Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Kus:

Igračima je danas uz agenta jako potreban i dobar odvjetnik

06.01.2018.
u 14:42

Bogdanoviću glas jer nikada ne zakaže u dresu reprezentacije

Nekadašnji košarkaš Kvarnera, Cibone (u više navrata), atenskog AEK-a, Unicaje, Benettona i Fuenlabrade Davor Kus (39) odlučio se baviti poslom sportskog agenta.

– Pri kraju karijere o tome sam razgovarao sa svojim suigračem i prijateljem, a danas partnerom Nikšom Prkačinom. Ovako i onako bih pratio košarku, a ovaj me posao privlačio. Dinamičan je, drugačiji od cijele te igračke priče. Osim toga, ti naši bivši suigrači postali su treneri, sportski direktor ili menadžeri poput nas pa imamo dosta veza i poznanstava.

Trenerski posao prestresan

Još je jedan razlog zbog kojeg se Davor odlučio upravo za menadžerski posao.

– Oni koji postanu treneri, njima se život ne promijeni. I dalje nemaju stalno boravište, a ja sam htio drugačiji život. Da budem vezan uz košarku, ali i da budem što više doma, a zacijelo sam sada više kod kuće nego da sam trener. Taj je trenerski posao nezahvalan, oni se vrlo brzo mijenjaju.

Priznaje naš sugovornik da je bilo situacija i kada je dogovorio posao bez menadžera.

– Ja sam u karijeri imao dva menadžera, no bio sam u kontaktu s puno njih i znao sam kako taj posao funkcionira. No neke sam poslove dogovorio i bez menadžera jer se radilo o izravnim pozivima trenera.

Je li danas uopće moguće izaći na igračko tržište bez menadžera ako nisi talentiran kao Bogdanović, odnosno Šarić?

– Važno je da te treneri hoće, a agent ti treba kada si jedan od 5-6 igrača između kojih trener treba izabrati. I onda na scenu stupaš ti i, ako se znaš sa sportskim direktorom ili trenerom, kažeš: “Ako su ti svi isti, uzmi moga.” Dok si igrač, neke stvari vezane za ugovor obično ti nisu jasne, a važno je i da ti agent pomogne oko zaštite ugovora. Financijska situacija danas nije najbolja i zato igrač treba menadžera da se on, kada se ugovor raskida, izbori za njegov novac. A to je sve puno lakše uz menadžera i odvjetnika jer danas je bez odvjetnika teško bilo što raditi.

Kusov uslužni obrt Quorum Sports Agency novi je na tržištu na kojem već ima dosta agenata.

– Nije lako probiti se na tržištu, no ne žurimo se. Nastojimo biti korektni, odgovorni i profesionalni, a morate imati i nešto poslovnog šarma. Osnova je da imate dobre igrače za suradnju, a mi smo takve našli u Simonu, Markoti i još nekim hrvatskim igračima.

Ima li otimanja igrača?

– Toga ima, no nama nije cilj prisiliti igrača da mu ja budem agent, već mi je u interesu da on ima posao i što veća primanja. Svim hrvatskim konkurentima veliki je konkurent Srbin Miško Ražnatović koji je zašao duboko u hrvatsku košarku.

– On dugo radi ovaj posao i ima ogromnu igračku i trenersku bazu.

Samo najjači mogu birati

Ražnatović je nedavno iz Cibone odveo Mateja Rudana, 16-godišnjeg supertalenta, a prije toga i Zubca i Žižića. Što hrvatski klubovi mogu poduzeti da im djeca ne odlaze tako rano?

– Tko je Dončiću mogao reći da ne ide u Real, no nekome tko nema jamstava da će biti vrhunski igrač bolje je da ostane doma jer vrlo je riskantno napuštati školu i nemati opciju B.

Na sreću, Bogdanoviću i Šariću alternativni životni plan nije trebao. A njih su dvojica vodeći izbor Davora Kusa u anketi Večernjeg lista za najboljeg košarkaša.

– Bogdanović igra na visokoj razini u najjačoj ligi svijeta, a u reprezentaciji ne postoji službena utakmica u kojoj je on zakazao. Šarića pak krase natjecateljski karakter i radne navike pa ga čeka blistava budućnost.

KUSOV IZBOR 

Bojan Bogdanović (Indiana) 10

Dario Šarić (Philadelphia) 7

Kruno Simon (Armani/Efes) 5

Luka Žorić (Cibona) 3

Marko Popović (Fuenlabrada) 1

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije