerodostojan.

Je li točno da vaša stranka HDZ više ne stoji uz predsjednika Šukera? U kojoj će mjeri na izbore utjecati stav premijera Andreja Plenkovića?

– Sport treba podršku politike, ali politika ne bi smjela imati presudan utjecaj u sportu. HDZ se sigurno neće miješati u izbore u HNS-u i o tome tko će biti predsjednik HNS-a isključivo trebaju odlučiti delegati u Skupštini.

Je li vaša baza Gospić zauzela stav koga će podržati, Darija Šimića ili Davora Šukera?

– Poručujem svima da glasuju u interesu hrvatskog nogometa. Mi ćemo sljedećeg tjedna održati sjednicu Izvršnog odbora našega županijskog saveza i odlučiti kome ćemo dati potporu. Lika, Rijeka i Istra imat će jedinstveni stav o kandidatu za predsjednika. Sljedeće godine idemo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju i trebamo dostojanstveno obilježiti 20 godina od osvajanja brončane medalje u Francuskoj. Osjeća se ponovno zajedništvo navijača i reprezentacije i tu loptu ne smijemo propustiti – zaključio je Marijan Kustić, koji je neko vrijeme figurirao kao najozbiljniji kandidat za predsjednika HNS-a, no ostao je u saborskim klupama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije