Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelica će opet napadati vrh, Rijeka ne propada

Kako se za početak HNL-a priprema “ostatak” velike četvorke – Osijek i Rijeka

storyeditor/2022-06-24/Bjelica.jpg
25.06.2022.
u 20:46

– Nikad nisam nosio devetku. Istina, igrao sam drukčije pozicije. Broj mi ne znači puno, ali svjestan sam da se to očekivalo od mene i da bi uzimanje nekog drugog broja izgledalo kao alibi. Preuzeo sam devetku i ono što dolazi s njom – rekao je 20-godišnji napadač iz Vinkovaca.

Prve dvije hrvatske momčadi koje će naše klubove predstavljati u europskim natjecanjima su Osijek, trećeplasirana momčad iz protekle sezone, te Rijeka, četvrtoplasirana momčad iz protekle sezone. Igrat će u drugom pretkolu Konferencijske lige 21. srpnja protiv kazahstanskog Kizilžara (Osijek), odnosno švedskog Djurgardensa (Rijeka), nakon što su u prošloj sezoni i jedni i drugi do određenog trenutka sudjelovali u utrci za naslov prvaka.

Osijek ima kontinuitet

Osijek je u posljednje dvije sezone upisao svoje dvije najuspješnije sezone u povijesti Prve HNL, a kad uzmemo u obzir da su svi već otputovali s prvog dijela priprema, iz Svetog Martina na Muri u Klagenfurt, vrlo vjerojatno je odlučeno da će Nenad Bjelica i dalje biti trener direktor kluba. Unatoč činjenici da je osječki strateg pregovarao sa Spezijom, ipak je prevagnula želja za nastavkom građenja osječke priče, građenja koje ide u vrlo dobrom smjeru kad uzmemo u kontekst rezultate u povijesti.

Čini se da Bjelica ima velik interes nastaviti s tim građenjem, a na takvo što upućuje i osječki kadar, koji zasad nije doživio pretjeran broj promjena kao što smo doživjeli kod ostatka najjačih hrvatskih klubova. Momčad s Gradskog vrta doživjela je tek po jedan važan odlazak i dolazak. Klub je napustio Slovenac Damjan Bohar, koji se vratio u poljski Zaglebie, a veliko pojačanje je povratak Diona Drene Belje, koji je proteklu sezonu bio briljantan na posudbi u Istri, gdje je ubilježio čak 20 pogodaka u svim natjecanjima, a s 15 golova u Prvoj HNL bio je treći strijelac prvenstva. To je golemo pojačanje za Osječane, pogotovo kad uzmemo u obzir da su svi prošlosezonski osječki napadači (Mierez, Topčagić, Mance, Daku, Erceg) zajedno upisali manje pogodaka od Belje u Istri.

– Nikad nisam nosio devetku. Istina, igrao sam drukčije pozicije. Broj mi ne znači puno, ali svjestan sam da se to očekivalo od mene i da bi uzimanje nekog drugog broja izgledalo kao alibi. Preuzeo sam devetku i ono što dolazi s njom – rekao je 20-godišnji napadač iz Vinkovaca.

Tako će Bjelica sada u svojem kadru imati snažnu napadačku četvorku: Beljo, Lovrić, Caktaš, Mierez, no pitanje je mogu li ta četiri nogometaša igrati u isto vrijeme.

– Teško ih je sve skupa uklopiti. To bi bio ho-ruk nogomet, a mi gledamo uvijek da momčad ima balans. Bit će puno utakmica, bit će prilike za sve, pogotovo na početku sezone. Zadovoljan sam da imamo širok kadar, koji će nam pogotovo trebati za početak sezone – rekao je trener Osijeka Nenad Bjelica.

Drastično drukčija situacija od ove osječke je ona u Rijeci. Prije nekih deset dana situacija je gotovo izgledala beznadno; klub su u jako kratkom periodu napustili trener Goran Tomić, kapetan Hrvoje Smolčić, najbolji strijelac Josip Drmić, najbolji asistent Robert Murić i najbolji veznjak Domagoj Pavičić. U tim trenucima velik dio hrvatske nogometne javnosti ustanovio je da će “Rijeka propasti”, a na to je odmah odgovorio predsjednik Damir Mišković.

– Sigurno ćemo imati ozbiljnu momčad. Mi smo po nekima već 10 godina u problemima, ali tu smo i dalje pri vrhu. Oni koji govore takve stvari ne žive s klubom i jednostavno ne znaju o čemu govore. Rijeka je medijski interesantna jer “propada”, a drugi jer rastu. Ne znam samo kako smo onda napravili sve što smo napravili tijekom cijelog jednog desetljeća. Imat ćemo 33 igrača, ali ostat će nam 25 jer će njih osam ići na posudbe – rekao je Mišković.

Potpuna promjena stožera

Nedugo nakon te izjave Rijeka je počela nizati akvizicije, i to poprilično renomirane. Prvo je pristigao reprezentativac BiH Mario Vrančić, koji je u dresu Stokea i Norwicha upisao 20 nastupa u Premier ligi i 133 nastupa u Championshipu te bi kao 33-godišnjak trebao donijeti puno potrebnog iskustva mladom veznom redu momčadi s Rujevice.

Još jedna iskusna akvizicija stigla je iz Francuske, a riječ je o hrvatskom stoperu Mateu Pavloviću, koji je u dresovima Werdera i Angersa igrao u Bundesligi i francuskoj Ligue 1, u kojoj je upisao 89 nastupa. U svojem posljednjem klubu, Amiensu, u francuskoj drugoj ligi bio je kapetan momčadi. Uza sve prinove, u Rijeci je predstavljen i novi stručni stožer u sastavu Fausto Budicin (trener), Dragan Tadić (direktor) i legendarni Radomir Đalović (pomoćni trener).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije