Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA liga

Lakersi bi se zbog Davisa odrekli mladosti

25.01.2019.
u 07:15

Teško je na Zapadu igrati sa svim onim moćnicima i koliko god se osjećao jak, uvijek si “prekratak”

Anthony Davis najpoželjnija je udavača NBA lige u ovom trenutku. Nezadovoljan je u New Orleans Pelicansima jer smatra da može daleko više od onoga što mu momčad može pružiti. Nije daleko od istine.

Teško je na Zapadu igrati sa svim onim moćnicima i koliko god se osjećao jak, uvijek si “prekratak”. Umara to, baca u depresiju i povećava opasnost od ozljeda. Upravo zato, glasno se posljednja dva mjeseca priča o njegovom odlasku u LA Lakerse, Boston Celticse...

LA Lakersi u prednosti

LA Lakersi imaju prednost. Ipak je tamo LeBron James, spreman sa skorašnjim krajem karijere osvojiti titulu preko Zapadne konferencije te potvrditi svim kritičarima da je najveće košarkaško ime u povijesti. Trenutačno, to nikako ne može, ali uz Davisa, sve je otvoreno! No, tu dolazimo do komplikacija...

Posao u kojem bi “Unibrow” napustio Pelicanse i stigao do Lakersa za sobom povlači cijeli niz poteza, koji će potvrditi koliko su generalni menadžeri franšiza sposobni. U najpovoljnijem je položaju New Orleans, svakako. Nudi potentnog igrača, vjerojatno najboljeg centra lige i želi zauzvrat mnogo.

Lakersi, željni instant uspjeha, nude mnogo da bi ga dobili u svojim redovima. Samo, ne mogu sve skupa izvesti sami pa se u priču upliće i Orlando. Znači, ono što se ovako “na prvu” može navesti jest da će u New Orleans Nikola Vučević, Brandon Ingram, Lonzo Ball, Kyle Kuzma, prvi izbor Lakersa na draftu ove godine i još njih nekoliko vjerojatno te kao šlag na kraju - novčani poticaj.

On može iznositi oko pet milijuna američkih dolara godišnje i ne računa se kao plaća pa ne opterećuje budžet onoga koji taj novac prima.

Istovremeno, osim Davisa, izgubili bi Elfrida Paytona ili Iana Clarka. Orlando bi najgore prošao s Kentaviousom Caldwellom-Popeom i vjerojatno Ivicom Zupcem, ali bi dugoročno rasteretio blagajnu i mogao razmišljati o velikim stvarima koje dolaze. Brojkom, riječ je o desetak stavki.

I dok ta brojka djeluje enormno, ipak je još uvijek samo predmet nagađanja. U stvarnosti, dogodili su se veći poslovi kroz povijest, a ponajviše se pamti onaj u kojem je Antoine Walker napustio 2005. godine Boston kako bi otišao u Miami. Od zvijezda je u posao bio uključen i Jason Williams te još 11 stavki.

Osim Miamija i Bostona, sudjelovali su u poslu Memphis, New Orleans, Charlotte i Utah. Nitko još uvijek nije uspio nadmašiti taj posao, od kojeg zapravo nitko nije imao neku značajniju korist... Slično je bilo i s drugim najvećim “trejdom” u povijesti, onim iz 2000. godine kad je u poslu sudjelovalo 12 stavki i četiri momčadi. Od zvučnijih imena, sudjelovali su Glen Rice, Patrick Ewing, Horace Grant i Luc Longley.

>> Pogledajte nastup hrvatske klape na NBA utakmici

Posao iz 2003. odskače

Zato, među svim tim rekordnim obavljenim poslovima, odskače onaj iz 2003. godine, kad je sudjelovalo devet igrača. Naime, Golden State je tad poslao u Dallas Maverickse Antawna Jamisona, Dannyja Fortsona, Chrisa Millsa i Jirija Welscha, a stigli su im iz suprotnog smjera Nick Van Exel, Avery Johnson, Antoine Rigaudeau, Popeye Jones i Evan Eschmeyer.

Iste godine bilo je zvučno i u poslu između New Yorka i Phoenixa jer sudjelovalo je osam igrača, a uključeni su Stephon Marbury i Anfernee Hardaway. No, također nisu donijeli Knicksima nešto posebno, ali Antonio McDyess je za Sunse bio dobar izbor.

Zaključak svih ovih poslova jest da kad se uključi toliko igrača u cijelu priču, situacija ne ispadne baš obećavajuća.

Najsličniji primjer trejda iz povijest, ovome sada jest kad se gradila velika momčad Boston Celticsa 2007. Tada je Boston poslao u Minnesotu Ryana Gomesa, Geralda Greena, Ala Jeffersona, Thea Ratliffa, Sebastiana Telfaira, Waynea Ellingtona i Jonnyja Flynna za Kevina Garnetta. A stigao je i Ray Allen, za izbor drafta Wallyja Szczerbiaka i Delontea Westa, koji su otišli put Seattle Supersonicsa. Oni su profitirali jer im je pripao i Kevin Durant.

Na kraju, Celticsi su osvojili samo jedan naslov prvaka i nikad ih se neće pamtiti za to razdoblje kao istinsku silu već kao momčad koja je podbacila i ispustila mogućnost biti dinastija... Dogodilo se to LeBronu i s Miamijem, valjda neće i s Davisom u Lakersima.

>> Pogledajte linđo na poluvremenu NBA utakmice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije