Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Može biti samo jedan

Mendes vs. Raiola: Vladari nogometne tržnice počeli rat

Jorge Mendes
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
29.06.2017.
u 20:19

Raiola se gura u klubove u kojima je vladao Mendes, a Mendes ulazi na tržište na kojem je dominirao Raiola

Oni su gospodari nogometne tržnice, najmoćniji nogometni menadžeri na svijetu koji u šaci drže Real, Manchester United, Milan... Kumovali su u dva od tri najveća transfera u povijesti nogometa. A drmat će nogometnim tržištem i ovoga ljeta.

“Tržišni mač” je u njihovim rukama jer i Jorge Mendes i Mino Raiola u rukavu imaju adute kojima će i ovoga ljeta ucjenjivati europske velikane, širiti svoj utjecaj, a na svoj račun spremiti desetke milijuna eura provizije. Prema podacima Fife, između 2013. i 2016. godine menadžerima je na ime provizija isplaćeno nestvarnih 1,1 milijardu američkih dolara. Najveći dio tog kolača podijelili su upravo Mendes i Raiola koji je samo od transfera Paula Pogbe prošlog ljeta uprihodio nevjerojatnih 48,7 milijuna eura, priču donosi Večernjakov tjednik Max!

Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Diego Costa, Ángel di Maria i André Gomes Mendesovi su klijenti i potencijalno najveće zvijezde prijelaznog roka, ali ni “poker aseva” iz Raiolina portfelja za ljeto 2017. nije ništa manje zanimljiv tržištu – Gianluigi Donnarumma, Romelu Lukaku, Blaise Matuidi i Mario Balotelli.

Jorge Mendes godinama je dominirao nogometnom tržnicom u Europi, uostalom njemu u čast skovan je naziv superagenta.

– On je Cristiano Ronaldo među menadžerima – rekao je svojedobno Ronaldo kojemu je Mendes i više od prijatelja, gotovo član obitelji.

Uglađeni Portugalac godinama je koristio utjecaj Ronalda za svoje poslove s Realom u kojem je transferirao nogometaše u vrijednosti većoj od 300 milijuna eura, imao je otvorena vrata u svim momčadima koje je vodio José Mourinho (o čijoj karijeri također skrbi), no pred naletom “talijanskog buldoga” status nedodirljivog odjednom mu je ugrožen. Jorge i Mino potpuna su suprotnost. Raiolin način poslovanja može se nazvati svakako samo ne konzervativnim.

Uostalom, zbog toga već 20 godina Ajax ne želi imati posla s njim, bila su mu zatvorena vrata Manchester Uniteda u vrijeme Alexa Fergusona, u Barceloni ne žele s njime poslovati još otkako se svojedobno zbog Zlatana Ibrahimovića posvađao s Pepom Guardiolom i klupskom legendom Johanom Cruyffom poručivši kako im je mjesto u ludnici, a u Dortmundu mu sigurno još dugo neće zaboraviti bijesno prevrtanje stola nakon što je ultimativno zahtijevao prodaju Henrikha Mkhitaryana u Manchester United prošlog ljeta.

Unatoč problematičnim metodama rada, nitko mu ne može poreći uspješnost jer na koncu uvijek bude po njegovom. Afera “Dolarumma”, odnosno cirkus oko Gianluigija Donnarumme najbolji je primjer. Mladom vrataru Milan je nudio pet milijuna eura po sezoni (milijun više nego što u Juventusu prima Buffon!?), no Raiola ne spušta zahtjev ispod osam milijuna, što je cifra koju ne zarađuje niti jedan nogometaš u Serie A čak ni pod cijenu da on i njegov klijent postanu najomraženije osobe u Italiji.

Mendesovo poslovanje ipak je suptilnije, no jednako tako opasno po klubove. Predsjednik Reala Florentino Pérez podvukao je crtu kada je shvatio kako Mendesova rastuća moć na Santiago Bernabéuu prijeti ugroziti čak i njega. Povjerenje je puklo oko Radamela Falcaa kojeg je Mendes prije tri godine na silu pokušao dovesti u Real.

– Da sam doveo Falcaa, morao bih napustiti klub i predsjedničku fotelju prepustiti Mendesu – otkrio je Pérez.

Od tada Mendes više nije čovjek od povjerenja, više nije transferirao niti jednog igrača u Real, a svlačionica (u kojoj je u jednom trenutku imao čak šestoricu svojih igrača) čisti se od njegovih kadrova. Iduće godine mogao bi ostati samo na Ronaldu.

Bilo je neminovno da će se putovi Raiole i Mendesa početi ispreplitati, a njihovi interesi sudarati. Mendesov utjecaj počeo je kopniti pod naletom Mina Raiole koji nemilosrdno gazi konkurenciju na tržištu. Kulminiralo je prošlog ljeta kada je Raiola na velika vrata ušao u Manchester United, do tada jedan od omiljenih Mendesovih “bankomata”, transferima Ibrahimovića, Mkhitaryana i pogotovo Pogbe.

Uvrijeđeni Mendes, koji je do tada imao ekskluzivno pravo u momčadima koje je vodio José Mourinho preusmjerio je iz osvete mladog Portugalca Renata Sanchesa umjesto na Old Trafford prema Bayernu. Ovog ljeta Mendes gubi i Chelsea u kojem je više nema mjesta za Diega Costu, a na Stamford Bridge stiže, pak, Mino Raiola s Romelom Lukakuom u još jednom megatransferu potencijalno vrijednom čak 80 milijuna eura. Raiola se istovremeno s Donnarummom gura i na Santiago Bernabéu u kojem je Mendes donedavno bio nedodirljiv.

I dok traži rješenje za Costu, kojem je željeni povratak u Atlético blokiran zabranom transfera za madridsku momčad, Mendes se počeo okretati klubovima s kojima do sada nije previše poslovao. Ulazak stranog kapitala u milanske gigante učinili su mu zanimljivim Milan i Inter.

S čelnicima Milana dogovara transfer Jamesa Rodrigueza za 60 milijuna eura, gazdama Intera spremio “poklon” od 55 milijuna eura u liku Ángela di Marije, a s Juventusom pregovara oko Andréa Gomesa. U prijevodu, bacio je Raioli rukavicu poslujući na tržištu na kojem je Talijan do sada vladao.

Iako nije objavljen, rat megamenadžera je počeo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije