Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN UOČI OTVARANJA

Igrama ne štete samo teroristi već i hoteli u raspadu

soči zimske olipijske igre
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
06.02.2014.
u 21:03

Ruski predsjednik Zimske olimpijske igre u Sočiju vidi kao svoje čedo kojim je htio dokazati da je Rusija spremna i sposobna za organizaciju velikih sportskih natjecanja, no ne ide sve po planu.

Samo dan prije početka Zimskih olimpijskih igara više od 200 pisaca iz tridesetak zemalja objavilo je otvoreno pismo Vladimiru Putinu upozoravajući njega, ali prvenstveno svjetsku javnost, na kršenje ljudskih prava i osobnih sloboda u Rusiji

– Rusija je u teškom stanju zbog zakona usmjerenih protiv homoseksualaca, zbog zakona o blasfemiji, stoji u pismu koje, među ostalima, potpisuju i Salman Rushdie, Günter Grass, Margareth Atwood... Protiv stanja prava osoba LGBT orijentacije na osebujan način prosvjedovao je i norveški ministar zdravstva. On je, naime, homoseksualac i u Soči došao je u pratnji svog – supruga.

Marketinški fijasko

Ipak, Putin danas ima većih problema u odnosu na kritike intelektualaca i zagovornika prava homoseksualaca. Ruski predsjednik Zimske olimpijske igre u Sočiju vidi kao svoje čedo kojim je htio dokazati da je Rusija spremna i sposobna za organizaciju velikih sportskih natjecanja, no ne ide sve po planu koji su organizatori zamislili. Proteklih nekoliko dana, koje su sportaši i novinari iskoristili za dolazak u ljetovalište/zimovalište smješteno na obali Crnog mora, pretvorilo se u marketinški fijasko. Hoteli nisu dovršeni, oni koji su i primili goste u stanju su raspadanja. Novinarima u rukama ostaju brave s vrata, u hotelskim sobama nema parketa već su podovi od gologa betona, namještaj nerijetko nedostaje. Među novinarima je pravi hit na Twitteru kanal #SochiProblems na kojemu pljušte fotografije katastrofalnog stanja u kojemu su objekti u Sočiju.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Eksploziv u pasti za zube

Ništa manji problem nije ni sigurnosno stanje u Sočiju. Treba vjerovati Putinu koji je najavio da će Igre u Sočiju biti najsigurnije igre u povijesti, ali to ima i svoju cijenu. Ne samo novčanu, već i cijenu u ugodnosti boravka u Sočiju. Naime, zbog prijetnji islamista Dokua Umarova da će Soči pretvoriti u pakao na zemlji uvedene su stroge kontrole, a kilometrima oko grada postavljeni su “čelični prstenovi”, sigurnosne zone u kojima vrijede neka druga pravila nego u ostalim dijelovima Rusije.

Islamisti ne odustaju, pa su američke obavještajne službe upozorile da postoji prilično velika opasnost da će islamisti eksploziv prokrijumčariti u Soči u pasti za zube. Rezultat toga je zabrana donošenja pasti za zube na šire područje Sočija, pa će sportaši i posjetitelji biti osuđeni na oralnu higijenu uz pomoć pasti ruskih robnih marki koje ni u vrijeme SSSR-a nitko nije kupovao, a kamoli danas. Veliki su problem i brojni psi lutalice koje u posljednji tren uklanjaju s ulica. Kako Rusi pri tome ne koriste humane metode preseljenja, na udaru su udruga za zaštitu životinja.

>> Ivica poručuje iz Rusije: Ne brinite se, osjećam se dobro

>> 'Nema vode za piće, a u hotelu su nas dočekali psi lutalice'

Ključne riječi

Komentara 7

NE
neboiznadzagreba
21:54 06.02.2014.

Sve dosadašnje velike sportske manifestacije, bile su popraćene hvalospjevima, njihovo otvaranje i zatvaranje atributima u stilu "veličanstvene, teško dostižne, rekordne, najbolje do sada..." . ZOI igre u Sočiju nisu ni počele, a već su zapišane sa svih strana. Politika i i sport ne idu zajedno?

Avatar ludi kekec
ludi kekec
22:25 06.02.2014.

baš slatko... a prije par sati objavili ste izjavu kostelića da je sve savršeno...

Avatar Jorge
Jorge
11:15 07.02.2014.

"...pa će sportaši i posjetitelji biti osuđeni na oralnu higijenu uz pomoć pasti ruskih robnih marki koje ni u vrijeme SSSR-a nitko nije kupovao, a kamoli danas..." Što je ovo? Pa ovako se nije pisalo niti za vrijeme Hladnog rata.. Zna li autor uopće išta o Rusiji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije