Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVIS CUP

Izbornik teniske reprezentacije donio dobre vijesti oko Čilića. Dodig igrao pod injekcijama

Madrid: Drugi meč polufinala Davisovog kupa, Marin Čilić - Novak Đoković
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
01.04.2023.
u 08:00

Vedran Martić u Miamiju pomaže Hačanovu koji je došao do polufinala, ali pratio je i naše tenisače. Rusa poznaje od njegove 15. godine...

Vedran Martić (56), izbornik hrvatske reprezentacije u Davisovu kupu, otputovao je u Miami iz dva razloga: pratio je nastupe naših reprezentativaca – Borne Ćorića, Borne Goje, Nikole Mektića i Mate Pavića – a pomagao je i svom pulenu Rusu Karenu Hačanovu (26), kojega prati još otkako je on imao 15 godina.

– Mene je te 2012. godine kontaktirao Karenov ujak i tražio da pogledam kako igra. Karen je došao u Split, trenirao je tjedan dana i tako smo počeli suradnju – prisjetio se Martić. U međuvremenu je Hačanov promijenio puno prvih (ili drugih, kako se uzme), trenera, ali Martić je ostao s njim praktično cijelo ovo vrijeme.

O našim ćemo igračima nešto poslije, ali što se Hačanova tiče, Vedran je u Miamiju doživio punu satisfakciju. Karen je ušao u polufinale, nakon što se u četvrtfinalu bez većih problema otarasio Argentinca Francisca Cerundola (koji je pak izbacio šestog tenisača svijeta Felixa Auger-Aliassimea), pobijedivši ga sa 6:3, 6:2. Prije toga je Hačanov nadjačao i trećeg s ATP liste Stefanosa Tsitsipasa.

Ako niste na 100 posto...

– Karenu je to prvi polufinale na turnirima iz kategorije Masters 1000 nakon 2019. godine (Toronto – op. a.) i sjajno se nadovezuje na polufinale Australian Opena s početka ove godine. Sad je već na 11. mjestu ATP liste i vjerujem da će se ubrzo vratiti u Top 10. Čini se da ulazi u svoju najzreliju fazu – kaže Martić.

Za finale se Hačanov borio protiv svog sunarodnjak i prijatelja Danila Medvjedeva te na kraju izgubio. 

– Puno je turnira u godini, igrači su angažirani puno tjedana i nije lako iz tjedna u tjedan biti u vrhunskoj formi. To zasad uspijeva samo Alcarazu i donekle Medvjedevu. Karen samo treba nastaviti raditi kao dosad i ako ne bude ozljeda, može još puno napredovati – napominje Vedran.

Foto: Reuters/Pixsell

A upravo su ozljede, manje ili veće, lakše ili teže, ono što određuje trenutak u kojem su se našli naši vrhunski tenisači. Za Marina Čilića se zna, oporavlja se nakon operacije koljena.

– Razgovarali smo nedavno i Marin mi je rekao da je sve u redu, da njegov oporavak ide prema planu – kaže izbornik, iskazujući nadu da ćemo na turniru Davisova kupa u rujnu, kojemu ćemo biti domaćini, nastupiti u kompletnom sastavu.

No, kako je izbornik vidio nastupe naših tenisača u Miamiju? Svi su svoje sudjelovanje završili već u prvom tjednu turnira, radi li se tu o nekoj krizi?

– Ćorić je imao i malo zdravstvenih problema, a u tenisu ako niste na 100 posto pripremljenosti, možete izgubiti od bilo koga. Gojo je trebao dobiti Borgesa u završnom krugu kvalifikacija, imao je više šansi, vodio je 5:3 u tie-breaku odlučujućeg seta, ali malo ga je u tim ključnim trenucima napustila i sreća.

Mektić i Pavić ispali su već u prvom kolu turnira parova, na forumima se može pročitati svašta, pa i to da su se očito zasitili jedan drugoga, a o čemu se zapravo radi?

– Konkurencija u parovima je iznimno jaka, izjednačenost velika. Nikola i Mate izgubili su od jakih igrača, Krajičeka i Mahuta, koji će sad igrati u finalu, nije to neka senzacija. No, činjenica je da Mate ima probleme s trbušnim zidom i oni sigurno utječu na treninge i na formu.

Dodig igrao pod injekcijom

A Ivan Dodig, što je s njim?

– On ima probleme s laktom, i u Davisovu je kupu protiv Austrijanaca igrao pod injekcijom. Čujem da i kod njega ide nabolje.

Kad sve to znamo, onda je najvažnije našim reprezentativcima u očekivanju rujanskoga turnira, u prvom krugu završnice, poželjeti dobro zdravlje.

28.07.2021., Japan, Tokio - Olimpijske igre Tokio 2020. Cetvrtfinale parova u Ariake Tennis Centru. Marin Cilic i Ivan Dodig, Hrvatska - Andy Murray i Joe Salisbur, Velika Britanija.rPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Tako je. Puno je vremena dotad, štono kažu: tko živ, tko mrtav, ali nadam se da će naši igrači zaliječiti ove ozljede i da ćemo najesen nastupiti u najboljem sastavu. I da će igrači biti u najboljoj formi.

U skupini kojoj ćemo biti domaćini su Nizozemska, SAD i Finska, dva najbolja idu dalje. Čini se da možemo biti zadovoljni ždrijebom?

– Možemo, iako skupina nije lagana, SAD i Nizozemska dva su iznimno jaka suparnika, a ni Finska se ne smije podcijeniti. Amerikanci imaju jak sastav, a Nizozemci igraju agresivan tenis u dvorani. Svaki će meč biti velika borba. Vjerujem da možemo proći, ali morat ćemo biti na vrhunskoj razini. Nadam se punoj dvorani, istinskom spektaklu i našem prolasku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije