Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drhtao uz Bayern

Kovač opet dokazao da je gospodin, nije htio reći ni jednu ružnu riječ unatoč razočaranju

08.10.2020.
u 07:00

– Hansi Flick je s klasom to odradio, točka i kraj. U drugom dijelu sezone momčad nije izgubila utakmicu, zabila je 100 golova. Vještina i način na koji je momčad igrala nose njegov potpis – naglasio je Kovač

Niko Kovač nije morao dugo čekati na novi posao nakon razlaza s Bayernom u studenome 2019.

Već u prvim mjesecima špekuliralo se o povratku u Frankfurt, prelasku u redove najvećeg suparnika Borussije Dortmund, ozbiljno je zainteresirana bila i Hertha iz rodnoga mu Berlina, ali na kraju je bivši hrvatski izbornik sve iznenadio izabravši Ligue 1 i ugledni Monaco, europskog doprvaka iz 2004., koji je nakon francuskog naslova 2017. zapao u probleme.

Kovač iznimno rijetko daje velike intervjue, a jedan takav dao je nedavno za njemački tjednik Sport Bild, i to u danima kada je bio prisiljen na karantenu jer je bio pozitivan na testiranju na COVID-19.

No, osjećao se dobro i simptoma nije imao. U vrijeme karantene treninge je vodio brat Robert s ostalim članovima stručnoga stožera, a sve su treninge pripremali zajedno s Nikom.

Monaco je sada nakon šest kola šesti u Ligue 1 s deset bodova.

Trenutačno ste u Monacu. Zašto niste ostali u Njemačkoj? Hertha BSC vas je htjela...

Kovač: Hertha je bila u situaciji da je nakon lockdowna morala još jednom prolaziti pripreme. Mijenjao se trener (u sezoni 2019./2020. Herthu su vodili Čović, Klinsmann i Nouri, op. a.), a ja tada nisam bio na raspolaganju. U Berlinu su se odlučili za Brunu Labbadiju, što je legitimno i svima se isplatilo.

Niste htjeli ni čekati da padne Lucien Favre, da se u Dortmundu otvori mjesto trenera?

Kovač: Uvijek sam govorio da je Lucien dobar trener za Borussiju. Nije jednostavno raditi u Dortmundu: ljestvica očekivanja visoko je postavljena, ali Bayern jest i ostat će taj koji ipak drži sve u svojim rukama, koji diktira tempo. Lucienu u Dortmundu želim sve lijepo.

U Bayernu ste 2018. potpisali dvogodišnji ugovor s opcijom produljenja na godinu dana. Ta opcija nije poništena kad ste 2019. ostali bez posla. To znači da vam je ugovor istekao u ljeto. Je li vam onda isplaćena premija i za osvajanje Lige prvaka?

Kovač: Točno je da je to bio 2+1 ugovor. Klauzula o posljednjoj godini nije se aktivirala budući da je ugovor raskinut prije 31. ožujka. Ali da se vratim na vaše pitanje; da, isplaćena mi je premija.

Znači i da ste drhtali uz Bayern u finalu LP-a?

Kovač: Onaj tko me poznaje, zna da se nikad ne povodim za novcem. Ni u jednom trenutku finala nisam imao osjećaj da Bayern to može izgubiti. Naravno da nisam zbog premije držao palčeve Bayernu, već zato što sam ljudima u klubu to zaista želio da ostvare. Hansi je sve odlično napravio, momci su odlično igrali. I zbog toga sam bio sretan. Svima sam čestitao.

Ljuti li vas kad se uspoređuje kako ste radili vi, a kako Flick?

Kovač: To je nešto što ja ne mogu promijeniti. Usporedbe se uvijek povlače. Hansi je s klasom to odradio, točka i kraj. U drugom dijelu sezone momčad nije izgubila utakmicu, zabila je 100 golova. Vještina i način na koji je momčad igrala nose njegov potpis. Osim na PlayStationu, malo bi ih osvojilo trostruku krunu. Ne zavidim Hansiju. Doveo sam ga na brod pa onda mogu na kraju i svoj dio zasluga ponijeti, ha-ha!

Kako se dogodilo da u studenome 2019. više niste funkcionirali i da ste morali otići?

Kovač: Možda su momčadi trebali novi impuls, novi pristup. Hansi ima puno kvaliteta. Jedna od velikih je i ta uspješna prošlost s brojnim njemačkim reprezentativcima. Bilo je tužno i bio sam razočaran. Ali tko ne zna kako je izgubiti, nije zaslužio da pobjeđuje.

Kakav vam je novi život u Monaku, raju za bogate i lijepe?

Kovač: Ovdje me je dočekalo puno rada. Morao sam upoznati ljude i strukturu kluba, napraviti pregled kadra. Od starta sam u punom pogonu.

Je li i trening-kamp vaše momčadi tako ekstravagantan?

Kovač: Baš suprotno: kod nas je sada sve jako spartanski ustrojeno! Gradi se, a novi trening-kamp trebao bi se otvoriti u ožujku. Sada su nam uredi u kontejnerima. To mi se i sviđa: miriše na rad, na znoj!

Na utakmice u Francuskoj je dopušteno pet tisuća gledatelja. Cinici bi rekli da ih na utakmicama Monaca i nema više.

Kovač: Točno je da Monaco u usporedbi s drugim momčadima i nema veliku posjećenost. Nešto je to drukčije nego u rasprodanoj Allianz Areni ili Frankfurtu. Ali Monaco spada u francusku veliku četvorku uz PSG, Lyon i Marseille. Za mene je dobra priča da gledatelji mogu opet na stadione. Na našu utakmicu u Metz došlo je 4000 gledatelja.

Imate 41 igrača u kadru...

Kovač: To je ostavština iz prošlih sezona. Paul Mitchell kao sportski direktor, Oleg Petrov kao generalni direktor i ja zajedno pokušavamo pronaći novu strukturu te okrenuti klub u drugom smjeru. Želim raditi s najviše 25 igrača, drukčije neće ići. Zadaća je kluba da dio igrača proda, a dio posudi.

Kako bi u budućnosti Monaco trebao igrati?

Kovač: Prošle je sezone Monaco primio najviše golova. Za obranu smo iz Reimsa doveli Axela Disasija. Prvi je korak da učvrstimo obranu. Ali istodobno želimo igrati i atraktivno prema naprijed.

S Kevinom Hollandom dobili ste i prvu špicu. Što ga odlikuje?

Kovač: Kevin mi se uvijek sviđao. Dobar je tip, igrač s dobrim mentalitetom. Može igrati i u sredini i po strani, u punoj je snazi, brz, snažan, jak na udarcu.

Kako je raditi s vlasnikom Dmitrijom Ribolovljevom, ruskim oligarhom?

Kovač: Velik se novac tu ulagao. Ali ne možemo dalje kupovati, već moramo smanjiti broj igrača. Nije baš da se kao Paško Patak kupamo u zlatnicima. U posljednje dvije godine nismo uspjeli izaći na međunarodnu scenu i ti su prihodi izostali. Naš je cilj da se Monaco što prije vrati u Europu.

Ključne riječi

Komentara 13

NE
Neo001
09:03 08.10.2020.

Bio i ostao velikan za razliku od brojnih gnjida koje mu nisu ni do gležnj, jedino što znaju laprdati od zavisti, a takve trebaju naši mediji.

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
07:48 08.10.2020.

Gospodin Kovač je dao vrlo iskren i dobrodušan komentar. Monaco je nakon usporenog početka uzeo ubrzanje, želim gospodinu Kovaču sreću u životu i uspjehe gdje god radio. On je dokazano dobar trener.

RE
RedTree
13:43 08.10.2020.

Čovjek je po pisanju medija dobio cca 17 milijuna eura (plaća + otpremnina) od Bayerna i sad bi trebao kukati!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije