Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeferinov pobočnik

Kruna dužnosničke karijere: Čeferin daje Šukeru fotelju!

Davor Šuker
Foto: Reuters
1/5
20.12.2018.
u 12:36

Šuker u ovom trenutku figurira kao jedan od najozbiljnijih kandidata, ne samo kao nogometna legenda Staroga kontinenta, nego i kao dužnosnik ogromnoga ugleda u svakom dijelu svijeta

Izbornik Zlatko Dalić i svjetsko srebro reprezentacije u Rusiji nisu podigli vrijednost i rejting samo našim nogometašima i trenerima, nego očito i nogometnim dužnosnicima. I dok se Šukerova kandidatura za novi saziv Izvršnoga odbora Uefe gotovo tretira kako stvar rutine i Čeferinove hladnokrvne realizacije, nagađa se da bi ona mogla donijeti Hrvatskom nogometnom savezu još jedan vrijedan ‘trofej’.

Izabran u Platinijevoj eri

No, krenimo redom: 4. ožujka 2015. godine, još u mandatu Michela Platinija, Davor Šuker bio je u prvom krugu izabran za člana Izvršnog odbora Uefe, čime je postao prvi Hrvat u tom najvišem izvršnom tijelu krovne europske nogometne organizacije. Šuker je također predsjednik Uefine Nogometne komisije te dopredsjednik Komisije za marketinško savjetovanje.

No, Šuker nije samo bio Platinijev čovjek od povjerenja, nego i Čeferinov, pa je HNS bio prvi Savez u Europi koji je nedavno podržao Slovenčevu kandidaturu za novi mandat, a šef Uefe (koji na izbornom kongresu neće imati protukandidata) navodno sprema sjajnu ‘povratnu loptu’ za proslavljenoga centarfora.

Tako bi Davor Šuker 7. veljače u Rimu trebao postati dopredsjednik Uefe, što bi bio najveći doseg jednoga hrvatskog nogometnoga djelatnika. I kruna Šukerove dužnosničke karijere, nakon što je, zahvaljujući ruskom srebru, ove godine već postao najuspješniji predsjednik HNS-a u povijesti.

Ne i najdugovječniji, jer na dužnosti je tek šest godina, dok je Vlatko Marković Savez vodio punih 14 godina.

Uefa u ovom trenutku ima pet dopredsjednika; Šveđanina Nilssona, Portugalca Gomesa, Nijemca Grindela, Ukrajinca Surkisa i Talijana Uvu. Šuker u ovom trenutku figurira kao jedan od najozbiljnijih kandidata, ne samo kao nogometna legenda Staroga kontinenta, nego i kao dužnosnik ogromnoga ugleda u svakom dijelu svijeta, usto i kao lojalan i pouzdan Čeferinov pobočnik iz najbližega susjedstva.

Kad smo već kod izbora u Uefi, za ukupno osam pozicija u Izvršnom odboru kandidiralo se 10 nogometnih djelatnika i jedna djelatnica.

Uz Šukera, to su Florence Hardouin (Francuska), Elvedin Begić (Bosna i Hercegovina), Kairat Boranbajev (Kazahstan), Sándor Csányi (Mađarska), Armand Duka (Albanija), Fernando Gomes (Portugal), Borislav Mihajlov (Bugarska), Jesper Moller Christensen (Danska), Andrij Pavelko (Ukrajina) i Luis Rubiales (Španjolska). Čeferin i njegovi dopredsjednici i najuži kabinet dobit će četverogodišnji mandat, do 2023. godine.

Zasjedanje bez potresa

Davor Šuker predsjedat će danas od 11:30 redovnoj Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza, jednoj od rijetkih posljednjih godina na kojoj ne bi trebalo biti nikakvih potresa, jer predsjednikova pozicija nikada nije bila čvršća. Bit će ovo zasjedanje u svečarskom tonu, na kojemu će opet, zasluženo, najveća zvijezda biti izbornik Zlatko Dalić. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije