Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža iz Engleske

Konobar želi Mandžin dres s potpisom, a gazdin sin igrati kod Slavena Bilića

Football Soccer - Slovakia v England - EURO 2016 - Group B - Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne, France - 20/6/16 Slovakia's Viktor Pecovsky fouls England's Jamie Vardy and is later shown a yellow card by referee Carlos Velasco Carballo REUTERS/Kai Pf
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
22.06.2016.
u 15:50

Nottingham nije tako grandiozan ni raskošan kao engleska prijestolnica, ali jednako je kozmopolitski. Poljaci, Mađari, Talijani i svi ostali koji imaju momčad na Euru navijaju za svoje, pa ispada da Engleza na kraju i nema tako puno

Nottingham nije tako grandiozan ni raskošan kao engleska prijestolnica, ali jednako je kozmopolitski. Poljaci, Mađari, Talijani i svi ostali koji imaju momčad na Euru navijaju za svoje, pa ispada da Engleza na kraju i nema tako puno. Možda upravo zbog toga ulice nisu puste kada Rooney i društvo izlaze na teren. Vjerojatno su pubovi posjećeniji za susreta Uniteda i Liverpoola ili Chelseaja i Arsenala nego kada je Gordi Albion na programu. Englezi su takvi; veliki domoljubi i vole svoje, uz nogometno “ali”. Iako skupljaju tanjuriće s likovima kraljevske obitelji i svoje gotovo nejestive pite smatraju vrhunskim gastronomskim užitkom, svojoj reprezentaciji nikada ne daju velike izglede.

Nikada ništa od njih

Vjerojatno su skeptici u duši, možda ne žele ureći svoje, ali nakon ogleda sa Slovačkom, iako su prošli dalje, već su počeli odmahivati rukom uz poznatu: “Nikada ništa od njih”.

U lokalnoj gostionici koja je zapravo izvrsno uređen vinski bar od petstotinjak kvadrata konobar Matteo raznosio je piće po stolovima, a da nijednom nije pogledao na ekran na kojem su “tri lava” pokušavala progutati Slovake i osigurati prvu poziciju na ljestvici. Kada sam mu na svojem lošem talijanskom rekao odakle dolazim i da sam novinar, na gotovo jednako lošem engleskom pitao me poznajem li Mandžukića i mogu li mu nabaviti njegov potpis jer “pravi juventino obožava pravoga igrača koji se bori za ekipu”. Pokazao sam mu sliku s Facebooka na kojoj sam s Mandžom na nekoj presici još iz svojih Dinamovih dana pa je Matteo, u nevjerici, ostao smrznut nekoliko sekundi. Zaboravio je na goste, s opasno nakrivljenom punom tacnom u rukama, sada je s autograma prešao na potpisani dres, trenirku, sastanak s Mandžom...

Bilo je tu i više nego dovoljno materijala da se uskoro pojavi i gazda te na odličnom talijanskom s jakim engleskim naglaskom potjera nesretnog Mattea majci u rodnu Kalabriju. Sad mi je bilo jasno zašto je ovaj pub zapravo vinski bar i zašto, osim svih mogućih engleskih piva, tu možete naći i mnoge češke i njemačke marke. No, ipak su vina na prvom mjestu. Gazda je manirom odličnog igrača od Mattea preuzeo mjesto “mojega čuvara”, ali potezom koji bi se i vama svidio. Naime, uz novog igrača koji me “striktno pokriva”, stigla je i vrhunska butelja talijanskog crnog. Mick Lacovitti potomak je američkih Talijana koji su se, u čežnji za domom, vratili malo bliže rodnoj grudi te se smjestili u Engleskoj. Izvukao je mobitel iz džepa i pokazao mi fotografiju utakmice “odigrane negdje u Hrvatskoj u ožujku”. Hridi iza terena teško je smjestiti negdje drugdje pa sam mu rekao da je riječ o Rijeci. “Moj sin je nogometaš i obožava hrvatske igrače, kaže da nikada nije igrao protiv bolje momčadi.”

Uz finalnu platu i vino pridružio nam se i Alex, koji igra za pričuve Nottingham Foresta. Alex nam je u potpunosti otkrio što se događalo na već spomenutoj fotografiji. On je mladi reprezentativac Škotske jer mu je majka s krajnjeg otočkog sjevera. Igrali su kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-19 reprezentacija u Rijeci i protiv Hrvatske se nisu dobro proveli. “Zgazili su nas, to je uvjerljivo najjača momčad protiv koje sam ikada igrao. Nevjerojatno su snažni, a posebno me impresionirao Josip Brekalo. Razgovarali smo nakon utakmice, izvrstan je dečko...” Alex Lacovitti branič je Nottingham Foresta i nada se da će u sezoni koja ga čeka ući u prvu momčad.

Talentirani nogometaš

“Mislim da to ne bi trebao biti problem jer sam već pred kraj prošle sezone bio priključen prvoj momčadi i dobro igrao. Ipak, momčad je trenutačno bez trenera, kažu da će nas preuzeti Ryan Giggs. Nikada ne znate koje su želje i ideje novoga trenera”. Iako je još uvijek mlad igrač (napunio je osamnaest) nada se da će jednog dana zaigrati u Premier ligi, uz bok najboljima. “Volio bih igrati u Arsenalu, to je momčad za koju od djetinjstva navijam, ali ne bih imao ništa protiv kad bi me i vaš Bilić pozvao u West Ham (smijeh).” Otac Mick rekao je da je nogomet koji igra Hrvatska ljepši, a engleski tjelesno zahtjevniji. Jedini pravi nogometaš među nama, Alex, nije se u potpunosti složio s tom tezom.

– U engleskom nogometu nema više samo Engleza i svatko je donio nešto sa sobom. Mislim da je engleski nogomet najkompletniji, a liga najteža – rekao je Alex i dodao: – Hrvati i Talijani igraju nevjerojatan nogomet, iza Italije i Engleske, navijam za Hrvatsku. I, eto, tako izgledaju druženja uz utakmice engleske reprezentacije u Nottinghamu.

Komentara 2

TO
toka77
17:43 22.06.2016.

bit ovog teksta je ???

DU
Deleted user
07:05 23.06.2016.

Četnik novinar, hrvatsi se veli poslužavnik ili taca. TACNA četnička.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije