Naslovnica Sport Ostali sportovi

Jedini turnir u Hrvatskoj: Jeste li ikada vidjeli ovaj sport?

-Blatomet je tijekom godina postao jedan od prepoznatljivih sadržaja Gradišta tijekom ljeta. Nekada bude više nekada manje momčadi ali kako god zagarantirana je zabava. Bude tu svega, padova, klizanja, golova ali najviše smijeha
19. kolovoza 2018. u 13:57 4 komentara 1382 prikaza
Blatomet
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

U središtu Gradišta, sela nedaleko od Županje, danas je odigran tradicionalni turnir u Blatometu. Radi se o malom nogometu koji se igra po modificiranim pravilima i u ograđenom igralištu s blatom.

Sinković VESLANJE Sinkovići: Kad uđemo u čamac, svi vide medalju

-Momčadi čine po dva igrača i igra se po dva puta po dva minuta. Pravila su slična kao i u običnom nogometu, a cilj je zabiti što više golova. Klizavo je, troši se puno energije te je samim tim blatomet iznimno zahtjevan za igranje. Igra se na dva gola na terenu 15 x 7 metara. Mogući su i kazneni udarci koji se izvode s pola terena i na prazna vrata. Igrači su bosi, kaže nam sudac utakmica Mario Vidačković koji je bio i jedan od začetnika blatometa prije 14 godina.

Podsjeća kako je blatomet započeo zapravo sasvim slučajno. Naime, dečki iz sela igrali su nogomet na travi kada je došlo do nevremena. Nisu željeli prestati igrati iako se igralište vrlo brzo pretvorilo u blatnjavu kaljužu. Tada su i došli na ideju da organiziraju turnir u sportu koji su nazvali blatomet koji je vrlo brzo postao veoma popularan. Tako na turnirima sudjeluju igrači iz sela i okolice, a ove godine među limačima su imali i dva igrača iz Zagreba. Momčadi su podijeljene po kategorijama pa imaju natjecanje u kategoriji limača, pionira i seniora. U blatometu se oprobaju i djevojke.

Blatomet
1 / 8
U kolovozu se u Gradištu tradicionalno održava turnir u blatometu.

-Blatomet je tijekom godina postao jedan od prepoznatljivih sadržaja Gradišta tijekom ljeta. Nekada bude više nekada manje momčadi ali kako god zagarantirana je zabava. Bude tu svega, padova, klizanja, golova ali najviše smijeha. Najbolji dobivaju medalje, kaže nam organizator natjecanja Dragan Anić.

Sport s invaliditetom O odbojci nisu znali ništa, a sada su postali prvaci Hrvatske

Za sve sudionike, kao i ostale mještane i goste, u večernjim satima osigurana je i zabava kada se svi mogu opustiti.

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas