Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA NIKOLE JURČEVIĆA

Kako je Matjaž Kek pobijedio vatrene? Primijenio je recept koji je koristio u Hrvatskoj

Ljubljana: Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko nogometno prvenstvo između Slovenije i Hrvatske
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
25.03.2021.
u 09:55

- Ne samo protiv Dinama, kada je Rijeka napravila sjajne stvari s njim u Europi, igrao je upravo tako. I sinoć je sa Slovenijom igrao očekivano, vrlo disciplinirano, koncentrirano, vrlo pametno - rekao je Nikola Jurčević

Bio je studeni 1995. godine i kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje se 1996. igralo u Engleskoj. I tada je Hrvatska igrala u Ljubljani protiv Slovenije, doduše na onda ostarjelom stadionu Bežigrad. No, bio nam je sretan tog dana, a sreću je na kraju donio Nikola Jurčević. Iako su Slovenci poveli preko Primoža Glihe, Šuker je iz jedanaesterca vratio rezultatsku ravnotežu, da bi onda u 55. minuti Nikola Jurčević donio veliku, sjajnu prednost koja je ostala do kraja. I Hrvatska je otišla u Englesku, na svoje prvo veliko natjecanje i bila je odlična, nesretno je ispala od Njemačke na Old Traffordu.

S Nikolom Jurčevićem pričali smo nekoliko sati prije jučerašnje utakmice.

- Očekujem da će biti ‘tvrda’ utakmica, teška, takve su uvijek bile sa Slovenijom. A i sve je dosta čudno u ovo vrijeme, ni kod mene nije bilo one ‘nabrijanosti’ na kvalifikacije. Uostalom, pogledajte da se dio Europskog prvenstva mladih igra sada u skupini, pa onda naknadno završnica, ali što je, tu je - kazao nam je poslijepodne bivši hrvatski reprezentativac, kasnije dugogodišnji pomoćnik Slavena Bilića i u našoj reprezentaciji.

Uspješno ćemo proći

I bio je Jurčević u to jučerašnje poslijepodne u pravu, tvrdo, teško, a na kraju i negativno za nas, Hrvatska je upisala poraz na startu kvalifikacija koje će, kako smo već i naviknuli od naše reprezentacije, biti mukotrpne i, sada se opet čini, vrlo neizvjesne.

- Očekivao sam da ćemo nakon ove prve tri utakmice ipak imati devet bodova, ili barem sedam, no ja sam i dalje uvjeren da ćemo mi ove kvalifikacije uspješno proći - kazao je Jurčević nakon utakmice u kojoj je Hrvatska prvi put u povijesti izgubila od Slovenije.

- Sve je na kraju bilo prilično očekivano u ovoj utakmici, mi smo dominirali u posjedu, a Slovenija je bila čvrsta, sa svim igračima iza lopte, čekala je svoje prilike za polukontranapade. Dobro smo otvorili utakmicu i meni je izgledalo kao da ćemo bez problema proći kroz Ljubljanu. No, onda polako suparnik počne rasti, dobiva na samopouzdanju, postaje kompaktniji - kaže Jurčević.

Hrvatska je krenula s veznim redom u rombu, iako je na početku to izgledalo dobro, na kraju je stigao poraz.

- Po meni je nedostajao jedan robusni igrač, Petković ili Rebić, koji bi napravio probleme suparniku. Kad se izgubi utakmica onda se priča je li nešto bilo dobro rješenje ili nije. Istina je da nismo bilo posebno opasni. Perišić se u toj formaciji nije najbolje snašao, u drugom je dijelu bio bolji.

Nećemo se prošetati

Matjaž Kek je, dojam je, primijenio recept kakav je koristio dok je bio trener Rijeke, pogotovo protiv jakih suparnika, kao da je sada vodio Rijeku protiv Dinama.

- Ne samo protiv Dinama, kada je Rijeka napravila sjajne stvari s njim u Europi, igrao je upravo tako. I sinoć je sa Slovenijom igrao očekivano, vrlo disciplinirano, koncentrirano, vrlo pametno. Isti recept kao tada u Rijeci, Kek je primijenio i sada protiv Hrvatske. Nemojmo zaboraviti da je Slovenija u Ligi nacija primila jako malo pogodaka, da nije izgubila utakmicu. Čvrsti su otraga, defenzivno igraju jako dobro i odgovorno, a prema naprijed uvijek mogu ‘zapapriti’. Oni su odigrali ono što su planirali i nema zamjerki na pobjedu Slovenije. Iako, ponavljam, po kvaliteti, Hrvatska će proći ove kvalifikacije, a kao i uvijek, neće se kroz njih prošetati - zaključio je Nikola Jurčević.

Nadajmo se da je u pravu, jer ovaj start sigurno nije dobar, sad treba na Rujevici uzeti šest bodova protiv Cipra i Malte, to sad jednostavno postaje imperativ.

Ključne riječi

Komentara 13

IS
istina00
12:12 25.03.2021.

problem je što dalić nema sustav igre i sad je jasno da je 2.mjesto na SP bio čisti slučaj tj.već od ranije posložena momčad koju je on gotovu preuzeo..i onda kad je nakon SP krenuo s eksperimentima tj.forsiranjem ex hajdukovihh igrača uz koje je emotivno vezan, počelo je brutalno urušavanje reprezentacije...zbog teške sramote koju nam je nanio (5 poraza zaredom uz očajnu gol razliku), dalić da ima trunku morala dao bi odmah ostavku i dao šansu nekom sposobnom da nas odvede na SP jer s njime nema šanse da se plasiramo!!!!!!!!!!!!!!!

PE
peronja
10:19 25.03.2021.

može se pričati kaj god tko hoće, činjenica je da nakon Svjetskog prvenstva Dalić nije bio sposoban složiti ekipu kako treba, naročito obranbeni dio. Luta s bekovima, a sredina s Lovrenom i Vidom je još gora. Prvi je odličan 90% utakmice, ali mu se dese 'crne minute', a Vida je stalno naprijed i u protivničkoj kontri ne stigne se vratiti. Na odličan centaršut iz kornera Luke na koji skaču Lovren i još neki, Vida koji je u lošoj poziciji pred golom skače i izbija loptu u golaut. Na drugi takav centaršut kad je u odličnoj poziciji skače, ali ne pogađa loptu. Kaj igra Vlašić? Letećeg sim-tam? Perišić tek kad je ušao Oršić i on otišao na beka, bio je zamjetan. Oršić je trebao biti od početka, kad je imao prostora za trk, a kad su se ovi zatvorili u 16m to je bilo teže probiti. Osim toga preskakali su ga suigrači ne dodavajući mu loptu. Za kraj, Luka, Luka i samo Luka, taj je primjer kako se igra nogomet, a i Vrsaljko, iako nije bio najbolji, pokazao je da je zakon za sve one koje je Dalić pozivao.

Avatar majkuvam
majkuvam
11:09 25.03.2021.

Hvalite Keka kao da je on izmislio catenaccio.Dalić nesposoban kao protiv Azerbajdžana,nije u stanju s kvalitetnim igračima pronaći pravo rješenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije