Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog spornih odluka

Izbornik Nizozemske nema povjerenje domaće javnosti uoči polufinala s Hrvatskom

FRA, UEFA EM Qualifikation, Frankreich vs Niederlande
Foto: EXPA/ Pressesports/ Alexis Reau
1/3
06.06.2023.
u 07:37

Premda je novi sustav u reprezentaciji, zajedno s kadrovskim promjenama izazvao popriličan revolt kod nizozemskih navijača i bivših nogometaša, Nizozemci i dalje imaju iznimnu potencijalnu početnu jedanaestorku.

Dok u redovima hrvatske reprezentacije osim odlaska Dejana Lovrena u reprezentativnu mirovinu nismo vidjeli previše kadrovskih promjena nakon Svjetskog prvenstva, kod našeg protivnika u polufinalu Final Four turnira Lige nacija, Nizozemske, promijenilo se znatno više toga. Kao prvo, izbornik Oranja nije više Louis van Gaal. Momčad je 1. siječnja ove godine po drugi put preuzeo Ronald Koeman, koji je vodio Nizozemsku i od 2018. do 2020. godine.

Između dva izbornička mandata Koeman je imao jednu trenersku epizodu u Barceloni, koja i nije baš dobro završila budući da je Koeman statistički najneuspješniji trener Blaugrane u 21. stoljeću. Međutim, Koeman je ostao dosljedan svojim nogometnim uvjerenjima pa se tako reprezentacija Nizozemske iz uigranog van Gaalovog 3-4-1-2 sistema odmah prebacila na 4-3-3 sustav, kojeg je Koeman koristio u 85 posto utakmica tijekom svoje trenerske karijere. U novom mandatu to je zasad dalo miješan ishod.

GALERIJA Stuttgart osigurao ostanak u Bundesligi

FRA, UEFA EM Qualifikation, Frankreich vs Niederlande
1/4

U prve dvije utakmice kvalifikacija za Euro 2024. su prvo doživjeli debakl 4:0 porazom kod Francuske, a zatim upisali 3:0 uvjerljivu pobjedu protiv Gibraltara. Dojam je da se igrači još uvijek navikavaju na novi sustav u reprezentaciji, a navikavaju se i na kadrovske promjene.

Tako su s popisa za Ligu nacija zbog slabe forme ispala četiri Ajaxova igrača; Steven Berghuis, Davy Klaasen, Brian Brobbey i Kenneth Taylor, a njihova mjesta su zauzela nova lica, Mats Wieffer iz Feyenoorda, Joey Veerman iz PSV-a, Tijjani Reijnders iz AZ-a te povratnik Noa Lang. Osim tih promjena, puno prašine su podigli pozivi u reprezentaciju igračima koji gotovo da nisu igrali nogomet u 2023. godini, vrataru Andriesu Noppertu i braniču Daleyju Blindu. Noppert je u proteklih šest mjeseci zaigrao tek jednom u dresu Heerenveena, dok je Blind upisao tek četiri ligaška nastupa u Bayernu, i to s izrazito malom minutažom.

VEZANI ČLANCI:

Izazvalo je to popriličan revolt kod nizozemskih navijača i bivših nogometaša (Frank de Boer, Marco van Basten...) budući da u reprezentaciju nisu pozvani igrači poput najboljeg desnog beka Bundeslige Jeremieja Frimponga ili pak sjajnog Anderlechtovog mladog vratara Barta Verbruggena. Iako nizozemsko javno mnijenje trenutno nije blagonaklono Koemanu, Nizozemci i dalje imaju iznimnu potencijalnu početnu jedanaestorku.

Između vratnica bi trebao biti Bijlow, sjajna četvorka u obrani Dumfries, van Dijk, de Ligt i Ake, uz de Jonga, Wijnalduma i de Roona u sredini te Depaya, Malena i Gakpa u napadu. U prvoj utakmici završnog turnira 14. lipnja igrat će upravo Nizozemska i Hrvatska u Rotterdamu, dan kasnije je na programu dvoboj Italije i Španjolske u Enschedeu, dok će 18. lipnja pobjednici igrati u finalu u Rotterdamu, a poraženi istog dana u susretu za treće mjesto u Enschedeu.

VIDEO Gledatelj vrijeđao LIvaju, intervenirala policija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije