Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIPE PLETIKOSA

Legenda vatrenih odbila špekulirati o Dalićevu nasljedniku: To nije korektno!

Split: HNK Hajduk protiv NK Osijek u 2. kolu Prve HNL
Ivo Cagalj/PIXSELL
18.10.2021.
u 17:30

- Jurić i Tudor su moji prijatelji pa bi se, što god da kažem, moglo krivo protumačiti. Bišćan se pak sjajno razvija. Imamo plejadu obećavajućih trenera.

Jedan od zanimljivijih govornika na konferencijskom dijelu porečkog Sport Festa bio je Stipe Pletikosa, nekadašnji vratar Hajduka i hrvatske nogometne reprezentacije, a danas tehnički direktor seniorske i mlade reprezentacije.

Čim je stupio na pozornicu, za Pletikosu su počela stizati pitanja i iz publike pa je tako jedno bilo i na temu budućeg izbornika seniorske reprezentacije, dakako, kada Daliću istekne mandat. Jesu li to Ivan Jurić (Torino) ili Igor Tudor (Verona) ili možda Igor Bišćan?

Imamo plejadu trenera

– Špekulirati o Dalićevim nasljednicima, sve dok je on tu, ne bi bilo korektno. Osim toga, Jurić i Tudor su moji prijatelji pa bi se, što god da kažem, moglo krivo protumačiti. Bišćan se pak sjajno razvija. Imamo plejadu obećavajućih trenera.

Kako će Dalić kad-tad napustiti kormilo reprezentacije tako će je, prije ili kasnije, napustiti i senatori poput Modrića, Lovrena i Vide. Što nakon njih?

– Vodimo računa o smjeni naraštaja, a dokaz tome vam je i ova priča oko Sučića i Stanišića, sutra oko Gabrijela Vidovića. U mnogim državama imamo skaute koji nam na vrijeme signaliziraju talente hrvatskih korijena, a na nama je da se pobrinemo za to jer njihovi roditelji imaju jako puno pritisaka da nastupaju za države u kojima igraju za klubove. Ogroman je problem i u Fifinim terminima natjecanja za mlađe uzraste. Klubovi se pozivaju na termine seniorske reprezentacije, a ne na termine selekcija U-17 i U-19. A mi u sljedećem razdoblju imamo nastupe baš tih selekcija i može nam se dogoditi da neke od tih nadarenih klinaca iz dijaspore izgubimo ako ih njihovi klubovi ne budu puštali u tim terminima.

20.08.2021., Split - Svecana proslava obiljezavanja 25 godina Sportskih igara mladih. Zlatko Dalic, Marijan Kustic, Stipe Pletikosa Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Osim kvaliteti nacionalne vrste, igrači iz dijaspore pridonose i kultu reprezentacije s kojim HNS nikad nije imao problema.

– Jako mi je drago vidjeti te momke koji dođu iz dijaspore pri čemu sam kod nekih i ja bio glasnik poziva za reprezentaciju. Uživao sam gledajući taj izraz lica, a Stanišić mi je rekao: “Sad će moj ćaća biti najsretniji čovjek na svijetu.” To su trenuci za koje se i nadalje moramo boriti da se nikad ne izgube. Ta privrženost Hrvatskoj je ključ svega, a momenti dijeljenja tih emocija već u mlađim uzrastima mogu biti i ključni za nečiji igrački razvoj.

Pitanje o ideji da se svjetska prvenstva igraju svake dvije godine kao da je bilo neizbježno.

– Ma ne. Taman smo se obranili od ideje Superlige koja se temelji na novcu pa se pojavila nova ideja opet temeljena na profitu. Fifin prihod od SP-a u Rusiji bio je oko šest milijardi dolara, a za Svjetsko prvenstvo 2026. planira se prihod veći od 14 milijardi dolara. Predlagači se brane pričom da puno naraštaja propusti velika natjecanja, no pravi razlog je novac, a ne razmišlja se o zdravlju igrača. Pa jedan Modrić je prošle godine odigrao 59 utakmica.

Jako vjerujem u brojeve

Mjesto tehničkog direktora reprezentacije Stipi je ponudio Marijan Kustić, čelni čovjek HNS-a.

– Ja jako vjerujem u brojeve i analitiku i po tom pitanju mnogi su nam odmakli. Zato je jedan od mojih prvih projekata bila kupnja GPS sustava monitoringa za mlađe kategorije. Budući da je danas sve mjerljivo, monitoring je izuzetno bitan za praćenje razvoja igrača, a ja se nadam da ćemo tu tehnološku priču uspjeti transferirati i na sve klubove HNL-a.

Komentara 3

RE
RedTree
18:20 18.10.2021.

Koji Tudor, koji Biščan. Samo provjerena i ozbiljna imena, koji će iz ekipe izvući maksimum, stvoriti igru i napraviti novi spoj mlađih i starijih. Ili Bilić sa stožerom koji to odlično napravio i složio ekipu za idućih deset godina ili Prosinečki koji je već vodio dvije A selekcije ili Jurić, koji je peti najplaćeniji trener Serie A, izvlači maksimum iz Brekala i Pjace i sva tri imaju povjerenje nacije.

Avatar Karlovačko
Karlovačko
17:49 18.10.2021.

Tudor 🤦‍♂️

BL
blekpanther
18:02 18.10.2021.

Tudor ali odmah!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije