Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalibor Starčević

Iznimno uspješan Hrvat otkrio zašto je ekspresno napustio Jordan

03.07.2020.
u 07:00

- Naši treneri su odlični, no nemamo pravi marketing. Imamo socijalnu i situacijsku inteligenciju, prilagodljivi smo, a znanje naših trenera je na visokoj razini - mišljenja je Starčević

Zanimljivo priznanje ovih je dana dobio hrvatski trener Dalibor Starčević (45). Taj Riječanin izabran je za najpopularnijeg trenera kuvajtskog kluba Qadsije. Klub je u njegovoj povijesti dugoj sedamdeset godina vodilo jako puno kvalitetnih trenera poput Scolarija (prvak svijeta s Brazilom 2002. i doprvak Europe 2004. s Portugalom), Miljanića, Garrida, našeg trenera Rodiona Gačanina...

Glas Starčeviću dalo je najviše navijača tog kluba, a naš je trener 2016. donio Qadsiji zadnji, 17. naslov prvaka. Starčević se nedavno vratio s Bliskog istoka gdje je u Emiratima vodio Orubu. Trenutačno se odmara i čeka novi poziv, a zanima ga isključivo azijsko nogometno tržište.

A što mu znači to priznanje navijača Qadsije?

– Priznanje navijača mi jako puno znači jer su oni u tom nogometom svijetu najobjektivniji, bez skrivenih interesa. Ponosim se što sam izabran među ozbiljnim trenerskim imenima. To je potvrda da sam u tri godine provedene u klubu očito dobro radio svoj posao. Dvaput smo osvojili prvenstvo, jednom Prinčev kup, u kojem smo igrali još četiri puta u finalu. Važno je spomenuti da smo u tom razdoblju u klubu imali problema u upravljačkim strukturama, a to navijači očito znaju. Također, taj Prinčev kup osvojili smo bez stranaca, što je pravi raritet.

Infrastruktura im je loša

Kada govori o veličini kluba, Starčević naglašava:

– Qadsia je najtrofejniji klub u Kuvajtu, s bazom od oko 800 tisuća navijača. Na azijskoj ljestvici po kvaliteti je 25. klub. Ima jako talentirane domaće igrače, rekao bih gotovo slične nama po talentu, s odličnim smislom za igru i tehniku. Za pravi iskorak nedostaje im ozbiljnija infrastruktura i moraju je još poboljšati.

Očito vas vežu lijepe uspomene za to razdoblje?

– Lijepa sjećanja uvijek su prisutna. Klub mi je dao priliku za samostalan rad. Puno je lijepih uspomena iz tog trogodišnjeg razdoblja. Lako je zaboraviti one ne tako lijepe. Osjećam čast i ponos što sam toliko dugo vodio takav klub, a upravo spomenuto priznanje navijača najveća mi je zadovoljština za sav uloženi trud u tom razdoblju.

Nakon uspješne trogodišnje epizode u Kuvajtu, Starčević je uzeo mali predah.

– Nakon Qadsije, ponude koje sam dobio nisu zadovoljavale moje ambicije. A i želio sam biti više s obitelji. Nedugo potom dobio sam ponudu Al Jazzere iz Jordana. Predstavili su mi zanimljiv projekt u kojem je glavni cilj bio osvajanje naslova. To me, naravno, privuklo – ističe Starčević i dodaje:

– Međutim, predsjednik kluba nije poštovao financijski dio dogovora prema igračima, pa smo se brzo razišli. I ja sam imao problema s naplatom, tako da Jordan ne pamtim kao dobru uspomenu.

Igrao za Rijeku, Istru, Inter...

Zašto nema više naših trenera na Bliskom istoku?

– Naši treneri su odlični, no nemamo pravi marketing. Imamo socijalnu i situacijsku inteligenciju, prilagodljivi smo, a znanje naših trenera je na visokoj razini. Naravno, velike zasluge idu našoj nogometnoj akademiji. Iz nje stalno izlazi vrhunski kadar koji očito ima kapacitete i vještine da radi bilo gdje u svijetu.

A kakvi su vam planovi za budućnost?

– Svi su vezani za Aziju, odnosno Bliski istok. Htio bih iskoristiti reputaciju koju sam stekao u radu u tome području. Konkurencija je dosta jaka u trenerskom poslu, no vjerujem da ću uskoro prema Aziji kada se normalizira situacija nakon ove globalne krize izazvane koronavirusom.

U međuvremenu se može posvetiti i praćenju zbivanja u hrvatskom ligaškom nogometu.

– Imamo jako puno talentiranih igrača, samo im treba dati šansu jer smo mi predodređeni za nogomet. Mene očito nisu prepoznali u Hrvatskoj. A nemam ni svoj lobi, što je očito jako važno. Moj je problem i karakter, koji mi ne dopušta da se igdje guram. Moj put usmjeren je isključivo prema inozemstvu.

Osjetio je potrebu spomenuti još jednu stvar.

– Htio bih se zahvaliti Rodionu Gačaninu, našem treneru koji me odveo u taj svijet i s kojim sam stekao jako puno iskustva koje mi je kasnije bilo iznimno korisno. Opet, najveća podrška su mi sestra Helena, supruga Alma i djeca Paula i Šime, koji igra nogomet u omladinskoj školi Rijeke. Jako je nadaren. Nadam se da će imati bolje uvjete za razvoj nego što sam ja imao – zaključio je Starčević, koji je u karijeri igrao za Inter, Pomorac, Orijent, Rijeku, Istru...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije