Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plava škola

Ivica Banović službeno novi trener juniora Dinama: 'Presudan je bio razgovor s Darijem Šimićem'

Cottbus: Ivica Banovi? odradio trening sa svojim klubom Energie Cottbus
Foto: Thomas Eisenhuth/DPA
1/5
08.07.2023.
u 16:00

"Teško je toj priči bilo što novo dodati. Kada govorimo o vrhunskoj razini u najboljim nogometnim školama, kakva je Dinamova, važna je i ta iskra u očima koju prepoznaš kod svakog igrača", rekao je Ivica Banović o svome novom pothvatu

Ivica Banović od početka je ovog mjeseca i službeno prvi trener juniorske momčadi Dinama. O promjenama u omladinskoj školi zapravo se, manje-više sve zna. Dario Šimić odlučio je napraviti određeni zaokret u Dinamovom nogometnom laboratoriju koji je zadnjih godina superiorno dominirao na ovim prostorima kada su u pitanju selekcija i stvaranje igrača. Ivica Banović bivši je hrvatski nogometaš koji je potpunu igračku afirmaciju stekao u Njemačkoj. Kada je svojedobno iz Zagreba odlazio u Werder iz Bremena u najskupljem klupskom transferu u povijesti (četiri milijuna maraka, nap.a.), pričao je o svom snu da jednog dana zaigra za Dinamo. Taj mu se san, na njegovu žalost nije ostvario, ali u Dinamo je došao. Doduše u malo drugačijoj ulozi.

- Prvi dojmovi o Dinamu stvoreni su već nakon tri godine. Imam i danas još tu fotografiju na kojoj, kao trogodišnjak, ponosno poziram u Dinamovom dresu. Dinamo je bio prva nogometna ljubav, no sa šest godina mi je bilo teško pješice putovati s Trešnjevke na Maksimir, pa sam se prijavio u nogometnu školu Zagreba. I tako je počeo moj nogometni put - počeo je Ivica Banović.

Foto: Privatna arhiva

Pamtimo ga kao sjajnog igrača, a nakon karijere je u njemačkoj radio kao trener u omladinskom nogometu ali i kao skaut. Što je bilo presudno da prihvati poziv iz Dinama i vrati se u Zagreb iz Njemačke.

- Presudan je bio razgovor s Darijem Šimićem. Svidjela mi se njegova ideja i vizija. On je imao vrhunsku karijeru i dopalo mi se koliko inzistira na tome da stvori kulturu rasta i rada u Dinamu. Želio sam biti dio te priče - ističe Banović.

GALERIJA Ovako su mladi Dinamovci proslavili titulu juniorskih prvaka, smiješi im se Liga prvaka

Cottbus: Ivica Banovi? odradio trening sa svojim klubom Energie Cottbus
1/57

Nova ekipa u omladinskoj školi u kojoj su, između ostalih Marka Marić i Ivo Milić, ima sjajnu energiju. To je također bilo važno Banoviću.

- Ta energija je nešto što valjda moraju posjedovati svi treneri na svijetu. Naravno, važno je i nogometno znanje o kojemu je pak dosta toga rečeno i napisano. Teško je toj priči bilo što novo dodati. Kada govorimo o vrhunskoj razini u najboljim nogometnim školama, kakva je Dinamova, važna je i ta iskra u očima koju prepoznaš kod svakog igrača. To može odrediti puno stvari. Takve stvari nitko ne može objasniti, a svi ih prepoznaju kada ih vide.

VEZANI ČLANCI:

Na čemu će inzistirati u Dinamovoj školi?

- Važno će biti usmjeravati, podržavati i puno zahtijevati. Iako, teško mi je govoriti o nekim ključnim Dinamovim principima jer je sam prekratko u Dinamovom sustavu. Za mene je najvažnija osovina čovjek-sportaš- nogometaš.

Koji su problemi s kojima će se Dinamova škola suočiti u eri koja dolazi?

- Teško mi je, kao treneru juniora, pričati o dalekoj budućnosti. Posebice ako se ne radi o događajima na travnjaku ili ako nema iskre u očima. Volim razmišljati o svemu, o onome što ide, i onome što nije moguće riješiti. Takve stvari morate prihvatiti ili ići dalje, pobjeći...

Svakako će se morati priviknuti na razlike u metodologiji rada?

- Prekratko sam ovdje da znam što se događalo u Dinamovoj školi zadnjih godina. Bit ću posvećen tome kako od ovih talentiranih klinaca napraviti ljude. sportaše, a onda nogometaše. Ili im bar pokušati pokazati taj smjer. I ja sam imao 18 godina i nikada nije lako ostvariti svoje ciljeve i snove. No, samo bezuvjetna i svakodnevna posvećenost vodi te prema nečemu posebnom. Većina moje obitelji živi u Zagrebu i vjerujem da mi neće trebati posebno razdoblje adaptacije na razliku u standardima.

VEZANI ČLANCI:

Dobro, nije isto funkcionirati u organiziranom njemačkom sustavu i u Hrvatskoj gdje je se ipak puno više improvizira?

- U smislu improvizacije, tu smo sigurno bolji nego Nijemci. Spreman sam na sve i uvjeren da ću te ključne razlike biti u stanju prepoznati u korist Dinama - ističe Banović.

Prisjetili smo se njegova doba u NK Zagrebu.

- Iz kadeta sam izravno prešao u prvu momčad 1997. godine. Imao sam oscilacije, pa je uslijedila velika ozljeda leđa kada sam imao 18 i pol godina. Nakon toga sam promijenio stil život i uveo neke rutine. Nisam mogao dignuti svoju desnu nogu i bilo je pitanje hoću li morati na operaciju. Nisam tome razmišljao. Tek kada patiš, shvatiš da ti je potrebna bezuvjetna posvećenost. Ne postoji nikakvi drugačiji uvjeti koji bi te mogli dovesti u toliko željeno optimalno stanje. Nisam ja u tom trenutku znao što radim, imao sam jednog mentora koji me naveo na te stvari. Onda sam počeo raditi na sebi. Nisu to bile nikakve posebno alternativne metode, počeo sam raditi vježbe disanja i slične stvari. Postao sam čvršći i jači i pronašao sam balans. Počeo sam paziti na prehranu, pripremu za trening, oporavak, spavanje... Imao sam posebne rutine za svako doba dana. Tri mjeseca nakon toga vratio sam se u punu formu i u polusezoni zabio deset pogodaka i potom se prodao u Njemačku - zaključio je Banović.

VIDEO Igor Bišćan priznao da Dinamo nema kadar: Ovo nije normalna situacija

Komentara 1

EJ
ejStef
16:13 08.07.2023.

Sviđa mi se tekst - Dinamov laboratorij je superiorno dominirao u svim uzrastima i sada je Šimić odlučio napraviti zaokret...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije