Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s Mađarima

Joković: Neka opet bude drama, samo da pobijedimo

04.01.2016., Gradski bazen, Dubrovnik -Prijateljska vaterpolo utakmica - Hrvatska - Brazil. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
18.01.2016.
u 17:49

– Kiss mi se čini opasnijim, malo se izvlači van, iz slobodnih udaraca odmah tuče na vrata i na to moramo pripaziti

Mađari, suparnici naših vaterpolista u četvrtfinalu EP-a u Beogradu (utorak u 20.15 sati), jedna su od najjačih vaterpolskih nacija. Mađari su vaterpolski Brazilci, iako su zapravo i dominantniji od brazilskih nogometaša, barem kada je u pitanju najvažnije natjecanje - Olimpijske igre. Naši sjeverni susjedi mogu se, naime, pohvaliti s čak 15 olimpijskih odličja, od čega čak devet zlatnih. Toliko nema niti jedna druga država na svijetu.

S njima je uvijek ‘tvrdo’

Jasno je stoga da su hrvatski vaterpolisti bili teške bitke s njima još dok su naši igrači nastupali za SFR Jugoslaviju. Već na OI u Melbourneu Jugoslaveni su u posljednjem kolu izgubili od Mađara 1:2 (tada se nije igralo kup sustavom) i osvojili srebrnu medalju, a Mađari su bili zlatni. U Ciudad de Mexicu 1968. Jugoslavija, u kojoj su od 11 igrača osmorica bili Hrvati (Bonačić, Hebel, Janković, Lopatny, Marović, Poljak, Stipanić i Trumbić), osvaja zlato u polufinalu pobijedivši Mađarsku s 8:6 (Stipanić je obranio dva četverca). No, u toj osveti Mađarima nije sudjelovao legendarni vratar Zdravko Ćiro Kovačić. I zato on, mnogo godina kasnije, uoči finala Svjetskog prvenstva u Melbourneu 2007. šalje hrvatskom izborniku Ratku Rudiću pismo u kojem ga moli da objasni igračima kolika je velika razlika između zlata i srebra. Njegov žal za zlatom iz Melbournea 1956. nikada nije prestao.

Četvrtfinale je najšokantnije

I doista, 1. travnja te godine Hrvati se nisu šalili. U jednoj dramatičnoj utakmici pobijedili su Mađare s 9:8 nakon produžetaka i osvojili svoje jedino svjetsko zlato od samostalnosti. Svirala se Lijepa naša na veliku radost naših iseljenika.

– Uh, i danas me prožmu trnci kad se toga sjetim. Neka bude dramatično i u utorak, samo neka mi pobijedimo – kaže Maro Joković koji je tada, nakon što je Vićan spektakularno skinuo Szivosevu kontru pri mađarskom vodstvu od 7:6, u protuudaru izjednačio na 7:7. Hrvatska je potom pobijedila pogocima Pave Markovića kojega u Beogradu nema u sastavu.

Četvrtfinale je najšokantnija utakmica gotovo na svakom velikom natjecanju. Jer ona dijeli one koji će u borbu za medalje od onih koji će se morati zadovoljiti razigravanjem za peto mjesto. U našem taboru su uvjereni da će u Beogradu biti među prvima:

– Psihološko stanje u momčadi je dobro, svi zajedno želimo napraviti još jedan korak ka medalji. Znamo dobro Mađare, jaki su, imaju četvoricu-petoricu igrača koji su među najboljima na svijetu, ali pobijedili smo ih u lani u Bergamu (15:12 - op. a.) a dobro smo se nosili s njima i na zajedničkim pripremama u Zagrebu. Možemo ih svladati i ovdje ako ćemo odigrati na pravi način, ako ćemo spriječiti njihov protunapad i zadržati njihove opasne sidraše – kaže izbornik Ivica Tucak.

Ti sidraši su Kiss i Harai, snažni i okretni, obojica s po 115 kilograma...

– Kiss mi se čini opasnijim, malo se izvlači van, iz slobodnih udaraca odmah tuče na vrata i na to moramo pripaziti. No, mi također imamo sjajne braniče i mislim da će Bušlje, Burić i Macan izaći kao pobjednici – uvjeren je Tucak. 

>>Hrvatska saznala protivnika u četvrtfinalu: Mađari potopili Gruzijce

Komentara 3

Avatar zvrdalo
zvrdalo
21:10 18.01.2016.

Srbija Rusija 11:5

Avatar naroz
naroz
22:21 18.01.2016.

trebalo mi je sat vremena da nadem nesto o vaterpolu u VL ama nista za zadnjem mjestu - veoma sam zabrinut kako ce sve da ide u srbiji

DU
Deleted user
22:38 18.01.2016.

Nista od medalja ni za vaterpoliste ni za rukometasr i to iz istog razloga, losih izbornika. Da je Rudac u bg siguran sam u medalju, mozda cak i zlatnu. Kod rukometasa da je Lino, Smajo a imamo mi jos nekoliko odlicnih trenera, a Babic to sigurno nije. Vjerovao bih u medalju. Ovako nisam siguran ni za drugi krug...!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije