Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u finalu LP-a

Kako je Dejanu Lovrenu zbog 500 kuna propao transfer

Dejan Lovren Liverpool
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
26.05.2018.
u 08:01

U svih šest dosadašnjih međusobnih ogleda u kojima su nastupala dvojica naših igrača, momčadi Luke Modrića slavile su nad Lovrenovima

Uoči svoje najveće utakmice u profesionalnoj karijeri, hrvatski reprezentativac, 28-godišnji Zeničanin Dejan Lovren prisjetio se svojih nogometnih početaka. Čak i tada, kada mu je bilo tek 12 godina, bilo je onih koji su sumnjali da će od njega postati nogometaš.

– Prvoga dana kada sam počeo trenirati nogomet napisao sam: “Jednoga dana bit ću jedan od najboljih obrambenih nogometaša svijeta!” Napisao sam to s donje strane svoga radnoga stola, u svome stanu u Hrvatskoj, u sobi u kojoj sam pisao zadaće. U tom stanu sada žive neki meni nepoznati ljudi, a taj stol bio je ugradni, bio je dio te sobe i nadam se da još postoji. Trebao bih se vratiti u taj stan i otkupiti svoj stol natrag – kazao je Dejan Lovren, jedan od brojnih nogometaša rodom iz Zenice (Bolić, Krstajić, Hrgota...), uoči svoga prvoga finala LP-a.

Klopp ga preporodio

Za razliku od Igora Bišćana, kojega je trener Liverpoola Rafa Benitez izostavio iz čuvenoga finala 2005. godine, Dejan Lovren kod Jürgena Kloppa neizostavan je kotačić Redsa. Upravo taj temperamentni, teatralni njemački trener s presađenom kosom najzaslužniji je za Lovrenov preporod ove sezone.

Dejan Lovren Liverpool
1/8

Dejan je jedan od četvorice Hrvata, uz Šukera, Olića i Rakitića, koji će osjetiti oba velika europska finala, a kad se već vraćamo u njegovo djetinjstvo, evocirali smo neke uspomene čovjeka koji mu je u to vrijeme bio blizak i imao ogromno povjerenje u Lovrena.

Legendarni Zagrebov nogometaš Drago Rukljač, danas 69-godišnjak, bio je u stručnome stožeru selekcije Nogometnog središta Zagreb (koje je vodio Sreten Ćuk) koja je 2003. godine osvojila naslove prvaka Hrvatske, najprije u konkurenciji do 14 godina u Rovinju, potom do 15 godina u Vodicama. U toj generaciji nogometaša rođenih 1989. godine nastupali su među ostalima Tomislav Barbarić, Milan Badelj, Josip Pivarić, Ivan Tomečak i – Dejan Lovren.

– Lovren je tada bio igrač Karlovca, a ja, kao trener Zagrebovih pionira do 14 godina, želio sam ga dovesti u naš klub, jer sam u njemu vidio stopera sjajnih predispozicija – kaže Rukljač i nastavlja:

– Sve sam bio već dogovorio s njegovim roditeljima, da osmi razred završi u Karlovcu te da u Zagrebu krene u srednju školu. Međutim, Dejanov otac naknadno je došao sa zamolbom da mu NK Zagreb osigura 500 kuna mjesečno za prijevoz, na što moji šefovi Marčinković i Marić nisu željeli pristati. Tako je Lovren odustao od dolaska u Zagreb, potom prešao u Dinamo i tamo se proslavio.

Što ste tada vidjeli u Lovrenu? I je li i tada bio sklon kiksevima, na što stalno upozoravaju njemu neskloni Englezi?

– Dejan je imao smisla za igru, a iako nije bio pretjerano visok (danas ima 188 cm, nap.a.), bio je izvrstan u skok-igri. Po tome pamtim Lovrena, a ne po kiksevima. Istina, imao je trenutaka dekoncentracije kada je stigao u Englesku i trebalo mu je vremena za prilagodbu na engleski nogomet, no danas je on čvrst, pouzdan i siguran oslonac obrane Liverpoola, a ne kikser – dodao je Rukljač.

Protiv Modrića ima 0-6

Otkad je otišao iz Dinama, Dejan Lovren bio je sudionik tri velika finala. S Lyonom je 2012. godine, oba puta na Stade de Franceu, najprije bio poražen od Marseillea u finalu Liga kupa (0:1), a potom je slavio u finalu francuskog kupa nad Quevillyem (1:0). S Liverpoolom je pak prije dvije godine bio poražen u finalu Europske lige od Seville (1:3).

Na kraju, u svih šest dosadašnjih međusobnih ogleda u kojima su nastupala dvojica naših igrača, momčadi Luke Modrića slavile su nad Lovrenovima: Real nad Liverpoolom u grupnoj fazi Lige prvaka (3:0), Tottenham nad Dinamom (4:0) u Europskoj ligi te Lukin Dinamo četiri puta nad Dejanovim Interom u prvenstvu i u kupu (4:0, 1:0 te dvaput po 2:1).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije