Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNA ODLUKA

Kolumbijcima HNK Šibenik za 100.000 eura, Glavaš: Proizvode kokain i peru lovu

Šibenik: Novi mural Funcuta uz prometnicu prema naselju Meterize
Dusko Jaramaz/PIXSELL
15.09.2020.
u 17:50

Nakon ovog suhoparnog pravnog izlaganja, meni je potpuno jasno o čemu se ovdje radi. Ova gradska uprava nema ljubavi prema ovom klubu – konstatirao je Ivo Glavaš

Hrvatski nogometni prvoligaš Šibenik i službeno ima novog vlasnika. To je kolumbijska tvrtka Football Smart International koja je na natječaju ponudila 100 tisuća eura te je izglasana kao novi vlasnik.

Na kraju su protiv prijedloga glasali samo Ivo Glavaš i Dalibor Perak, četvero vijećnika bilo je suzdržano, a 14 za te je prijedlog o prodaji kluba prošao. 

No, prije završne odluke prethodila je žustra rasprava vijećnika na kojoj je palo dosta teških riječi, prenosi Šibenik.in.

- Na natječaju su zaprimljene dvije ponude: tvrtke Football Smart International d.o.o. registrirane u Zagrebu koja je ponudila 751 tisuću kuna te tvrtke Galaxy Capital iz Maroka koji su ponudili 420 tisuća kuna. Prihvaćena je ponuda tvrtke Football Smart International – izvijestio je pročelnik za financije Slobodan Tolić koji je kazao kako je tijekom zadnjih par godina dvadesetak tvrtki pokazalo interes za kupnju kluba sa Šubićevca. 

Nezavisni vijećnik Ivo Glavaš apelirao je na vijećnike da ne glasaju za ovaj prijedlog.

- Gdje nalazite ove ponuditelje? Ovog ste našli u Kolumbiji. Za ne povjerovati. Prvo ste ga pokušali prodati kontroverznom Indijcu, ali onda su intervenirali državni organi. Tko je taj misteriozni Eduardo Fernando Zapata Sierra? Zašto ste klub praktički poklonili? Možete li pronaći nekog respektabilnog kupca i prodaju obaviti onako kako se to radi u zapadnim zemljama? Očito ne možete. Kolumbija je proglašena visoko rizičnom državom u području pranja novca. Tamo raste i proizvodnja kokaina. Vi morate znati tko je taj Eduardo Fernando Zapata Sierra. Niste ni znali tko je prvi kupac, pa vidite kako je to završilo. Molimo da nam dostavite dokaz o poslovanju Kolumbijca. 

Gradonačelnik Željko Burić mu je poručio da je uvrijedio sve građane Kolumbije. 

- Gospodine Glavaš, vi ste uvrijedili sve Kolumbijce. Hoćete reći da je netko zato što živi u određenoj državi automatski kriminalac. Za mene su svi ljudi jednaki. Kada i ako netko ustanovi da nešto nije u redu, onda će se vidjeti što se dešava i za to će se snositi odgovornost – kazao je gradonačelnik. 

Glavaš se potom obratio svim vijećnicima HDZ-a. 

- Prodajete klub koji je u prvoj nogometnoj ligi. Znate li vi što radite? Klubu u prvoj ligi, klub reprezentacije koja je druga na svijeta. Morate se zapitati što radite – poručio im je.

Nenada Samaržiju (Hrast) zanimalo je što će biti s terenima koji se investitorima daju na korištenje. 

- Kada se klub prvi put nije uspio prodati, obećano je da će se ugovor između grada i nogometnog kluba mijenjati i da će iz njega biti izdvojeno igralište u Crnici. Ugovor kaže da gospodin Zapata garantira pet godina financijsku stabilnost. S obzirom na to da mu ugovor daje pravo do 2042. koristiti gradsku imovinu, što će se dogoditi ako se on prestane baviti time? – pitao je. 

Tihomir Paškov kao predstavnik Povjerenstva koje je odlučivalo o ponudama, kazao je kako je sve uređeno ugovorom. 

- Demistificirajmo prvo priču da klub vrijedi 59 milijuna kuna. Klub ne vrijedi toliko, to je nominalni temeljni kapital društva. Drugo, što će biti nakon pet godina? Sve je definirano u članku 7 ugovora. Mi klub ne možemo prodati bez prava igranja na sportskim terenima. Mislim da je ovim ugovorom grad osiguran što se tiče činjenice da klub ne može zloupotrijebiti to pravo igranja jer u ugovoru između grada i nogometnog kluba piše za koje namjene je to pravo korištenja. To nije za organiziranje kockarskih igara. Neće se moći druge djelatnosti obavljati, već isključivo sportsko-natjecateljske djelatnosti. Ne ulazeći u to tko je kupac, postoje nadležna tijela koja će provjeriti transakcije – istaknuo je Paškov. 

Za riječ se ponovno javio Glavaš

- Nakon ovog suhoparnog pravnog izlaganja, meni je potpuno jasno o čemu se ovdje radi. Ova gradska uprava nema ljubavi prema ovom klubu – konstatirao je.

Rikardu Marenziju (NLSP) sporan je dio izjave investitora u kojoj navodi da je spreman u klub sa Šubićevca dovesti osam neeuropskih igrača. 

- Želimo li mi stvarno takav klub, da osam neeuropskih igrača igra i da je pitanje hoće li naše dite uopće zaigrati. Želimo li ovakav profesionalni sport u Šibeniku? – zapitao se. 

Stipica Protega (HDZ) istaknuo je na to podatak da u sadašnjoj postavi HNK Šibenika igra samo jedan igrač ponikao iz škole nogometnog kluba Šibenik.

- Možda je sve što je rekao Glavaš o Kolumbijcima istina. Možda, ali jedini način da spasimo HNK Šibenik je svježi kapital. Ako sada ovo sve skupa ne napravimo, možemo li jamčiti da klub već u prvom mjesecu ne bude u stečaju ako ga sada ne prodamo. Ja ću biti za prodaju kluba jer znam da je u teškoj situaciji i da je to spas – kazao je.

Ključne riječi

Komentara 3

ZV
zvezdomor
07:09 16.09.2020.

Sad kad se igrači ukokaju- šibenik prvak

MI
minolta
22:48 15.09.2020.

jel ovo neka šala?

DH
dalibor.hren
16:32 19.09.2020.

Možda su došli zbog jedrilice!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije