Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHELSEA - ATLETICO

'Ja destruktivan? Pa cilj je pobjeda, zar ne?'

Mark Schwarzer, Chelsea
Foto: Reuters/PIXSELL
30.04.2014.
u 13:07

Prije osam dana u Madridu je Chelsea s lakoćom održao “nulu” u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka protiv čvrstog. ali igre željnog Atletica

Kralj destrukcije i pragmatičnosti Jose Mourinho šokirao je Liverpool u nedjelju na Anfieldu pa, iako je posjed lopte bio čak 73:27 za Liverpool (unatoč lošijoj igri crvenih), na semaforu je bliještalo 2:0 za Chelsea.

– Nikad me nisu zanimali ti statistički podaci. Moja momčad ne dolazi na utakmicu da bi imala veći posjed lopte, nego da bi pobijedila. Samo me to zanima – jasan je Mourinho, koji je u današnjem nogometu neprijeporno najbolji predstavnik makijavelizma.

Tražio samo Drogbu

Prije osam dana u Madridu je Chelsea s lakoćom održao “nulu” u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka protiv čvrstog, ali igre željnog Atletica. Argentinac na klupi Atletica Diego Simeone nije uspio pronaći ključ za Mourinhovu bravu, a kako je izgledalo tih 90 madridskih minuta, ponajbolje je oslikao trener Lokomotive Tomislav Ivković:

– Umorio sam se gledajući taj nogomet... Mourinho mi je prijatelj, ali moji su pogledi na nogomet posve suprotni od njegovih, moja je težnja da mi momčad pobjeđuje u lijepoj igri...

Ljepota i estetika nikad nisu zanimale Mourinha. Kad je došao u Madrid, čelnici i navijači Reala inzistirali su da Real pobjeđuje i igra lepršavo. A to je nespojivo s Mourinhom. Samo ih je jednom poslušao, samo je jednom došao Barceloni na noge pokušavši joj parirati igrom. I popio je peticu! Više nikad nije ponudio Barci sastav bez srednjeg braniča Pepea na zadnjem veznom... Kad je prvi put, 2004. godine, preuzeo Chelsea, inzistirao je samo na jednom igraču:

– Dovedite mi samo Didiera Drogbu! S njim će moj napad i dolazak u suparnički 16-erac trajati dvije-tri sekunde. Onoliko koliko treba da lopta izbačena od vratara ili srednjeg braniča doleti do suparničkog 16-erca, gdje će je Drogba primiti, pričekati suigrače i zabijat ćemo golove. Ne želim gubiti vrijeme na nepotrebnih “milijun” dodavanja kako bih došao do suparničkog gola...

Ta je Mourinhova filozofija dobra, dakako, kad donosi rezultat. Međutim, nema li rezultata, onda je navijačko strpljenje kratko, što je i osjetio u Madridu, gdje nitko ne žali za njim. Jer nije ponudio šou.

– Zbunjen sam kad vidim da mediji naš način igre nazivaju obrambenim i destruktivnim. Nije li cilj u ovome sportu pobjeda? A za pobjedu moraš zabiti najmanje jedan gol više od suparnika. O kakvoj onda obrambenoj igri govorimo ako moja momčad primi manje i zabije više golova od suparnika? Ovo je bila prekrasna pobjeda – rekao je Mourinho nakon 2:0 na Anfieldu, prvog Liverpoolova poraza nakon 17 utakmica u ovoj godini.

Protiv tri najveća suparnika u ligi: Liverpoola (2:0 i 2:1), Manchester Cityja (1:0 i 2:1) i Arsenala (6:0 i 0:0) osvojio je 16 od 18 mogućih bodova, uz gol-razliku 13:2! A naslov je ispustio kad mu je s druge strane stajala momčad koja se brani s devet igrača, poput njega (WBA, West Ham, Sunderland).

Gabi: Vratit ćemo im loptu

Zanimljivu je i duhovitu najavu ponudio kapetan Atletica Gabi:

– Nismo ni mi baš glupi, naučili smo nešto iz prve utakmice. Dakle, bude li nam Chelsea dao loptu, odmah ćemo je vratiti i povući se u obranu čekajući priliku za protunapad!

Chelsea sigurno neće ništa mijenjati, vidjet ćemo kako će se ponašati Atletico...

>> Chelsea jači u uzvratu: U utorak trenirali Čech, Terry, Hazard i Eto'o

Komentara 6

Avatar poljicanin
poljicanin
14:58 30.04.2014.

Kada bi sve ekipe igrale njegov "stil" nogometa pa tko bi onda gledao te utakmice?

PR
propalismoFranjoskroz
20:00 30.04.2014.

slažem se,međutim svi volimo gledati nogometz zbog golova.Pogledajte kako je završila Talijanska liga.Harali su godinama čak i Europom sa svojim antinogometom,međutim taj proces negledljivosti je konačno doveo do toga da nemaju ni publike,niti vrhunski igrači više žele tamo igrati.

TE
tenkre12
14:21 30.04.2014.

Cilj je pobijeda, ali je isto tako važno na koji način se taj cilj ostvari. Ovaj njegov je dno dna. Utisak putovanja je jednako bitan kao i dolazak na odredište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije