Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA I KVALIFIKACIJE

Imamo li više sreće nego zasluga?

Hrvatska košarkaška reprezentacija
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
15.01.2016.
u 23:00

Bude li Hrvatska išla na kvalifikacije za OI, izbornik bi morao biti netko trenerski dovoljno iskusan, jer bi onda vodio kompetitivan sastav, pa se u tom slučaju Perasović mora što prije izjasniti može li dalje ili ne može

Tuttosport, talijanski sportski dnevnik iz Torina, jučer je objavio informaciju koja hrvatsku košarkašku reprezentaciju svrstava na jedan od tri turnira olimpijskih kvalifikacija. Premda će službena odluka o tome biti donesena 19. siječnja, na sjednici Izvršnog odbora Svjetskog košarkaškog saveza (FIBA), Tuttosportov novinar tvrdi da se već sada znaju organizatori triju olimpijskih kvalifikacijskih turnira koji se trebaju održati od 5. do 11. srpnja.

Izbjegli bi kvalifikacije za EP

Talijani tvrde da su Filipini i Srbija gotovo sigurni domaćini, a da će vjerojatni organizator trećeg turnira biti Italija, i to u Torinu. U tom se tekstu još kaže da Turska neće dobiti domaćinstvo takvog turnira jer je domaćin sljedećeg Eurobasketa, baš kao što Njemačku to neće dopasti jer je bila domaćin jedne skupine na proteklom Eurobasketu.

Ako je Tuttosport u pravu, premda u to baš i nismo sigurni, onda bi to značilo da bi na turniru za nastup u Riju, premda je bila 9. na Eurobasketu, nastupila i Hrvatska. Znalo se otprije da će u olimpijske kvalifikacije reprezentacije plasirane od 3. do 7. mjesta na Eurobasketu, a da među 18 kvalifikanata teoretski mogu i osma Letonija i deveta Hrvatska samo ako domaćini tih turnira budu europske zemlje koje su bile ispred njih i koje tom prilikom status kvalifikanata ne stječu plasmanom na EP-u nego domaćinstvom.

– Svi kandidati još lobiraju, pa ja i tekstove poput ovog u Tuttosportu doživljavam kao dio lobiranja. Daj bože da je to istina jer bi Hrvatska imala ne samo priliku otići u Rio nego bi automatski bila kvalificirana i za sljedeći Eurobasket. Dakle, ne bismo morali igrati u europskim kvalifikacijama koje mogu biti neugodne u što su se uvjerili i Crnogorci koji nisu igrali na EP-u – ističe Željko Drakšić, član Izvršnog odbora Fibe Europe.

Bilo kako bilo, 19. siječnja odredit će smjer kojim će hrvatska seniorska reprezentacija dalje. Kako po pitanju izbornika, tako i smjene igračkog naraštaja.

Srbi govore da će na Filipine

Bude li Hrvatska išla na kvalifikacije za OI, izbornik bi morao biti netko trenerski dovoljno iskusan, jer bi onda vodio kompetitivan sastav, pa se u tom slučaju Perasović mora što prije izjasniti može li dalje ili ne može. Ako pak Hrvatska ide u eurokvalifikacije, onda većine naših NBA igrača vjerojatno u tome ne bi bilo, pa bi trebalo napraviti pametan spoj veterana i nadarenih mlađih igrača, kako bi izborili nastup na EP-u u Turskoj 2017. godine. A u tom “paketu” bi izbornik mogao biti i neki mlad i perspektivan trener.

Unatoč procjenama talijanskih novinara, nama se ipak čini da će Hrvatska prije u kvalifikacije za EP nego za OI, jer nam dobro upućeni srpski novinar signalizira da njegova zemlja baš i nije lobirala za domaćinstvo predolimpijskog turnira i da Srbi računaju da će igrati na Filipinima, koji su očito siguran izbor. S druge strane, Srbi su svjesni da lakše mogu proći kao domaćini nego na gostujućem terenu, a jako su ambiciozni jer na Igrama nisu nastupali još od Atene i 2004. godine.

Inače, svoje mjesto u olimpijskim kvalifikacijama otprije su izborili Francuska, Srbija, Grčka, Italija, Češka, Kanada, Meksiko, Portoriko, Angola, Tunis, Senegal, Filipini, Iran, Japan i Novi Zeland.

Nastup na Igrama već su osigurali domaćin OI Brazil, svjetski prvak SAD, kontinentalni finalisti Španjolska i Litva, odnosno Argentina i Venezuela te kontinentalni prvaci Kina i Nigerija.

>> Cedevita kod Unicaje pretrpjela neugodan poraz

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije