Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u biranom društvu

Kakva čast za vatreni trojac! Modriću, Livakoviću i Gvardiolu stiglo veliko međunarodno priznanje

KATAR 2022: Hrvatski igrači slavili svatko na svoj način
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/12
06.01.2023.
u 10:30

U ostalim kategorijama najbolji strijelac je Francuz Kylian Mbappe (PSG), a Messi je i najbolji strijelac međunarodnih utakmica.

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, vratar reprezentacije i zagrebačkog Dinama Dominik Livaković te branič Joško Gvardiol našli su se među najboljima u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS). Luka Modrić je zauzeo četvrto mjesto u izboru IFFHS-a za najboljeg nogometaša svijeta iza Argentinca Lionela Messija koji je nakon osvajanja naslova svjetskog prvaka uvjerljivo najbolji sa 275 bodova.

Drugi je prema IFFHS-u Francuz Kylian Mbappe sa 35 bodova, treći njegov sunarodnjak Karim Benzema sa 30 bodova, dok je Modrić dobio 15 bodova. Jedini nogometaš koji je u ovom izboru još osvojio bodove je Norvežanin Erling Haaland sa pet bodova.

Prošle i pretprošle godine najboljim u izboru IFFHS-a bio je Poljak Robert Lewandowski.

17.12.2022., stadion Khalifa International, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, utakmica za trece mjesto, Hrvatska - Maroko. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Livaković je u izboru IFFHS-a za najboljeg vratara u 2022. zauzeo također četvrto mjesto, dok je najboljim proglašen Belgijanac Thibaut Courtois, inače član europskog prvaka Real Madrida. 

Courtois je skupio 125 bodova, 15 više od drugoplasiranog Argentinca Emiliana Martineza, a treći je Marokanac Yassine Bounou (Sevilla) sa 53 boda. Iza Livakovića je na petom mjestu vratar francuske reprezentacije Hugo Lloris, a njega slijede Poljak Wojciech Szczesny (Juventus), zatim Slovenac Jan Oblak (Atletico Madrida), Brazilac Alisson Becker (Liverpool), Englez Jordan Pickford (Everton) i Francuz Mike Maignan (Milan).

17.12.2022., stadion Khalifa International, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, utakmica za trece mjesto, Hrvatska - Argentina. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Courtois je dobio nagradu drugi put nakon 2018., Danac Peter Schmeichel također je dva puta bio vratar godine. Talijan Gianluigi Buffon, Španjolac Iker Casillas, Nijemac Manuel Neuer su pet puta bili proglašavani najboljima, a Talijan Walter Zengo, Čileanac Jose Luis i Nijemac Oliver Kahn tri puta.

Joško Gvardiol (RB Leipzig) je treći mladi nogometaš prema IFFHS-u. Prvo je mjesto zauzeo Britanac Jude Billingham (Borussia Dortmund) sa 115 bodova, a drugi je Nijemac Jamal Musial (Bayern) sa 95 bodova, dok je Gvardiol dobio 55 bodova.

U ostalim kategorijama najbolji strijelac je Francuz Kylian Mbappe (PSG), a Messi je i najbolji strijelac međunarodnih utakmica. 

Komentara 9

Avatar southman
southman
10:59 06.01.2023.

A gdje je Enzo Fernandes među najboljim mladim nogometašima ?? Pa nije mu valjda Messi uzalud kupio titulu najboljeg na SP.

PJ
pjer1963
20:25 06.01.2023.

Livakovicev problem je sto je on dobar samo do 10 metara od gola, ne istrcava dalje. Moderni golman kontrolira teren i do 30 metara od gola (Neuer). Zbog toga nece nikada braniti u velkom klubu. (Naravno osim u Dinamu), Nazalost.

DU
Deleted user
10:43 06.01.2023.

Messi nije najbolji na svijetu, prevara od igrača. Ima radijus kretanja 50 metara u fazi napada i to je to. Pravi stoper ga na početku tekme jednom odnese i nema ga više nigdje cijelu tekmu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije