Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO

Kaos kod našeg omiljenog vatrenog: Predsjednik plaćao medije kako bi blatili legende kluba!

28.04.2020.
u 21:37

Nakon što je njihovo nezadovoljstvo dugo tinjalo, šestorica pobunjenika – Emili Rousaud, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia – predala su zajedničku ostavku na Veliki četvrtak. Usput su dali naslutiti da još neki član uprave razmišlja o tome

Skandal Barçagate nosi potpis predsjednika Josepa Marije Bartomeua i ugrožava upravljanje FC Barcelonom. Predsjednik katalonskog diva navodno je platio za internetsko “trolanje” Messija, Piquéa i drugih nepodobnih osoba iz njegova okruženja. U znak prosvjeda protiv predsjednikove politike, šestero je članova uprave dalo ostavke, čime je broj preostalih članova spao na 13, tako da do propisanog minimuma nedostaje jedan član. Skandal je prikazao Bartomeua u katastrofalnom svjetlu, što će zacijelo utjecati na ishod predsjedničkih izbora, za koje je krajnji rok lipanj 2021.

Uprava napala igrače

Sredinom veljače Cadena SER je razotkrila da je klub Ivana Rakitića angažirao medijsku kompaniju I3 Ventures radi (prikrivenog) uljepšavanja javne predodžbe predsjednika i njemu odanih članova uprave te blaćenja onih koji mu se suprotstavljaju. Kompanija je navodno bila zadužena da otvori brojne lažne profile na društvenim mrežama i objavljuje poruke i memeove, šaljive fotomontaže, koje prikazuju Bartomeuove protivnike u lošem svjetlu.

I3 Ventures je navodno proizveo medijske sadržaje kojima se diskreditiraju Leo Messi, Gerard Piqué, Xavi Hernández, Carles Puyol, Josep Guardiola i bivši predsjednik Joan Laporta, povijesni Bartomeuov neprijatelj. Među metama I3 Venturesa našao se i Victor Font, jedan od potencijalnih kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima.

– Ako se te tvrdnje pokažu istinitima, to bi značilo da je uprava klupskim novcem napala igrače prve momčadi, članove kluba i medije. Kampanja blaćenja o kojoj je izvijestio jedan medij baca sjenu na Barçu, sramoti njezine članove i pogoršava situaciju u klubu jer predstavlja moralni bankrot povrh osjetljive sportske i financijske situacije – komentirao je Font.

Nije teško povjerovati optužbama Cadene SER. Bartomeu, koji nema pravo kandidirati se na idućim izborima, želi da ga naslijedi netko njemu blizak, a ne Font. Lako je razumjeti i zašto su se na meti našli sadašnji i bivši igrači. Piqué je najavio da želi jednog dana biti predsjednik kluba i zamjerio se Bartomeuu snimanjem filma o Antoineu Griezmannu u vrijeme kad je Francuz odbio Barcelonu.

U dijelu uprave vlada i nezadovoljstvo zbog Piquéovih uspješnih poslovnih pothvata, uključujući vlasništvo nad FC Andorrom i preuzimanje licence za teniski Davisov kup.

Šesterostruko preplaćen posao

S druge strane, Messi oklijeva potpisati novi ugovor i održava loše odnose sa sportskim direktorom Ericom Abidalom otkad je ovaj ustvrdio da je prethodni trener, Ernesto Valverde, otpušten krivnjom skupine igrača. Messi je na Instagramu odgovorio da igrači nemaju s tim veze i pozvao Abidala da navede imena. Xavi i Puyol su u nemilosti jer su odbili preuzeti trenersku ulogu kad je Valverde bizarno otpušten iako je momčad bila na čelu, dok je Guardiola u neslaganju s Bartomeuom još od 2012., kad je napustio klub.

Kad je skandal o plaćenom trolanju procurio, Bartomeu je potvrdio da je klub angažirao I3 Ventures, ali ne zato da bi blatili njegove protivnike. Obznanio je i da je Barcelona pokrenula postupak raskida ugovora sa spomenutom kompanijom, ali da raskid nema veze s optužbama o medijskom diskreditiranju osoba koje nisu po predsjednikovoj volji. I3 Ventures, veli “el presidente”, angažiran je 2017. radi praćenja onog što se o Barceloni objavljuje na društvenim mrežama.

Da bi se obranio, Bartomeu je pozvao svjetski poznatu revizorsku kompaniju PriceWaterhouse&Coopers (PWC) da istraži Barcelonin financijski odnos s I3 Venturesom. Međutim, taj bi mu se potez mogao obiti o glavu.

Katalonski dnevnik Sport pribavio je nacrt PWC-ova izvještaja o odnosu Barçe i spomenute medijske kompanije. U nacrtu izvještaja piše da je klub debelo preplatio I3 Ventures za posao praćenja društvenih mreža, za koji je službeno angažiran. PWC tvrdi da bi razumna naknada za posao tog tipa bila između 120.000 i 150.000 eura, šest puta manje od 980.000 koliko je plaćen.

To bi moglo sugerirati da je I3 Ventures angažiran na još nekom zadatku, koji nije naveden u ugovoru. Drugo, klub je plaćao naknadu u više malih iznosa za koje nije potrebno odobrenje uprave. Konačni izvještaj PWC-a još nije objavljen.

Nakon što je njihovo nezadovoljstvo dugo tinjalo, šestorica pobunjenika – Emili Rousaud, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia – predala su zajedničku ostavku na Veliki četvrtak. Usput su dali naslutiti da još neki član uprave razmišlja o tome.

Prema La Vanguardiji, uzroci su pobune neuspjeh uprave u utvrđivanju odgovornosti za Barçagate i nespretno pregovaranje o rezanju plaća za 70 posto, koje su igrači prihvatili, ali nevoljko. Najveći je šok izazvala optužba dojučerašnjeg dopredsjednika Rousauda, koji je na postaji RAC1 rekao da se netko u klubu materijalno okoristio u slučaju Barçagate. Rousaud nije specificirao na što konkretno sumnja, no moguće je špekulirati da to ima veze s nerealno visokim iznosom plaćenim I3 Venturesu.

Španjolski mediji predviđaju da će Bartomeu nastojati odraditi 15 mjeseci do kraja mandata okružen samo poslušnicima, dok bi “odmetnici” mogli organizirati opoziciju koja bi predstavila svog kandidata za predsjednika ili podržala nekog trećeg. Kad je La Liga prekinuta zbog pandemije bolesti COVID-19, Barcelona je sjedila na vrhu ljestvice s dva boda iznad Reala, a u Ligi prvaka čekala je Napoli s kojim je remizirala podno Vezuva. Rakitić će vjerojatno ostati među blaugranama samo do (neizvjesnog) kraja sezone, a onda će se zaputiti na jug, u voljenu Sevillu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije