Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profit od transfera

Ispred Dinama su samo Barcelona, Ajax i Partizan

Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
24.01.2016.
u 12:00

Modri su četvrti klub po "proizvodnji igrača", a talentirani mladići iz "generacije Čile" tek dolaze

Skauti najvećih svjetskih klubova već godinama imaju “ured” u Zagrebu, a posljednjih šest mjeseci interes za plavim mladićima još se povećao. Ne samo zbog već dokazanih mladića Ćorića, Pjace i Roga nego i zbog 10-ak igrača iz generacije Čile. Posljednji od njih koji je dobio ponudu bio je vratar Šemper, no Chelseajeva 2 milijuna eura Dinamo je glatko odbio, kao poslije i četiri milijuna te ne želi razgovarati o manje od osam milijuna.

I Hajduk u top 10

Trener Dinama Zoran Mamić momčadi je na pripremama u Istri priključio 10-ak juniora i poručio:

– Ti dečki naša su budućnost, oni su temelj uspjeha u budućnosti.

No, sudeći prema iskustvima iz prošlosti, najbolje od njih ipak nećemo dugo gledati u Maksimiru. Kada stigne “nemoralna” ponuda, braća Mamić neće predugo razmišljati, a Dinamo će na račun spremiti novih nekoliko milijuna eura.

Ipak, Dinamu služi na čast toliki interes skauta. Uostalom, i statistike pokazuju da je Dinamo jedan od najvećih proizvođača igrača u Europi. U istraživanju koje je provedeno među 460 klubova iz 31 europske zemlje zagrebački je Dinamo na četvrtom mjestu najvećih europskih proizvođača igrača. U ovom trenutku čak 53 igrača koja igraju u hrvatskoj ili nekoj drugoj europskoj ligi potekla su iz Dinama.

Pritom ih je pet u prvoj momčadi modrih, a čak 48 u drugim klubovima. Taj će se broj uskoro i povećati jer nekolicinu juniora Zoran Mamić sigurno će zadržati u prvoj momčadi. Ispred Dinama po proizvodnji igrača samo su tri europska kluba – Partizan, Ajax i Barcelona.

Beogradski crno-bijeli vodeći su sa 78 svojih igrača – trenutačno ih je 13 u kadru prve momčadi, a 65 ih je karijeru nastavilo u nekom drugom klubu. Drugi je Ajax sa 75 igrača (11 u prvoj momčadi, 64 u drugim klubovima), a treća je Barcelona i njezin kultni inkubator igrača La Massija. Barca tako ima 62 igrača (10 u prvoj momčadi, 52 u drugim klubovima).

Zanimljivo, Hrvatska ima još jedan klub u top 10 – Hajduk je na sedmom mjestu sa 49 igrača. U kadru prve momčadi ih je 10, a u drugim klubovima 39. Bjeloruski prvoligaš Gomel klub je pak s najviše igrača iz klupskog pogona.

Ove sezone 92 posto momčadi čine domaći igrači. Bjeloruski Neman Grodno je drugi (70 %), treća je češka Sigma Olomouc (65), a u prvih deset nalaze se i španjolski Atlethic Bilbao (63) i ukrajinski Metalurg iz Zaporožja (63%). Nijednog igrača iz klupskog pogona ove sezone nemaju 32 kluba. Neki od njih su belgijski Waaslan Beveren, austrijski Groding, engleski Bournemouth, talijanski Verona i Chievo, portugalska Boavista…

Ali nije Dinamo samo među najboljim u Europi po stvaranju igrača, već i po profitu kojih od njih ima. Maksimirski je klub na sjajnom osmom mjestu po profitu koji je ostvario na transferima u posljednjih 10 godina (od ljeta 2005.). Tako je Dinamo od transfera bio u profitu 93 milijuna eura. Naime, plavi su za dovođenje igrača potrošili 53 milijuna eura, a zaradili čak 146! Tako barem tvrdi Transfermarkt. A toliki profit u zadnjih 10 godina ne čudi s obzirom na to da je Luka Modrić u Tottenham otišao za 21 milijun eura, Eduardo za 14 (Arsenal), Vedran Ćorluka za 13 (Manchester City), Mateo Kovačić za 11 (Inter), Dejan Lovren za 8 (Lyon), Mario Mandžukić za 7 (Wolfsburg), Ognjen Vukojević za 6 (Kijev), Domagoj Vida (Kijev) i Tin Jedvaj (Roma) za 5...

City najveći kupac

Zdravko Mamić nepobitno je kralj transfera, no daleko najbolje u Europi radi Porto. Njima je čistog profita na transferima u zadnjih 10 godina ostalo čak 392 milijuna eura. Samo u zadnje vrijeme Porto je prodao Jamesa Rodrigueza za 45 milijuna eura, Mangalu, Falcaa i Hulka za po 40 milijuna, Danilo i Anderson donijeli su po 31,5 milijuna, Pepe 30, Moutinho i Quaresma po 25 milijuna eura... A većinu tih igrača Porto je iz Južne Amerike doveo za sitniš.

Na drugom je mjestu najvećih “profitera” Udinese s čistih 212 milijuna eura zarade, dok je treća Benfica sa 211 milijuna eura.

Potpuna suprotnost od Porta, Udinesea, Benfice i Dinama su Manchester City, Real, PSG i Chelsea, koji su najveći potrošači. City je tako na transfere potrošio 831 milijun eura više nego je uprihodio, a samo su malo bolji Real (672 milijuna u minusu), PSG (521) i Chelsea (453).

>> Borna Sosa malo nakon 18. rođendana potpisao ugovor s Dinamom

Komentara 25

DJ
djobu68
13:59 24.01.2016.

Zasto je onda Partizan bez novaca a Dinamo nije,Mozda jer se kao i Hajduku uprava mijenja svake godine a u Dinamu se zna gazda.

DI
dinamojavolim1
13:07 24.01.2016.

volim te dinamooooo

DU
Deleted user
16:05 24.01.2016.

Dobro ako je Mamić lopov ,pa kaj su onda u Partizanu? Lopovi iz vasione. Dinamo u lovi,a ovi nemaju ni za leskovački voz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije