Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVAT U AFRICI

Logarušić: Nije Sudan slabiji od BiH, od tri utakmice sigurno bi dobili jednu

27.02.2018.
u 07:02

– U Nigeriji sve zanima samo nogomet. U nekim dijelovima zemlje prate ga kao kod nas šezdesetih godina prošlog stoljeća, isključivo preko radija. Osim nogometa, ondje praktično nema nikakvog drugog kolektivnog sporta.

Sjajan rezultat ostvario je izbornik Sudana Zdravko Logarušić na nedavnom CHAN afričkom prvenstvu (Champions of African Nations) u Maroku, na kojem nastupaju igrači iz domaćih liga.

Na svom prvom velikom ispitu po preuzimanju izborničke funkcije, Brođanin je sa “Sokolovima pustinje” osvojio brončano odličje zlatnog sjaja. Nakon minimalnog (0:1) poraza od Nigerije u polufinalu, Sudan je u borbi za treće mjesto poslije regularnih 1:1 boljim izvođenjem jedanaesteraca s 4:2 svladao Libiju.

O vrijednosti tog uspjeha najbolje govori podatak da je Sudan među 16 sudionika bio najslabije rangirana reprezentacija. Bila je to kruna dosadašnje Logarušićeve trenerske karijere.

– Desetak godina žrtvovao sam se i živio u nekom drugom svijetu odvojen od obitelji da bih do nečega došao. U dalekim krajevima nitko te neće postaviti na neku veliku i odgovornu funkciju ako to ne zaslužuješ. Ne želim se hvaliti, ali već i sama činjenica da su me kao kršćanina uzeli za izbornika muslimanske zemlje od 40 milijuna stanovnika velika je stvar. O rezultatu koji smo ostvarili da i ne govorim – kaže Logarušić, koji se ovih dana odmara u svom rodnom Slavonskom Brodu.

Jaka konkurencija

Konukrencija je bila vrlo jaka, od 16 reprezentacija, koliko ih igra na prvenstvu, svi su mislili da baš oni trebaju postati novi prvaci Afrike. U Sudanu je nedavno otvoren novi olimpijski stadion, pa su specijalno za utakmicu za treće mjesto na njega postavili veliki videozid na kojemu su emitirali izravni prijenos.

Okupilo se više od 40 tisuća navijača koji su zdušno navijali za Logarušićeve izabranike. Iako već devet godina radi u Africi, Logarušić je dosad vodio isključivo klubove, i to u Angoli, Gani, Keniji i Tanzaniji. Sudan mu je prvi izbornički izazov. Uz Roberta Prosinečkog koji vodi Bosnu i Hercegovinu, jedini je Hrvat na kormilu neke strane reprezentacije.

– Eto, Prosinečki i ja. Nemojte misliti da je BiH puno jača od Sudana, od tri utakmice s njima dobili bismo barem jednu...

Momčad Nigerije od koje je Logarušić u Maroku upisao jedini poraz trebala bi nastupiti na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju. To je posve druga reprezentacija od one koja će se u Rusiji suprotstaviti Hrvatskoj, budući da velik broj igrača Nigerije igra po klubovima širom svijeta i nije ih bilo na ovom natjecanju.

No, to ne umanjuje njezinu vrijednost s obzirom na to da se radi o zemlji od 186 milijuna stanovnika koja ima toliko kvalitetnih nogometaša da može sastaviti tri ili četiri podjednako jake reprezentacije.

– U Nigeriji sve zanima samo nogomet. U nekim dijelovima zemlje prate ga kao kod nas šezdesetih godina prošlog stoljeća, isključivo preko radija. Osim nogometa, ondje praktično nema nikakvog drugog kolektivnog sporta.

Kao odličan poznavatelj afričkog nogometa, Logarušić se spominjao u nekim kombinacijama za Dalićeva skauta za Nigeriju. Brođanin je radio na četiri kontinenta, ali najdublji trag ostavio je u Africi.

Tri godine trenirao je najjače klubove u Nigerijcima susjednoj Gani, koja je po svemu slična našem budućem protivniku. Ipak, izbor je na kraju pomalo neočekivano i iz ne baš jasnih razloga pao na Ognjena Vukojevića. Od Logarušića nitko nije tražio nikakve informacije.

Nigerija je super opasna

– Nigerija ima svoj sustav igre. Na isti način igra i olimpijska i mlada i reprezentacija koja će nastupati na Svjetskom prvenstvu. Međutim, očito je da u reprezentaciji ne vide potrebu kontaktirati nas iz provincije. Mi nismo blizu Zagreba, a i ne pijemo kave u HNS-u. Oni tamo sve znaju, za razliku od nas. Istina, bilo je nekih razgovora prije nego što sam preuzeo Sudan, ali nisam gajio velika očekivanja. To je jedna grupa ljudi koja radi zajedno, a rezultati će pokazati koliko su u pravu.

Logarušić je sa Sudanom ugovorio suradnju na godinu dana. Međutim, rezultat koji je ostvario u Maroku imao je snažan odjek u arapskom svijetu, pa su ga nedugo nakon osvojene bronce kontaktirali predstavnici nekih bogatih klubova s Bliskog istoka. Ipak, zasad je još uvijek čvrsto u Sudanu, na čije bi se kormilo trebao vratiti u ožujku. 

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije