Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olićev nasljednik:

Igrao je i krvave glave, a Dalića je savjetovao da izbaci 'nervoznog' vatrenog

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
06.05.2021.
u 09:57

Jako sam sretan što će Vedran biti s ekipom. Siguran sam da će osoba poput njega ujediniti momčad i da će pomoći mladim igračima – kazao je ruskim medijima predsjednik HNS-a Davor Šuker

Povratak Vedrana Ćorluke u hrvatsku nogometnu reprezentaciju, u ulozi Dalićeva pomoćnika, ipak je iznenađenje, s obzirom na to da se u ruskim medijima nedavno nagađalo kako će Čarli od ljeta, nakon razlaza s Lokomotivom, nastaviti karijeru u moskovskom Dinamu.

– Vedran je imao fenomenalnu karijeru u nacionalnoj momčadi. Zbog toga smo odlučili da će biti asistent Zlatku Daliću na Europskom prvenstvu. To je naša zajednička odluka. Jako sam sretan što će Vedran biti s ekipom. Siguran sam da će osoba poput njega ujediniti momčad i da će pomoći mladim igračima – kazao je ruskim medijima predsjednik HNS-a Davor Šuker, dok iz HNS-a ta informacija još nije službeno potvrđena.

Čeka se 17. svibnja kada će izbornik Dalić objaviti popis igrača za Europsko prvenstvo, kao i imena članova stručnoga stožera. Do tada bi Vedran trebao odraditi još tri utakmice u dresu Lokomotiva; protiv moskovskog Dinama i Ufe u prvenstvu, te 12. svibnja s Krylyima Sovjetov u finalu ruskoga kupa. Čarli s lokosima iz Moskve lovi svoj četvrti naslov u Kupu, a usto već ima jedan naslov prvaka Rusije (2018.) i osvojeni Superkup.

Dolazi kao zamjena za Olića

Dalićeva potraga za novim pomoćnikom traje još otkako je Ivica Olić preuzeo moskovski CSKA. Izbornik je i dalje inzistirao da u njegov stožer uđe netko od bivših reprezentativaca, netko blizak igračima, ne samo radi ozračja, nego i kao spona između igračke i trenerske svlačionice. Usto, Dalić i dalje ima i jednoga asistenta za taktiku i stručnu pripremu utakmica, Dražena Ladića. Takav sastav stožera do sada je funkcionirao besprijekorno i Hrvatskoj donio najveći uspjeh u povijesti, svjetsko srebro.

Vedran Ćorluka bio je u Dalićevoj ruskoj bajci jedan od najvažnijih aktera. Naime, iako je još prije SP-a bilo jasno da neće biti u prvom planu, te da će stoperski par činiti Lovren i Vida, Čarli se prilagodio situaciji i kao čovjek iz sjene bio generator pozitive u svlačionici. Ćorluki u Rusiji nije bilo ispod časti ni ući u igru u sudačkoj nadoknadi u utakmici s Argentinom iako mu je to bio stoti nastup za Hrvatsku. Osim protiv gauča, Čarli je u pohodu na srebro zaigrao i protiv Islanda i Rusije, a posljednji nastup ostvario je u polufinalu protiv Engleza.

Također, Dalić je Ćorluku u Rusiji koristio i u savjetodavnoj ulozi, zajedno s Modrićem, kada se odlučivalo o statusu pobunjenoga Nikole Kalinića. Što god se važno događa unutar svlačionice, za sve se uvijek pitalo Ćorluku. S te strane izbornik Dalić doista dobiva lojalnoga suradnika bez skrivenih namjera i bez dlake na jeziku, na kojega se uvijek može osloniti.

Ćorluka je za Hrvatsku skupio 103 nastupa, od toga 18 na velikim natjecanjima (11 na EP-ima, 7 na SP-ima), za Hrvatsku je doslovno krvario, kao na utakmici s Turskom u Parizu (2016.), pa u sljedećem susretu zaigrao s vaterpolskom kapicom. Čarli je u hrvatskom dresu i plakao kao dijete, 2008. godine nakon sloma protiv Turaka u Beču, ali i zabijao odlučujuće golove, opet protiv Turaka 2011. u Istanbulu. Čarli je i vlasnik jednoga nedostižnoga rekorda u dresu reprezentacije: ima čak 34 uzastopna nastupa za Hrvatsku (drugi je Mandžukić s 24).

Čarli je mlađi od Modrića

Oko Ćorlukine nove uloge još uvijek ostaju u zraku neka pitanja; na primjer, hoće li to biti njegov posao na neodređeno vrijeme ili je posrijedi aranžman samo za Europsko prvenstvo, odnosno dok Dalić vodi reprezentaciju? I namjerava li Vedran možda još igrati, s obzirom na to da nije upisao trenersku akademiju HNS-a, a još uvijek je u solidnoj formi? Uostalom, Čarli je pola godine mlađi od kapetana Luke Modrića koji upravo dobiva novi ugovor s Real Madridom.

I tih 35, kakve su to uopće godine? Pa Robert Kovač je u toj dobi potpisao za Dinamo.

Komentara 4

TE
terence
10:33 06.05.2021.

Zar ne bi bilo bolje umjesto Vide staviti onog mladog Joska Gvardiola. Momak igra fenomenalno a i Duje Caleta Car je isto tako bolji od Vide.

09
09071959
10:01 08.05.2021.

Vida i jedvaj su bile naše najveće rupe,a Čarli svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije