Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠAH Počelo najjače Pojedinačno seniorsko prvenstvo u povijesti Hrvatske

Janković žrtvovao pa brzo matirao suparnika

Autori: Hina, S. H.
17.01.2009.
u 21:45

U prostorijama riječkog Šahovskog doma počelo je najjače Pojedinačno seniorsko prvenstvo u povijesti Hrvatske. Sudjeluje 12 od prvih 15 velemajstora s hrvatske rangliste, tako da prosječni rejting iznosi nevjerojatnih 2560 bodova. U prvom kolu vođene su beskompromisne borbe, a velike pobjede na startu postigli su Zdenko Kožul, Krunoslav Hulak, Mladen Palac i Alojzije Janković.

U derbi susretu dvaju nekadašnjih europskih prvaka - brzopoteznoga Roberta Zelčića i Zdenka Kožula vođena je teška manevarska borba. Nakon originalne igre u otvaranju Zelčić je zadržao malu prednost, ali se u središnjici polakomio za pješaka i dao Kožulu priliku za jaku inicijativu po crnim poljima. U napadu Kožul je osvojio dva pješaka, prošetao protivničkoga kralja po cijeloj ploči i na kraju ga stavio pred neobranjiv mat.

Hulak je u sjajno igranoj topovskoj završnici pobijedio branitelja naslova prvaka Đakovčanina Hrvoja Stevića, a Palac je na poučan način iskoristio pasivnu igru Osječanina Zorana Jovanovića. U središnjici je postigao poziciju s lovcem nadmoćnim skakaču i vještom kontrolom prostora osvojio figuru. U najljepšoj partiji prvoga kola mladi Zagrepčanin Alojzije Janković je u lijepom napadačkom stilu nanio poraz nekadašnjem juniorskom svjetskom prvaku Ognjenu Cvitanu. Cvitan je pasivno odigrao otvaranje i Janković je energičnim napadom na kraljevom krilu, nudeći stalno žrtvu figure brzo doveo suparnika pred neobranjiv mat.

Bogdan Lalić je relativno brzo remizirao s juniorskim svjetskim prvakom Ivanom Šarićem, a podjelom boda završen je i riječki okršaj Marina Bosiočića i Ognjena Jovanića. Bosiočić je žrtvom pješaka u otvaranju postigao izrazitu prednost, ali je neopreznim raspletom dopustio suparniku da aktivira figure i spasi pola boda.

Rezultati 1. kola: Janković-Cvitan 1:0, Bosiočić-Jovanić remi, Lalić-Šarić remi, Stević-Hulak 0:1, Zelčić-Kožul 0:1 i Palac-Jovanović 1:0.

Poredak na ljestvici: Kožul, Janković, Hulak i Palac po 1 bod, Bosiočić, Lalić, Šarić i Jovanić 0,5, Zelčić, Stević, Jovanović i Cvitan bez bodova.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije