Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGOVORILA O TERAPIJI

Kirurginja ima loše vijesti za Schumachera, tvrdi da je sve samo lažna nada

Michael Schumacher
Foto: Press Association/Reuters/PIXSELL
1/5
13.09.2019.
u 10:05

- Ne postoje znanstveni dokazi da je taj tretman učinkovit. Medijski napisi samo potiču lažne nade i zavaraju obitelji pacijenata - rekla je Leonardi o Schumacherovom tretmanu

Proteklih dana svjetski su mediji pisali da je Michael Schumacher u ponedjeljak je primljen u parišku bolnicu Georges-Pompidou gdje će biti podvrgnut tajnom tretmanu.

Pretpostavlja se kako će Schumacher biti podvrgnut tretmanu stanične terapije za liječenje bolesti srca.

No, stručnjakinja Matilde Leonardi, neurologinja i direktorica istraživačkog centra Coma te talijanskog istraživačkog odjela centra za suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pri Nacionalnom neurološkom institutu Carlo Besta nije optimistična.

- Ne postoje znanstveni dokazi da je taj tretman učinkovit. Medijski napisi samo potiču lažne nade i zavaraju obitelji pacijenata - rekla je Leonardi i dodala:

- Jučer sam dobila dva poziva od rodbine pacijenta koji su željeli da im se djeci omogući pristup istoj terapiji koja se provodi kod Schumachera. Morala sam im objašnjavati da ne znamo ništa o tom liječenju.

Stručnjakinja je još jednom upozorila:

- Zbog širenja ovakvih vijesti postoji rizik od obmane bolesnika. Liječnici i novinari dužni su to spriječiti. Nažalost, istraživanja su pokazala da tretman stanične terapije nema učinka na osobe čiji je mozak ozlijeđen.

No, kaže da je bilo slučajeva da su pacijenti probudili iz duge kome nakon što su ozlijedili mozak.

- Sjećam se pacijenta koji je proveo četiri godine u stanju minimalne svijesti. Odjednom se nasmijao na šalu svoje supruge, a onda počeo razgovarati s njom - zaključila je Leonardi.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Shariel Aron
12:03 13.09.2019.

To je eksperimentalna terapija i sa te strane ona je u pravu.I zato niti nema znanstvenih dokaza ,a nema niti kliničkih studija koje bi ih potkrijepile .No to ne znači da takvu terapiju treba kategorički odbacit i prije nego see vide rezultati .Zadnjih godina se pojavljuju eksperimentalne terapije koje obećavaju izlječenje nekih teških bolesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije