Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME NAKON 'ROĐE'

Kakva priča: Bili smo pred gašenjem, a sada nam se nude investitori i brojni igrači

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
13.05.2021.
u 16:30

– On je u klubu već četiri-pet godina. Radi kao trener od jutra do sutra. Bio je pomoćnik Perkoviću i vrstan stručnjak koji nogomet ima u malom prstu. Taktičar koji je svoje znanje dokazao nebrojeno puta tijekom sezone. Konačno je dobio priliku voditi prvu momčad, isplatilo se i njemu i nama – ističe Merdžan o treneru Kuljancu

Vremena u kojima je legendarni Stjepan Spajić stvarao nogometnu priču u Sigetu daleko su iza nas. Osebujnog stila i neponovljivih izjava koje danas spadaju u antologiju hrvatskog nogometa, popularni je Rođo godinama uveseljavao nogometnu javnost. I teško ste se mogli naljutiti na opaske tog dobronamjernog diva, čak i kada se činilo da će možda zamalo prijeći granicu. Osjetio sam to na svojoj koži. Sve bi završilo na zagrljaju i pozivu: “Sjedni, rođo, šta ćeš pit?” Nakon toga najčešće su se spajali stolovi. Još dugo ćemo pamtiti njegovu nezaboravnu: “Živio, rođo...”

Igrat će Dragovoljac opet u Prvoj HNL, ali Rođino doba i njegov poseban šarm teško će netko ponoviti. Spajić bi ovih dana sigurno bio jedan od najsretnijih ljudi jer njegov Dragovoljac na korak je do plasmana u Prvu HNL. Nakon što su u izravnom dvoboju za vrh Druge HNL svladali drugoplasirani Rudeš s 2:0, dragovoljci su svom pratitelju pobjegli na pet bodova razlike. Do kraja su ostala još tri kola, odnosno dvije domaće utakmice u kojima momčad iz Sigeta mora potvrditi plasman u najviši rang našeg nogometa.

Što se to radilo u Dragovoljcu zadnje dvije godine?

– Prije dvije godine klub je bio pred gašenjem. Bila je to spaljena zemlja. Od trenutka kada se trgala ograda do plasmana u prvu ligu. Nitko nas nije vidio u ovoj ulozi. Glavni pokretač bila je nevjerojatna energija predsjednika Marinka Perića i ostatka uprave. U početku su brojni oponenti govorili da je teško i da se ne može. Uvijek je puno neprijatelja oko tebe... – počeo je Hrvoje Merdžan, direktor Hrvatskog dragovoljca i jedan od glavnih operativaca kluba.

To je česta pojava u našem društvu...

– Tako je. Moraš ostati čvrst. Kada je Boris Perković postavljen za trenera, predsjedniku su rekli da je sam sebi iskopao grob i da će klub ispasti u treću ligu. Isto su pričali kada je Perković smijenjen u trenutku dok je momčad bila na prvom mjestu.

Dobro, tu je morao postojati nekakav čvršći razlog ili sukob?

– Nije postojao sukob ni velika svađa. Poremetili su se odnosi u svlačionici i predsjednik je odlučio da se situacija treba malo “provjetriti”... Kada je Jerko Leko otišao, priliku smo, kao vojniku kluba, dali Miroslavu Kuljancu. On je bio najbolje rješenje.

On će, kako stvari stoje, u svom prvom samostalnom seniorskom trenerskom angažmanu izboriti promociju u najviši rang.

– On je u klubu već četiri-pet godina. Radi kao trener od jutra do sutra. Bio je pomoćnik Perkoviću i vrstan stručnjak koji nogomet ima u malom prstu. Taktičar koji je svoje znanje dokazao nebrojeno puta tijekom sezone. Konačno je dobio priliku voditi prvu momčad, isplatilo se i njemu i nama – ističe Merdžan.

No unatoč pobjedi nad Rudešom u derbiju za naslov prvaka, više je nego jasno da ovo nije dovoljno dobar roster igrača za nekakvu ozbiljniju i stabilniju priču u Prvoj HNL.

– Naravno. Bilo bi to nerealno očekivati. Svjesni smo da će nam trebati nekoliko pravih pojačanja i već radimo na tome. Nismo htjeli ništa konkretno poduzimati sve dok i matematički ne budemo sigurni. Ali već neko vrijeme nam se nude ozbiljne igračke varijante. Svakodnevno na službeni mail dobivam ponude stranih agencija. Stižu nam čak i ponude za ulaganje u klub. Strane i domaće. No tu ideju moramo razraditi i ona je dugoročna.

Što će biti fokus u sljedećim godinama?

– Od prvog trenutka smatramo da se sve treba bazirati na omladinskoj školi koja raste svaki dan. Imamo odlične trenere i više od 350 klinaca. Bavit ćemo se infrastrukturom u nadolazećem razdoblju. Hrvatski dragovoljac doživljavamo kao svehrvatski klub i gdje god dođemo, navijači nas traže dresove. Jako često iz inozemstva, Kanade, Njemačke, Južne Amerike. Radimo na tome da se ta priča digne na višu razinu. Dragovoljac je brend postao i zahvaljujući Spajiću. Financirat ćemo se uz pomoć sponzora, donacija i sitno od prodaje igrača. Imamo nekakav dio ako se prodaju Brozović i Petković.

I dalje će biti standard dovođenje igrača iz Kolumbije ili Afrike?

– Sada imamo dva Afrikanca, jedan je iz Gane, a drugi iz Burkine Faso, odnosno jednog Kolumbijca. Patrice Zoungrana je iz Burkine Faso i osam je godina u Hrvatskoj. Zna govoriti hrvatski, ali ne zna pisati... Za dobivanje našeg državljanstva mora znati pisati na hrvatskom – istaknuo je Merdžan koji inače radi u Centru za pružanje usluga u zajednici u Dugavama.

– Riječ je o domu za djecu s poremećajem u ponašanju. Na tom sam poslu 17 godina. Super mi je posao, volim raditi s djecom. Nije mi se neobično prešaltati. Na kraju je ispalo malo krvavije nego što sam mislio. Radni dan mi traje od osam ujutro do devet navečer. Hvala mojoj supruzi koja pokriva sve ostale stvari.

Hrvatski dragovoljac u Prvu HNL vraća se prvi put nakon sezone 2013.-2014. Podsjetimo, te sezone riječku priču započeo je Matjaž Kek, a u elitnom razredu hrvatskog nogometa još se natjecao NK Zadar. Na klupi Dinama mijenjali su se Krunoslav Jurčić, Damir Krznar, Branko Ivanković, odnosno Zoran Mamić. Prvi strijelac lige bio je Duje Čop s 22 pogotka u 33 utakmice. Na drugom je mjestu s 18 pogodaka ostavio Andreja Kramarića. Dinamo je, s Josipom Šimunićem kao kapetanom, osvojio svoju osmu uzastopnu titulu. Hrvatski dragovoljac je devet puta igrao Prvu HNL od njezina osnutka, a u klupske boje branila su neka velika nogometna imena poput Roberta Prosinečkog, Blaža Sliškovića, Gorana i Predraga Jurića, Borisa Živkovića, Stjepana Tomasa, Srđana Lakića... 

Pogledajte video: Boban o neodigranoj utakmici Dinamo - C. zvezda 1990.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Mali Berica
Mali Berica
16:51 13.05.2021.

Živio rođo.

GA
gaston007
22:44 13.05.2021.

Iz vlastitog iskustva. Klub ima 12 podpredsjednika koji odlučuju čiji će igrać igrati na odojku u birtiji ispod tribine. Ne plaćaju igraće i varaju ih. Kao branitelju , žao mi je da se nose časno ime s takvom upravom . Brže će ispasti no što su ušli s tom razinom nogometnog znanja te ljudske časti i poštenja.

DU
Deleted user
18:03 13.05.2021.

Bravo, lijepa vijest. I jedna mala zelja, umjesto da se sada ubace hohstapleri i prevaranti kad ste usli u 1.hnl, dajtw vidite sa MORH ili MinBranitelja, da oni potpomognu sa nekim sredstvima i postave jednog ili dva clana u upravu. Mozda da preuzmu ba sebe brigu o infrastrukturi, postoji dosta primjera, razni modeli da mozda treneri imaju stalno zaposlenje u vojsci .... Sretno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije