Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PRIJEPORI

Igrači izgaraju zbog napora, Pletikosa pokazao kroz što je Luka Modrić prolazio prošle sezone

Luka Modrić
Foto: EXPA/PIXSELL
1/3
20.10.2021.
u 08:10

Tehnički direktor hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa na nedavnom je Sport Festu iznio podatak da je Luka Modrić prošle sezone odigrao 59 utakmica.

Puno prijepora izazvao je prijedlog predsjednika Fife Gianija Infantina da se svjetska nogometna prvenstva ubuduće održavaju svake dvije godine, a dosad se o tome premalo razgovaralo s nogometašima i trenerima, a još manje s kondicijskim trenerima. Stoga smo nazvali dr. Luku Milanovića, izvanrednog sveučilišnog profesora na zagrebačkom KIF-u i kondicijskog trenera hrvatske nogometne reprezentacije.

Opterećenje se treba dozirati

– Kad bi se to dogodilo, to bi samo povećalo natjecateljski stres, ali i godišnje opterećenje. Već sada je broj utakmica prilično velik, a svjesni smo svi da će, postupno, biti još veći, a ovo bi bio još jedan skok prema tome. Dokazano je da dvije utakmice tjedno povećavaju rizik od ozljeda. Igra obično nije drukčija, ali je rizik od ozljede veći – kaže Milanović, KIF-ov nositelj usmjerenja kondicijske pripreme sportaša, te naglašava:

– Iako već sada nogometaši jako paze na način života, s većim brojem utakmica to bi moralo ići još jednu stubu više u smislu odmora, oporavka, prehrane i dodatnog treninga. Intenzivno je već sada, a s pojačavanjem frekvencije održavanja SP-a to bi zaista bilo na granici fizičkih i psihičkih opterećenja.

Bi li to dodatno povećalo važnost kondicijskih trenera?

– U jednu ruku da, ali bi povećalo i važnost sportske pripreme općenito pa i načina života. To bi vrhunske sportaše prisililo da u tom smislu idu još jednu razinu više. Jer bi igrači imali više mentalnih i emotivnih podražaja, odnosno više iznadprosječnih opterećenja, koje nije jednostavno obraditi.

Tehnički direktor hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa na nedavnom je Sport Festu iznio podatak da je Luka Modrić prošle sezone odigrao 59 utakmica.

– Dosta je igrača odigralo toliko pa i više utakmica i njihovi im klubovi moraju pametno programirati opterećenje, kako treninzima tako i vremenom provedenim u igri. Danas je uobičajeno da ozbiljni klubovi imaju takvu rotaciju igrača da se mogu ciljano baviti doziranjem opterećenja. Da ih u nekom dijelu sezone, ne bih rekao odmore, ali oslobode od pokoje utakmice kako bi u onima važnijima imali optimalan učinak. Odmor neće pomoći, a čak može i odmoći, nego je važno pametno baratati formom igrača dozirajući im treninge i utakmice. Jer, pametno programirani trening drži igrača zdravim i u dobroj formi.

Imaju li preko ljeta nogometaši dovoljno vremena za odmor jer klupske obveze i pripreme počinju sve ranije?

Fiziološki vjerojatno ne. Mentalno vjerojatno ne. Ako pitate igrače, odmora nikad dovoljno. Osim toga, ljeti nema vremena za rad na deficitima pa treneri moraju biti jako kreativni da bi to radili tijekom sezone. Postoje klubovi u Europi koji su tako organizirani da i usred natjecateljske sezone imaju dodatno kreirane programe za mlade igrače.

Nema igre dan za danom

Thiery Henry je kazao da je on nakon svakog velikog natjecanja bio smožden, da nije imao vremena za potpuni oporavak, ali i za odmak od svjetala pozornice. A to je put prema izgaranju.

– Vjerujem da je to istina i zato se i događaju oscilacije tijekom klupske sezone nakon velikih reprezentativnih natjecanja. Jer oni koji se nisu dobro fizički i psihički odmorili, koji sve to nisu emotivno “preradili”, zapravo nisu spremni za novu sezonu.

Postoji jedan sustav sporta koji je, po gustoći nastupa, intenzivniji od nogometnog, ali nudi i više ljetnog odmora, a to je NBA liga.

– NBA košarka je u tom smislu humanija. Ona vam daje nekoliko mjeseci i za pasivni odmor, potom i za aktivni, ali i za individualnu pripremu i rad na deficitima. Jest da NBA košarkaši igraju 82 utakmice bez doigravanja, no volumen jedne nogometne utakmice puno je zahtjevniji od košarkaške. Nogomet bi se mogao igrati dan za danom eventualno kada bi utakmica trajala 55-60 minuta, a ovako nema za to izgleda – mišljenje je kondicijskog trenera hrvatske nogometne reprezentacije i negdašnjeg košarkaške nacionalne vrste. 

>> Pogledajte i video

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije