Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatreni, budite hrabri

Jedna iskra u hrvatskoj reprezentaciji promijenila je sve. Grčka mora pasti!

Hrvatska nogometna reprezentacija - Ukrajina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/14
06.11.2017.
u 08:45

Već dugo nije se dogodilo da jedan izbornik od prvog dana uživa takvu podršku javnosti.

Nešto nam fali, nisam siguran što je to, čini mi se kao da smo izgubili naboj. Možda je to, možda nije, ne bih htio da se iz ovoga sada izvlače pogrešni zaključci, rekao je Luka Modrić početkom rujna i, nažalost, bio je u pravu. Atmosfera oko hrvatske nogometne reprezentacije zaista nije bila lijepa. Činilo se kao da igrači nerado dolaze na okupljanje, navijači su izgledali kao da jedva čekaju povod za zvižduke, a ni mediji nisu pomogli.

No, tko bi doli, sad je gori. Kako to obično biva, samo jedna mala iskra dovoljna je da se nešto pokrene i praktički preko noći promijeni. A ta iskra bila je smjena Ante Čačića i postavljanje Zlatka Dalića koji je već u prvoj utakmici, onoj odlučujućoj protiv Ukrajine, pokazao da ima ono nešto.

Već dugo nije se dogodilo da jedan izbornik od prvog dana uživa takvu podršku javnosti. Štimca i Čačića dočekalo se na nož, a ni oko Nike Kovača nije postojao konsenzus. No, Dalića su od prvog dana prihvatili gotovo svi, u raznim anketama uživa podršku 90 posto navijača, što je u Hrvatskoj, zemlji s četiri i pol milijuna izbornika, prava rijetkost!

Hrvatska nogometna reprezentacija - Ukrajina
1/19

Dalić nije početnik kojem se u ruke daje Ferrari, kako bi rekao Ćiro, on je trener s iskustvom i stavom, ali i onim bitnijim – referencama. I svoj posao, koji mu još uvijek nije osiguran ugovorom, od prvog dana shvatio je ozbiljno. Spreman je uvesti neke nove igrače, prodrmati letargičnost koja se uvukla, pa se bacio na skautiranje mlađih igrača. I pritom je studiozan kao gospon Slalom iz legendarnih Smogovaca koji je poznat po rečenici: “Onaj mali žuti je dobar.”

No, iako mu se sad sve čini idilično, Dalić mora biti svjestan da je kod nas sve podložno brzim promjenama. Ivo Andrić savjetovao bi mu: “Kada ti laskaju i kada te hvale, budi na oprezu.”

Jer, iako je sada omiljen, eventualni neuspjeh protiv Grčke pretvorio bi ga u najomraženijeg lika, neznalicu i nesposobnjakovića, baš sve kako to kad nas obično biva. No, o tom scenariju ne želimo ni razmišljati jer Hrvatska je velika reprezentacija, a ujedno je i kraljica dokvalifikacija. Dosad smo četiri puta u njima nastupali i sva četiri puta prošli dalje. Iako su Grci nezgodan protivnik, a s njima imamo i negativan omjer, uvjereni smo kako naš novi izbornik, Modrić i ostalo društvo u rukama drže ključ za otvaranje grčkog autobusa.

Kvalifikacije nisu odrađene na zadovoljavajući način, u skupini u kojoj smo bili apsolutni favorit drhtali smo do zadnjih minuta, ali na to treba zaboraviti jer smo ipak dobili novu priliku. A nju moramo iskoristiti! Hrvati su zaluđeni nogometom, on je jedna od rijetkih stvari koja nam može priuštiti kolektivno veselje. Veliko natjecanje našu naciju baci u trans, barem neko vrijeme svi na sebe navučemo “kockasti” dres i probleme gurnemo u stranu. I upravo zbog toga uoči dvije važne utakmice protiv Grčke (9. i 12. studenog) svi moramo disati kao jedan i stvoriti pravu atmosferu. Onda će Luka, Mandžo, Raketa i ostali igrati opuštenije i moći dati sve od sebe. A kad je tako, onda smo jedna od najmoćnijih reprezentacija svijeta. Istina je, plešemo po rubu, dodatne kvalifikacije opasne su i to je prava lutrija. Međutim, kaže se da se u velikoj opasnosti upoznaje velika hrabrost. Vatreni, budite hrabri. Rusijo, stižemo!

Tko će proći na Svjetsko prvenstvo?

Komentara 37

ZL
Zlovato
10:00 06.11.2017.

Konačno jedan pozitivan članak,sa kockastim do pobijede.

PR
prajdali100
09:02 06.11.2017.

Ajmoooooooooooo !

Avatar southman
southman
09:22 06.11.2017.

Prođemo li Grčku biti će heroj, ne prođemo li biti će bivši. Tipično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije