Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošlo je 30 godina

Kako je miss Čilea zavela Igora Štimca i Zvonu Bobana

Zvonimir Boban i Igor Štimac
Foto: PIXSELL
1/11
25.10.2017.
u 08:04

Trijumf u Čileu smatra se jednim od najvećih uspjeha jugoslavenskog sporta, a iste 1987. godine svjetski prvaci postali su mladi košarkaši i rukometaši

Na današnji dan prije 30 godina mlada nogometna reprezentacija Jugoslavije osvojila je svjetski naslov. Momčad je vodio Mirko Jozić.

A, zamislite, Jugoslavija je u finalu protiv SR Njemačke nastupila bez trojice nezamjenjivih igrača, Štimca, Mijatovića i Prosinečkog, Zlatne lopte SP-a, koji je u polufinalu protiv DDR-a uputio udarac prema vratima nakon sučeva zvižduka koji nije mogao čuti i dobio žuti karton.

 

Pa ipak, Jugoslavija je u finalu, nakon 1:1 u 120 minuta, slavila na jedanaesterce 5:4. Zvone Boban postigao je pogodak iz igre i realizirao odlučujući jedanaesterac.

Fifa odbila žalbu

Zanimljiva je bila uvertira SP-a iz perspektive Jugoslavena. Evocirao ju je trener “Čileanaca”, 74-godišnji Čapljinac Mirsad Fazlagić.

– Godinu prije ta je ista momčad na EP-u u Subotici i Novom Sadu osvojila tek 6. mjesto, a još veća sramota bila je tučnjava u utakmici s DDR-om. Taj je susret bio prekinut, reprezentacija osramoćena, a stožer ekspresno raspušten. Otpušten je bio izbornik Stevan Vilotić i imenovan Mirko Jozić, a ja sam mu bio priključen kao trener – prisjetio se Fazlagić.

Novi stručni stožer počeo je graditi reprezentaciju od nule, radeći selekciju igrača na okupljanjima svaka dva tjedna.

– Prvi put smo se bili sastali u Vukovaru, a potom, do polaska u Čile, bili smo zajedno barem još 12-13 puta, na raznim odredištima; u Donjem Miholjcu, Travniku, Doboju, Vogošći, Zavidovićima... – dodaje Fazlagić.

Zvonimir Boban i Igor Štimac
1/20

Izbornik Jozić, koji živi u Zagrebu distanciran od medija (najviše zbog pritiska Južnoamerikanaca), prisjetio se kako je njegova reprezentacija bila ružno pače NSJ-a, kako nitko nije mario za nju osim predsjednika Miljanića i glavnoga tajnika Ante Pavlovića, pa se tako dogodilo da su čak šestorica igrača u godini SP-a bila poslana u vojsku: Žitnjak, Babunski, Đorđević, Florjančič, Komljenović i Nedeljković.

Tko je bio ključni igrač reprezentacije, osim najistaknutijih zvijezda Prosinečkog, Bobana i Šukera?, pitamo Fazlagića.

– Predrag Mijatović, tada igrač OFK Titograda, nije bio pozvan ni na jedno od spomenutih okupljanja. Prvi put nam se priključio tek u lipnju 1987. godine, nakon što je kao gost nastupao za Budućnost na Kvarnerskoj rivijeri. Za mene je on bio ključni igrač budući da je mogao nadomjestiti svakoga od naših ofenzivnih igrača i svaki put bio je prevaga – tvrdi Fazlagić.

Pričalo se da su Štimac i Boban zamalo bili poslani kući uoči polufinala s DDR-om?

– Bili smo u Santiagu pozvani u Klub Jugoslavena, gdje je u posjet došla tadašnja miss Čilea, čini mi se da se zvala Vučković, djevojka naših korijena. Štimcu i Bobanu bila je zapela za oko, pa su se dulje zadržali u tom klubu i zakasnili u našu bazu.

Ma nije bilo govora da ćemo ih potjerati; Mirko Jozić i ja dogovorili smo mali igrokaz. On je, tobože, rigao vatru i prijetio da će ih poslati kući, a ja sam ga, tobože, smirivao i branio dečke. Tako smo ih samo dodatno motivirali – ispričao nam je Fazlagić, koji se sa šefom Jozićem nakon Čilea više nikada nije čuo.

Četvorica u Realu

Ta 1987. godina bila je zlatna godina jugoslavenskog sporta jer su, osim nogometaša, svjetski prvaci postali i mladi košarkaši (predvođeni Kukočem) i rukometaši pod vodstvom Kasima Kamenice, s Pucom, Jelčićem, Tomljanovićem, Gudeljem...

Čileanska generacija dala je čak četvoricu igrača za Real, Prosinečkog, Mijatovića, Šukera i Jarnija, a Mirko Jozić postao je u Čileu trenerska ikona. Don Mirko do dana današnjeg jedini je trener izvan Južne Amerike koji je osvojio Copa Libertadores, a s Colo Colom bio je i svjetski klupski doprvak.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 22

Avatar southman
southman
08:46 25.10.2017.

Jedino vrijedno pamćenja iz cijelog teksta je podatak kako je Štimac pokupio misicu u "klubu Jugoslavena " u Čileu !?!?

VI
Vito
09:39 25.10.2017.

Zvonimir Boban (Imotski, 8. listopada 1968.); Igor Štimac (Metković, 6. rujna 1967.) Cecilia Bolocco (born Cecilia Carolina Bolocco Fonck on May 19, 1965) -- Kako je miss Čilea zavela Igora Štimca i Zvonu Bobana -- Na današnji dan prije 300 godina ::::: Da vidimo - 2017-1965=52 --- 2017-1967=50 -- 2017-1968=49 ---52-30= 22 50-30=20 --- 49-30=19 __ Sad je samo pitanje: kojem se mladom muškarcu neće dignti kad vidi mladu djevojku??? __ dopustit ću odgovor - homoseksualcu __ Svi ostali koji bi ovdje napisali da to nije istina vjerujem kao članovima hdz - ovaca - točno koliko je temperaturna ništica u stupnjevima kelvina. __ Missic je bilo dovoljno namignuti pa da se ovom dvojcu digne u isto vrijeme kao i svim muškarcima na stadionu, ako je bila na "toj predstavi" __ Ako su pak bili "intimni", onda su morali brzo nagnuti glavu da im manja glava ne zada udarac u oko kojom se brzinom digla. __ Stvarno??? __ Željeli ste moj komentar, dobili ste ga točno onako kako ste i postavili naslov __ Uz to, pogledajte you tube pa će te vidjeti kako je balerina izgledala prije 30 godina, a i kako izgleda danas - i danas ovaj dvojac može "sliniti", kao i svi koji pogledaju wikipediju i you tube

VI
Vito
09:42 25.10.2017.

Cecilia Bolocco (born Cecilia Carolina Bolocco Fonck on May 19, 1965) -- Kolinda Grabar-Kitarović (Rijeka, 29. travnja 1968.) __ U svakom slučaju Cecilia je i danas "poželjna", za razliku od naše koja podržava razvoj Schleswig-Holstein mljekarske industrije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije