Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S 11 METARA

Hrvatski nogometaš je na tik do slavnog rekorda Davora Šukera

Andrej Kramarić
Reuters/DPA/PIXSELL
15.09.2020.
u 16:18

Kako već dulje izvodim jedanaesterce, znam da me i vratari proučavaju pa nastojim biti raznovrstan. Gotovo nikada dva jedanaesterca zaredom ne izvodim na isti način – dodao je Kramarić, koji je posljednji put s bijele točke kiksao u travnju 2019. godine na utakmici protiv Wolfsburga

Revolveraška hladnokrvnost Andreja Kramarića (29) u izvođenju jedanaesteraca donijela je prekjučer Hoffenheimu plasman u drugo kolo njemačkog kupa. Andrej je na gostovanju kod Chemnitzera jedan 11-erac realizirao u 111. minuti za 2:2, a potom jedan i u raspucavanju za konačnih 5:4.

Prema statistici obično relevantnoga Transfermarkta, a koja ne uključuje pogotke s bijele točke u raspucavanjima, Kramarić sada na kontu ima 33 pogotka iz jedanaesteraca i zaostaje četiri pogotka za hrvatskim rekorderom Ivanom Krstanovićem, igračem koji je s bijele točke zabijao samo u Hrvatskoj ligi i Premijer ligi BiH. Uspoređujemo li Andreja s našim reprezentativcima, onda je nogometaš Hoffenheima samo na jedan pogodak zaostatka za rekorderom Davorom Šukerom. Zanimljivo, Transfermarktova bilanca otkriva kako Šuker u 34 pokušaja s bijele točke nema niti jedan promašaj (!), a opet, slavnoga strijelca zapeći će činjenica kako je u raspucavanjima jedanaesteraca (koji se ne računaju u službenim statistikama) bio koban njegov promašaj u dresu Arsenala u finalu Kupa Uefe 2000. godine protiv Galatasaraya.

No, vratimo se junaku ove priče Kramariću. Njegova povijest izvođenja jedanaesteraca počinje još u kadetskoj dobi kod trenera Krasnodara Rore u Dinamu, kada su penali bili relaksirajući element na završetku treninga. U pucanju penala sudjelovali su svi igrači na ispadanje i pobjednik je bio posljednji koji nije promašio. Trener Rora prisjeća se kako je Andrej već tada bio hladnokrvan, tehnički perfektan, lucidan, raznolik i nepredvidiv.

– Da, mi smo tada puno pažnje posvećivali usavršavanju tehnike šuta, vježbajući ne samo izvođenje penala nego i iz slobodnih udaraca. Andrej je već tada pokazivao odlike izvrsnoga strijelca, imao je mirnoću, staloženost i koncentraciju, pa i danas kada gledate njegove pogotke ili udarce prema golu, vi vidite da on nikada ne puca napamet, nego svaki put gađa tamo gdje je zamislio. Svaki njegov šut je i te kako promišljen – kaže Rora, potvrđujući tezu o vrsnom pucaču s bijele točke, ali koji je također imao i vrlo rijetke trenutke slabosti:

– Na jakom međunarodnom turniru u Francuskoj u utakmici četvrtfinala s Anderlechtom došli smo do izvođenja penala i Andreju je u odlučujućoj seriji tada vratar obranio udarac – dodao je Rora.

Andrej Kramarić sva svoja 33 penala realizirao je u klupskim dresovima Dinama, Lokomotive, Rijeke i Hoffenheima, niti jedan za reprezentaciju (opet ne računajući raspucavanja na SP-u, što je u službenim statistikama nepravedno jer ona imaju i te kakvu težinu i važnost).

– U Chemnitzu sam prvoga zabio prateći kretanje vratara, a drugoga sam unaprijed bio odlučio kako ću pucati i toga sam se držao – kaže Andrej.

Kako i na osnovi čega donosite odluke kako ćete izvoditi jedanaesterce?

– Nekada proučavam vratara kojemu bih eventualno trebao pucati, ali u većini slučajeva odluke o načinu izvođenja donosim u trenutku prije samoga izvođenja. Kako već dulje izvodim jedanaesterce, znam da me i vratari proučavaju pa nastojim biti raznovrstan. Gotovo nikada dva jedanaesterca zaredom ne izvodim na isti način – dodao je Kramarić, koji je posljednji put s bijele točke kiksao u travnju 2019. godine na utakmici protiv Wolfsburga.

U Hrvatskoj ligi penale su mu obranili tadašnji vratari Istre 1961 i Hajduka, Antonijo Ježina i Goran Blažević. Tako u Kramarićevu slučaju obično u vodu pada teza o penalima kao lutriji, jer naš reprezentativac ima ogromnu mentalnu snagu u odlučujućim trenucima, mirnoću i koncentraciju, pa čak i dozu ležernosti i provokacije. Primjerice, u dresu Lokomotive tadašnjem je vrataru Dinama Kelavi prodao “panenku”, što je Ivana razgnjevilo, a svom prijatelju Casperu Schmeichelu na SP-u zabio je gol s malim zastojem i izazvao bijesnu reakciju Danca.

Andrej Kramarić u ovom trenutku ima postotak uspješnosti s bijele točke visokih 86 posto, Ivan Krstanović je na 90 posto (37/41), a osim Davora Šukera, Transfermarkt otkriva još jednoga stopostotnoga izvođača: legendu Southamptona Matta Le Tissiera sa zabijenih 27 penala bez ijednoga promašaja.

Svjetski rekorder po broju zabijenih penala je Cristiano Ronaldo, čak 127 u 151 pokušaju (84 posto), Lionel Messi zabio ih je 91 od 117 (77 posto), Zlatan Ibrahimović 81 od 93 (87 posto), Mario Balotelli 38 od 43 (88 posto)...•

Ključne riječi

Komentara 1

BL
blekpanther
16:32 15.09.2020.

I kad bi htio nekad i dodati suigraču u reprezentaciji! Zbog njegove svojeglavosti igrali bi sigurno u Rusiji dva produžetka manje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije