Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28. europski pokušaj

Jurčić može dostići slavu Ivice Horvata

'sport 17.09.2009.,Zagreb, Maksimir ,UEFA Europska liga (Europa League), nogometna utakmica izmedju NK Dinamo Zagreb i RSC Anderlecht.MArio Mandjukic i Niko Kovac. Photo: Antonio Bronic/VLM'
'Antonio Bronic/Vecernji list'
13.12.2009.
u 20:10

Požutjele novinske stranice iz 1969. godine otkrivaju kako je Dinamo posljednji put prezimio u Europi izbacivši slavni Marseille u jesen 1969. godine, u 2. kolu Kupa pobjednika kupova.

 Momčad je vodio Ivica Horvat, a zagrebačku su momčad, po sjećanjima Fahrije Dautbegovića, na aerodromu u Marseilleu dočekale tisuće navijača.

Skoblar nije igrao

– Kad smo sletjeli, pomislili smo: Što je ovo, zar su svi ovi ljudi ovdje zbog nas? Ali, brzo smo shvatili što se događa. Istim letom doputovao je Josip Skoblar. Srećom, on nije igrao protiv nas – kaže slavni Dinamov vratar.

Povijest kaže kako je Dinamo, do ove sezone, čak 27 puta pokušao prezimiti od te 1969. godine. Po tome su plavi europski rekorderi, a jedini koji im je blizu je turski Trabzonspor, koji je čak 22 puta izašao na europsku scenu, no, za razliku od Dinama, nikada nije dočekao proljeće. Sličan niz ima i Slovan iz Bratislave. I taj klub, poput Dinama, ima jedan europski trofej (Kup kupova iz 1969.), a od tada je 19 puta u jesen krahirao.

Slavu Ivice Horvata pokušali su dosegnuti i najveći Dinamovi treneri Blažević, V. Marković, Barić i Kranjčar. I premda su svi (osim Barića) odigrali nekoliko antologijskih europskih utakmica, niti jedan nije bio ni blizu prezimljavanja. Ćiro je čak najveći europski gubitnik sa četiri ispadanja (Sporting, Steaua, Auxerre i Fulham), a uz bok mu je njegov učenik Marijan Vlak, također s četiri kraha, ali on je dva puta (1999. i 2008.) preuzimao momčad u nezavidnoj poziciji, od Ardilesa, odnosno Ivankovića.

Kruno Jurčić tri je puta s Dinamom kao igrač bio neuspješan u Europi, iako je ta momčad bila europski hit, jer je u velikom stilu nokautirala Grasshopper i škotski Celtic, a sekunde su je dijelile od eliminacije Newcastlea. Kruno je sada u poziciji da nadvisi najveće Dinamove trenere, a, paradoksalno, plavi su jesenas čak četiri puta poraženi u Europi.

Soldo nije ni pokušao

Najjezivije su igrali u Edinburghu i doma sa Salzburgom. No, ode li Dinamo u četvrtak dalje, sve će biti zaboravljeno i Jurčić će biti heroj.

Jedini trener koji je s Dinamom bio prvak, a nije igrao u Europi bio je Zvonimir Soldo. Svojom voljom, odstupio je nakon osvajanja dvostruke krune.

Komentara 1

VI
visio
07:52 14.12.2009.

ovo je smješan tekst... 1969 dinamo je prezimio u evropi??? 1969!! alo pa koga boli briga!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije