Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbojka

Anzulović: Kirilova je bila primjer volje, sve je oko sebe činila boljima

'25.05.2011. Zagreb, Hrvatska - Trening hrvatske zenske odbojkaske reprezentacije . Izbornica Irina Kirilova. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/7
19.11.2017.
u 12:48

Irina Kirilova sudjelovala je kao igračica u najvećim uspjesima hrvatske ženske reprezentativne i klupske odbojke

Ruskinja Irina Kirilova (djevojački Parhomčuk) postala je prva odbojkašica s hrvatskom putovnicom koja je uvrštena u Odbojkašku kuću slavnih. A svečanost uvrštenja u kuću odbojkaških besmrtnika zbila se jučer u američkom Holyokeu, u gradu u kojem je William G. Morgan 1895. izmislio ovaj lijepi loptački sport. 

Kirilova (52) počasnicom galerije najvećih postala je zahvaljujući ponajprije onome što je postigla sa sovjetskom reprezentacijom (olimpijsko zlato 1988. i svjetsko zlato 1990. te dva naslova prvakinja Europe, 1989. i 1991.). No svoju medaljašku vitrinu upotpunila je i s dva europska srebra osvojena s hrvatskom reprezentacijom (1995. i 1997.) koju je maestralno predvodila s Barbarom Jelić

A s Barbarom je Ira dijelila svlačionicu i kao igračica Mladosti kada su mladostašice (1991.) postale europske prvakinje. Zbilo se to već u prvoj sezoni po Irininu prelasku iz ruske Uraločke u redove zagrebačkog kluba u koji su tada došle još i Jelena Čebukina i Valentina Makovjeckaja, ali i genijalni trener Nikolaj Karpolj.

Kirilova je bila tehničarka najviše svjetske klase za koju nam je njena nekadašnja suigračica Marija Anzulović kazala ovo: 

– Irina je bila zvijer na terenu. Njen angažman svakog bi posramio i, kada netko ne bi u utakmicu ušao sa 100 posto, ona bi ga na prisilila svojom neizmjernom energijom. Premda je s reprezentacijom SSSR-a osvojila sve što se moglo osvojiti, zanimljivo je da ona za sebe nije mislila da je najbolja tehničarka na svijetu, već da je to tadašnja tehničarka kineske reprezentacije. 

Nakon odlaska iz Mladosti, a potom i iz Hrvatske, Irina se skrasila u Italiji gdje se udala za odbojkaškog trenera Giovannija Capraru kojem je bila pomoćnica kada su Ruskinje 2006. osvojile naslov prvakinja svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije