Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIHANA NEMČIĆ

Lijepa Hrvatica opisala borbu s depresijom, kako joj se u snovima ukazalo rješenje

Tihana Nemčić
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/12
18.03.2020.
u 08:19

– Nikad neću zaboraviti trenutak kad sam stala na tu plavu gumenu podlogu. Bila je 2009. godina, a ja sam u dvadeset i prvoj godini prvi put čula za futsal – pripovijeda Nemčić

Tihana Nemčić bila je sjajna nogometašica Dinama, reprezentativka Hrvatske, odlična igračica futsala koja je imala zavidnu karijeru u Italiji, ali i sjajna trenerica.

Trenirala je mlađe uzraste dječaka i djevojčica u NK Križevcima, zatim u Velikoj Gorici, Vrbovcu i u talijanskoj Breganzi u kojoj je igrala futsal. Radila je s djevojčicama u ŽNK Agram i Rijeci gdje je bila i prva trenerica seniorki.

Danas je i uspješna književnica. Napisala je knjigu “Joker”, koja govori o futsalu.

– Nikad neću zaboraviti trenutak kad sam stala na tu plavu gumenu podlogu. Bila je 2009. godina, a ja sam u dvadeset i prvoj godini prvi put čula za futsal. “Što je to futsal?”, pitala sam se. No kada sam tada, za svoj fakultet, odigrala prvu službenu futsal-utakmicu na zagrebačkom terenu Megaton, vratile su mi se misli iz mojih Križevaca otprije deset godina.

U nogometnu loptu zaljubila sam se upravo na terenu za mali nogomet u svom gradu. Imala sam 12 godina kad sam, gledajući svoje muške prijatelje, spoznala da najvjerniji prijatelj ne mora biti čovjek. To može biti stara poderana nogometna lopta koja ima neprocjenjivu moć. Moć da stvara prijateljstva koja, nakon što su jednom sklopljena, nikad ne budu zaboravljena – rekla je Tihana.

Futsal je relativno mlad sport koji je tek u nekoliko posljednjih godina doživio procvat kako u svijetu tako i kod nas.

Postavljeni su zdravi temelji

– Moja je sreća bila u tome što sam pridonijela njegovu razvoju i što sam odigrala prve utakmice hrvatskoga ženskog futsala. Kako je rastao sport, tako sam rasla i ja pa mogu sa sigurnošću reći kako su postavljeni zdravi temelji za njegov razvoj.

Područje tog sporta nije do kraja istraženo te predstavlja golem prostor za proučavanje i istraživanje – istaknula je Tihana.

Futsal dolazi od španjolske i portugalske kombinacije riječi „FUTbol de SALAo“, a označava dvoranski nogomet, tal. calcio a cinque – nogomet s pet igrača.

Prvi je put predstavljen tridesetih godina prošlog stoljeća s ciljem da se omogući igranje nogometa na skraćenom prostoru, nakon što je urugvajska nogometna reprezentacija osvojila Svjetski kup 1930. godine te Olimpijske igre 1924. i 1928.

Futsal je tako nastao oko 1933. kada je profesor iz Montevidea Juan Ceriani Gravier odlučio omogućiti svojim studentima da igraju nogomet koristeći teren za hokej i košarku. Njegov je cilj bio osmisliti momčadski sport primjeren zatvorenim i otvorenim objektima, koristeći postojeće košarkaške terene. Ideja mu je bila da taj „novi“ sport može zamijeniti tradicionalnu i popularnu igru – nogomet.

– Posljednjih godina futsal je doživio veliku popularnost. Igra se diljem svijeta na profesionalnoj i amaterskoj razini te na svim kontinentima u više od sto zemalja. Organizacijsko tijelo futsala od 1989. potpuno je u nadležnosti Fife koja danas broji više od 12 milijuna registriranih igrača diljem svijeta – dodala je Nemčić.

Prva hrvatska malonogometna liga nastala je 1992. godine, a odvija se pod okriljem Hrvatskog nogometnoga saveza. Prvak natjecanja stječe pravo nastupa u Uefa Futsal Cupu.

Do danas je odigrano 28 prvenstava Hrvatske, a klub s najviše osvojenih naslova prvaka Hrvatske je Split Tommy. Prva hrvatska malonogometna liga za žene osnovana je 2015. godine u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza. Do danas je odigrano pet prvenstva.

Hrvatska muška malonogometna reprezentacija prvi međunarodni susret odigrala je 1994. godine protiv Italije, dok je hrvatska ženska malonogometna reprezentacija osnovana 2018. godine kada je odigrala svoju prvu međunarodnu utakmicu protiv Slovenije.

Mi smo prepoznatljivi

– Mnogo se toga događalo u kratkoj povijesti hrvatskoga malog nogometa, odnosno futsala. Naši sportaši, treneri i sportski djelatnici imaju ono nešto što ih čini drukčijim, prepoznatljivim i vrijednim na karti svijeta.

Tom skupu pripadaju i ljudi koji su stvarali i nastavljaju doprinositi razvoju futsala u Hrvatskoj, koji predstavljaju tu istu zemlju na hvalevrijedan način, gdje god se pojavili. Stoga bih zahvalila ponajprije svim fanaticima futsala koji se neumorno iz dana u dan vraćaju u svoje dvorane, bez obzira na rezultate koji ponekad i nisu najbolji – rekla je Tihana.

U knjizi “Joker” Tihana piše o svim sezonama ženskog futsala, počevši od sezone 2009./2010., pa sve do ovogodišnje.

– Nakon što sam teško ozlijedila koljeno i postala svjesna da nikad više neću moći trčati ili igrati futsal, pala sam u duboku depresiju. Za mene je to bila velika trauma i u razdoblju plakanja i oporavka počela sam sanjati sve događaje koje sam doživjela igrajući futsal.

Onda sam to počela zapisivati i u jednom sam trenutku pomislila – pa ovo bi mogla biti knjiga.Tako je i bilo. Da napišem knjigu, trebala su mi tri mjeseca i nadam se da će svatko tko voli futsal u njoj pronaći nešto za sebe – zaključila je Tihana. 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:42 18.03.2020.

Doktorica znanosti. Uspješna sprotašica. Lijepa, mlada, plava...svako dobro! Nego, gdje da nabavim knjigu?

Avatar Idler
Idler
09:02 18.03.2020.

Meni je Tihana najljepša futsalica kaj god to značilo 😊

ŠO
Šokac1
10:04 18.03.2020.

Taj šport je kod nas desetljećima poznat kao mali nogomet. Mislim da ga i dalje treba tako zvati, premda mu je međunarodni naziv "futsal".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije