Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENSKI TRENERI

Lyon vodi čovjek koji je promašio penal za finale EP-a

Foto: Nick Potts/Press Association/PIXSELL
03.09.2017.
u 12:01

Liga prvakinja igra se od 2009. godine, a za sada je najuspješniji klub francuski Lyon koji u svojim vitrinama ima četiri naslova.

Nogometašice Osijeka nisu se uspjele plasirati u 16-finale Lige prvakinja. Po dva kluba među 32 najbolja sastava imat će Rusija, Italija, Danska, Švedska, Francuska, Španjolska, Njemačka, Norveška, Engleska i Češka. Baš kao i u Ligi prvaka, veliki europski klubovi imaju svoje predstavnike i u ženskoj konkurenciji. Primjerice, Barcelona, Atletico Madrid, Fiorentina, Ajax, Manchester City, Chelsea i Lyon.

Lyon lovi peti naslov

Liga prvakinja igra se od 2009. godine, a za sada je najuspješniji klub francuski Lyon koji u svojim vitrinama ima četiri naslova. Francuskinje će ove sezone braniti dvostruki uzastopni naslov. Zanimljivo je da su Ligu prvakinja osvajali uz Lyon još samo njemački klubovi – Potsdam, Wolfsburg (dvaput) i Frankfurt.

Jeste li se ikada zapitali koji su to treneri koji vode najbolje ženske ekipe u Ligi prvaka? Primjerice, tko vodi Lyon koji ove godine napada treći uzastopni naslov. A Lyon vodi Reynlad Pedros. Prosječni poznavatelji nogometa reći će da nikad nisu čuli za to ime, a oni bolji odmah će prepoznati sjajnog francuskog veznjaka koji je godinama igrao uz Ginolu, a njegov nasljednik bio je Zidane.

Pedros je igrao za Nantes, Marseille, Parmu i Napoli, a za francusku reprezentaciju odigrao je 25 utakmica od 1993. do 1996. godine i postigao četiri pogotka.

– Kad me pitate za muški nogomet, onda će se svi sjetiti mojeg promašenog jedanaesterca u polufinalu Europskog prvenstva 1996. godine. Igrali smo u Manchesteru protiv Češke. Nakon 0:0 i produžetaka izvodili su se jedanaesterci. Nakon pet serija nitko nije promašio, a onda sam promašio ja u šestoj seriji. Česi su prošli u finale u kojem su kasnije izgubili od Njemačke – prisjetio se Pedros.

Njemački Wolfsburg vodit će Ralf Kellermann. Bio je solidni vratar u Duisburgu i Frankfurtu, za vrijeme dok su ti klubovi igrali Drugu ligu. Ništa poznatiji nije ni Thomas Wörle, trener nogometašica Bayerna. Bio je veznjak u Augsburgu s ukupno 211 odigranih utakmica u deset godina koliko je proveo u ovom klubu.

Sjećate li se danskog Brondbyja koji je krajem osamdesetih igrao u polufinalu Kupa UEFA-e, četvrtfinalu Kupa prvaka. U to vrijeme stup obrane bio je Per Nielsen, trener ženskog kluba. Punih 15 godina Nielsen se nije micao iz Brondbyja, a igrao je uz braću Laudrup, Michaela i Briana.

– Kad su braća upala u prvu momčad, ja sam već bio pri kraju igračke karijere. Tu je uz njih bio i sjajni vratar Peter Schmeichel. Nismo napravili tako dobre rezultate u Europi kao moja generacija, ali su njih trojica napravila sjajne igračke karijere. Tako je Schmeichel bio ikona na vratima Manchester Uniteda, Michael je igrao za tri najveća europska kluba, Juventus, Barcelonu i Real, a njegov mlađi brat nosio je dres Bayerna, Fiorentine, Chelseaja – rekao je Nielsen.

Ove sezone u Ligi prvakinja igrat će i škotski Glasgow koji će s klupe voditi Scott Booth. Bio je napadač Aberdeena, a kasnije Borussije iz Dortmunda.

Prijatelji Pep i Nick

– S Borussijom sam 1997. godine osvojio Interkontinentalni kup. Pobijedili smo u finalu brazilski Cruzeiro za koji je tada igrao Bebeto, a branio je Dida. I mi smo imali strašnu momčad. Igrao sam uz Julija Cezara, Paula Sousu, Andreasa Mollera, Stephana Chapuisata – rekao je Booth.

Španjolske klubove u Ligi prvaka vode manje poznati igrači. Fran Sanchez sjedi na klupi Barcelone. Igrao je pet godina za mlađe selekcije Barcelone i nikad nije dogurao čak ni do druge momčadi. Na klupi Atletica pak sjedi Angel Villacampa koji iza sebe ima igračku karijeru u amaterskim klubovima.

Nick Cushing trener je Manchester Cityja i nedavno se pohvalio da odlično surađuje s Pepom Guardiolom, trenerom muške momčadi.

– Pep i ja dobri smo prijatelji. Čak zna navratiti na naše treninge – istaknuo je malo poznati nogometaš Nick. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije