Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OI SU UTOPIJA

Ivica Kostelić: Rijetko je oko čega svijet složan kao oko Igara

Ivica Kostelić
Foto: NPH/Pixsell
07.02.2014.
u 08:00

– Kad pogledate, rijetko je oko čega svijet toliko složan koliko oko olimpijskih igara, rijetko se kada tako uskladi oko nečega drugoga pa Igre izgledaju i kao neka utopija.

Kako je to postao običaj, večeras će na atraktivan način biti otvorene Zimske olimpijske igre (uz prijenos na HRT2 u HD tehnologiji). Osim s nevjerojatnim ulaganjem (50 milijardi USD), ruski predsjednik Putin htjet će zadiviti svijet i početnom predstavom, a ona uvijek nudi blještavilo, vatromet, akrobatiku, sletove...

Olimpijske igre su najveći festival ljudskog roda koji će ovaj put, čini se, uživo pratiti manje ljudi nego prije. Doduše, možda će borilišta i biti ispunjena, ali jedno je sigurno: inozemne publike bit će manje nego na prethodnim Igrama. U Sočiju je stranih gostiju vrlo malo iz vrlo praktičnih razloga: kavkaski ekstremisti su se za to pobrinuli emitiranjem videoprijetnji ali i slanjem prijetnji mnogim nacionalnim olimpijskim odborima, među njima i slovenskom.

Terorističke prijetnje nisu spriječile sportaše, trenere, dužnosnike i novinare da dođu u Soči, ali čini se da navijače jesu. Njih je vrlo malo, nikad manje, a kako bi ih i bilo kada se danas eksploziv može prokrijumčariti i u pasti za zube pa su sve zračne luke koje prometuju s Rusijom i na to upozorene. No, ni to neće umanjiti veličinu trenutka pa će pune tribine zapljeskati i hrvatskom barjaktaru Ivici Kosteliću, predvodniku vrlo kratke hrvatske povorke jer sedmero skijaša tek treba doputovati u Soči, a od onih četvero koji su stigli Vedrana Malec najavila je da neće na svečanost da se ne umori.

– Čast mi je što ću biti stjegonoša. To je i čast i nagrada. Prije četiri godine bio sam predviđen za stjegonošu, ali sam sljedeći dan vozio spust pa nisam mogao.

Ne podcjenjujte Kosteliće

Na Igrama u Naganu (gdje Ivice nije bilo), Salt Lake Cityju i Torinu hrvatsku je zastavu na otvaranju nosila Janica Kostelić.

– Za mene to nije bilo nimalo dvojbeno, Janica je uvijek bila ispred svih nas ostalih.

Našem su sportskom vitezu olimpijske igre svetinja.

– Tada se cijeli svijet okupi u miru, na ta dva-tri tjedna, i to je plemenita stvar. Kad pogledate, rijetko je oko čega svijet toliko složan koliko oko olimpijskih igara, rijetko se kada tako uskladi oko nečega drugoga pa Igre izgledaju i kao neka utopija.

S obzirom na lošu Kostelićevu formu i potencijalne probleme sa štitnjačom, utopijom se nekima ovog trenutka čini i hrvatska medalja u Sočiju. No, Kosteliće nikad ne podcjenjujte, kao što su to učinili novinari Associated Pressa koji Hrvatskoj nisu predvidjeli nijednu medalju, a Sloveniji čak pet.

Za CRO nula, za SLO pet

Zlato i srebro za skakača Petera Prevca, momčadsko zlato za skakače, srebro za Tinu Maze u spustu i broncu za biatlonca Jakova Faka, hrvatskog barjaktara u Vancouveru, Mrkopljanina koji je nakon tih Igara prešao pod slovensku zastavu.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Srećom, postoji i prognoza koja Hrvatskoj predviđa dvije medalje, no ona nije rađena na osnovi sportskog majstorstva i procjene forme nego na temelju niza podataka nevezanih uz sport. Takozvani data mininig system je formula koja uključuje sve moguće podatke o zemlji: o ekonomiji (BDP, izvoz), o stanovništvu, ljudskom razvoju, zempljopisnom položaju (o udaljenosti glavnoga grada od ekvatora), o religijskim i političkim slobodama, razvoju znanosti, zdravstvenim standardima... I po tim procjenama Sloveniji se smiješi pet medalja, a od Hrvatske manje se medalja predviđa jedino Ukrajini koja je na rubu građanskog rata.

>> Igrama ne štete samo teroristi već i hoteli u raspadu

Komentara 4

IS
istri
19:15 07.02.2014.

SVJET SLOZAN ste zaboravili na srbe?

Avatar Jorge
Jorge
10:19 07.02.2014.

Lijepo da se čuje rijetko pozitivan stav o Igrama u našim medijima. Čak je i Predsjednik osjetio potrebu da bude iznad negativnih komentara kad je objašnjavao razloge odlaska na otvaranje Igara. Svaka zemlja se želi predstaviti u najboljem svjetlu. Nedavnoo je izašla grafika s prikazom investicija na kojoj je vidljivo da je projekt Soči znatno širi od Olimpijskih igara. Terorizam u Sočiju ne prijeti ništa manje nego li je prijetio u Londonu, ali onda su pozivali na solidarnost, a danas na bojkot.

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
12:19 07.02.2014.

Rijetko su oko čega Gips, Janica i Ivica tako složni kao oko častne odluke da odu u paketu pogledati podjelu medalja koju če dobiti nedostižna rekorderka svjetskog kupa i njihova prijateljica slovenka Tinam Maze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije