Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA U BELGIJI

Ivan Leko doznao loše vijesti u vezi istrage oko namještanja utakmica!

Ivan Leko
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
10.10.2018.
u 21:29

Jedan od Mogijevih suradnika je i Dejan Veljković, Lekin prijatelj i menadžer koji je sudjelovao u transferima naših igrača Karla Letice te Ivana Tomečaka u Club Brugge.

Belgiju trese najveći nogometni skandal u povijesti, sumnja se da je čak 10 prvoligaških klubova sudjelovalo u namještanju utakmica ili izvlačenju novca na ilegalan način. Nažalost, u skandal su uključeni i Hrvati.

Belgijska policija u velikoj akciji “Čiste ruke” zbog sumnje u namještanje utakmica i pranja novca privela je iranskog biznismena Mogija Bayata, najmoćnijeg menadžera u belgijskom nogometu, kojeg se smatra i “mozgom” cijele operacije, a na ispitivanju u policiji završio je i trener Club Bruggea, naš Ivan Leko! Na kraju je potvrđeno da je hrvatski trener osumnjičen.

"Sve osobe koje je policija danas privela lišene su slobode", stoji u priopćenju Državnog tužiteljstva.

Pretraženo 57 kuća i stanova

Prema navodima belgijskih medija, Leko je na ispitivanju završio zbog veze sa svojim nekadašnjim menadžerom Dejanom Veljkovićem, kojeg se sumnjiči da je namještao utakmice u belgijskom prvenstvu, ali i sudjelovao u nekim sumnjivim transferima. Federalni tužitelj Wenke Roggen potvrdio je da je Leko priveden na obavijesni razgovor te da mu je pretražena kuća u Bruggeu. Iz kluba u kojem je trener tek su kratko poručili:

Club Brugge potvrđuje da je u sklopu velike istrage posjećen i naš ured. Maksimalno surađujemo s istragom, a Leko je ispitan u sklopu istrage.”

Inače, policija je jučer detaljno pretražila i prostorije Club Bruggea, uključujući i Lekin ured, te izašla tek nakon pet sati posla.

U sklopu istrage izvršene su premetačine čak 57 kuća i stanova mnogih članova uprava nogometnih klubova, zastupnika igrača, sudaca, odvjetnika, knjigovođa, zlatara i novinara. Pretražene su i kuće osumnjičenih u inozemstvu – u Francuskoj, Luksemburgu, Cipru, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. A koliko je akcija “Čiste ruke” kompleksna, najbolje potvrđuje podatak da su u nju uključena čak 184 policajca/istražitelja.

Inače, istraga je u tajnosti krenula još krajem 2017. godine, a sve zbog sumnjivih transakcija klubova u prvoj ligi. Ispočetka je istraga bila usredotočena na agente igrača koji su prilikom transfera uzimali veće provizije od dozvoljenih i tako oštetili belgijsku poreznu upravu, odnosno državni proračun. Kasnije je pak utvrđeno da su neki klubovi i utajivali porez, a dio njih čak i namještao utakmice prve lige!

Uglavnom, u veliku aferu uključeno je čak 10 belgijskih klubova – Club Brugge, Charleroi, Gent, Kortrijk, Genk, Anderlecht, Lokeren, Standard, Oostende i Mechelen.

Kontrolira 90 posto tržišta

Među uhićenima našla su se i dvojica belgijskih nogometnih sudaca – Sebastian Delferiere i Bart Vertenten. Sumnja se da su sudjelovali u namještanju utakmica.

No, svi oni su sitna riba u usporedbi s navodnim “mozgom” operacije Irancem Mogijem Bayatom, menadžerom koji kontrolira čak 90 posto nogometnog tržišta u Belgiji. Podsjeća nas to na priču o jednom gospodinu iz Hrvatske, dugogodišnjem vladaru našeg nogometa...

Bio je Mogi već osumnjičen i za namještanje utakmica u sezoni 2016./17., no ništa mu se nije uspjelo dokazati, iako je poredak u prvenstvu skrojila utakmica u kojoj je Mogijev igrač, Srbin Vladimir Kovačević, zabio neobičan autogol.

Jedan od Mogijevih suradnika je i Dejan Veljković, Lekin prijatelj i menadžer koji je sudjelovao u transferima naših igrača Karla Letice te Ivana Tomečaka u Club Brugge. Prema tvrdnjama nekih belgijskih medija, i ta su dva transfera pod istragom.

– Sve je bilo čisto u tim transferima, nemamo što kriti. Ali naravno da ćemo, bude li potrebno, surađivati s istražiteljima i kad je riječ o tim transferima – rekao je predsjednik Club Bruggea Bart Verhaege za De Tijd.

>> Pogledajte trening hrvatske reprezentacije na Rujevici

Ključne riječi

Komentara 2

KU
kupatilo
00:25 11.10.2018.

Sta kakite.Dije Mamic sta takvog napravio ali vi placenici partije uvjek se morate ocesati o uspjesne ljude a tose zove ljubomora.

Avatar zagorac2
zagorac2
00:28 11.10.2018.

Leko ha pa, zna se da je ucio zanat lopova u Jajduku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije