Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Košarka

Konačno otkriven uzrok pada helikoptera Kobea Bryanta: Mnogi su na ovo slutili...

Uletio je u oblake, iako je to zakonom zabranjeno. Izgubio je orijentaciju neposredno uoči sudara s obližnjom planinom.
09. veljače 2021. u 18:12 8 komentara 21617 prikaza
Kobe Bryant
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/9

Prošlo je više od godinu dana od smrti Kobea Bryanta,  a sve to vrijeme provodila se istraga o uzroku pada njegovog helikoptera u kojemu je s njim poginulo još osam osoba. Poginuli  su poimence Kobe Bryant, njegova kći Gianna, pomoćna trenerica Christina Mauser, John i Keri Altobelli i njihova kćer Alyssa, Sarah Chester i njezina kći Payton. Helikopter se srušio na brdu Santa Monica, u Calabasasu, Kaliforniji.

TRAGEDIJA U SUSJEDSTVU Aleksandra je krenula na trening, srušila se na ulici i umrla: Bilo joj je tek 40...

U izvještaju raspisanom na čak 600 stranica krivnju za ovaj tragičan događaj snosi pilot - Ara Zobayan. 

- Pilot nije znao kojim putem je krenuo. Brdoviti teren u kombinaciji s dezorijentacijom pilota u oblacima bio je ključni faktor koji je doveo do nesreće - rekao je Robert Sumwalt, glavni istražitelj, a potkrala se još jedna kardinalana greška: loša predaja smjene. 

Kontrolor leta, koji je upravo završio sa smjenom navodno je zaboravio reći drugom kolegi da ima i let Bryanta tog dana još za pratiti. Kako stoji u izvještaju, nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova, ali je bilo loših pilotskih odluka. 

PAIGE VAN ZANT FOTO Zovu ju najljepšom na svijetu, a sada zarađuje na stranici za odrasle

 - Uletio je u oblake, iako je to zakonom zabranjeno. Izgubio je orijentaciju neposredno uoči sudara s obližnjom planinom - pojasnili su.

Iako Kobejev helikopter nije imao  uređaj za skeniranje tla i određivanje udaljenosti od tla, to im prema izvještaju ne bi niti pomoglo.

Istraga je završena, ali čini se da će uslijediti velik broj tužbi...

 

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • zagabria5:

  lakomislenost pilota u balkanskom stilu 'lako ćemo'. Dokazuje da iskustvo nema značaja ako nemaš disciplinu. Trebao je odbiti letjeti u tako nepovoljnim uvjetima za let. Pilot helikoptera koji se nađe u oblacima ima velikih problema odrediti što je gore a ... prikaži još! što dolje. Helikopter treba stalno poravnavati u odnosu na horizont jer je po prirodi nestabilan. Uz to vjerojatno nije bilo instrumenata za određivanje orijentacije u lošim vremenskim uvjetima (koji pokazuju liniju horizonta). Na sličan način pao je avion Air France u letu iz Brazila u Pariz. UI mrkloj noći pokvario se uređaj za pokazivanje umjetnog horizonta i pilot je vukao ručicu prema gore umjesto prema dolje i avion se stropoštao. Da se i on i pilot helikoptera sjetio imati kraj sebe čašu sa vodom imali bi uvid u svoj položaj u odnosu na horizont. Disciplina i dobre pripreme su ključ u letenju a pomanjkanje istih je fatalno.

 • blekpanther:

  Uletio u oblake, iako je to zakonom zabranjeno. Molim vas pomozite mi da i ja nešto razumim!

 • Avatar 22 SAS
  22 SAS:

  Ja se sa svojim F 16 uvijek dignem što više......