Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka angažman

Cvita otkrio što Dinamu treba za vrh: Petev je pogriješio s Ćorićem i Sammirom

Igor Cvitanović
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
25.06.2017.
u 12:12

I ja sam bio mlad i imao sam mušice, na pravo mjesto postavio me Otto Barić, ali tada sam već imao 24-25 godina, kaže Cvitanović

Prošlo je više od godinu dana kako Igor Cvitanović nije u nogometu, rastao se s Dinamom i stručnim stožerom u kojem je bio sa Zoranom Mamićem i Damirom Krznarom posljednjeg dana svibnja 2016. godine. Nije prošlo dugo, a tijekom priprema plavih i Mamić i Krznar otišli su iz Dinama u bijeli svijet. A nekoć sjajni napadač plavih i danas je u Zagrebu.

- Čekam, i dalje čekam. Svaki dan se razgovara i pregovara. Nadam se da ću do kraja lipnja ili početkom srpnja imati nešto konkretno i onda odlučiti gdje ću nastaviti trenersku karijeru – rekao nam je Igor Cvitanović koji je sada bliži angažmanu u inozemstvu.

Barić izliječio mušice

- Imam neke opcije i ovdje, ali mislim da to nije na razini koju želim i koju trebam.

Cvitanović je igrao u Španjolskoj, a iz te zemlje došao je, nakon Carrilla u Hajduku, i novi trener Rudeša Inaki Alonso.

- Ne znam ga baš, vidio sam da je radio u nižim španjolskim ligama, znam za Irun, to je treća liga, da je u kupu imao odličan rezultat protiv Reala. Dobio je sad priliku raditi u našoj prvoj ligi, Alaves očito ima važnu ulogu u Rudešu.

I vi želite van, svi naši treneri rado bi našli posao u inozemstvu, a k nama dolazi sve više stranih trenera, kako to objasniti?

- To je valjda naša sudbina, više se ovdje vjeruje stranom nego domaćem treneru. A svi naši treneri koji su vani pokazuju da su dobri, kvalitetni treneri, a ovdje se našim trenerima sve manje vjeruje. Naši su treneri stvorili sve te naše reprezentativce, igrače koji su igrali u finalima i polufinalima Lige prvaka. Znate, naši su treneri madžioničari, pogotovu s obzirom na uvjete u kojima rade, s obzirom na plaće, nogometno okruženje, terene, tvrdim da ovdje treneri rade vrhunski. Jako malo trenera iz inozemstva bi se snašlo ovdje.

Igor Cvitanović
1/13

Kako ste vi vidjeli Dinamo u prošloj sezoni u kojoj je ostao bez trofeja i što ga sad čeka?

- Teško mi je reći što ga čeka, a ono u prošloj sezoni nije bilo dobro, bilo je previše lutanja, kadrovskih pogrešaka kad je o igračima riječ. Dakle, nikako to nije bila zadovoljavajuća sezona, ne samo zbog toga što nije osvojeno prvo mjesto, koje možda i nije bilo prioritet, problem je bila igra, kvaliteta igre nije bila dobra, igrači koji su trebali donijeti nešto, nisu to donijeli.

Na koga konkretno mislite?

- Prvo na Antu Ćorića, a onda na Sammira, to su najzvučnija imena koja nisu u toj sezoni napravila ništa od očekivanog. To je vezano za tu kadrovsku priču koju sam spomenuo. Znate, kažu da mladi igrač treba igrati na bilo kojoj poziciji na koju ga trener stavi. Slažem se, ali ako znaš karakteristike nekog igrača, znaš na kojoj je poziciji najbolji, a riječ je o Ćoriću, guranje na krilo je krivi korak.

No, i sam Ćorić pokazao je da ima mušica.

- Ima ih svaki igrač, pogotovu mladi. Pa i ja sam ih imao, možda ne kao drugi, ali bilo je i kod mene velikih mušica i trebao je doći netko da me postavi na pravo mjesto.

Tko je za to zaslužan?

- Mislim da me Otto Barić postavio na pravo mjesto, dotad sam dosta lutao. Iako sam tada već imao 24-25 godina pa i nisam bio baš tako mlad. Kod Ćire sam još bio dosta divlji, kod Kužea još jako mlad, ali sve poslije Barića bilo je na pravome mjestu. I ja sam sazrio, ali Barić mi je dao do znanja što smijem, a što ne, što nije prihvatljivo u svijetu nogometaša i to sam prihvatio. Ali, trebalo mi je vremena.

Što Dinamo treba da bi vratio naslov i da bi bio nešto u Europi?

- Dinamu već dugo fali – disciplina. To je najvažniji i najpresudniji faktor u kojem Dinamo može puno napredovati. Steknu li disciplinu i red u igri, bude li svaki igrač radio ono što mu trener kaže i budu li se međusobno igrači uvažavali, onda bi moglo biti dobro. To su postulati koji se mogu nadograditi na kvalitete Dinamovih igrača. Rijeka je u disciplini napravila pravi posao, kad to imaš, uz fizičku pripremljenost, onda kvaliteta dolazi do izražaja.

Rijeka je disciplinirana

Zacijelo se zbog toga u momčadi Rijeke nije osjetio veliki odlazak igrača prošlog ljeta?

- Naravno, zato što je točno svaki igrač znao koje mu je mjesto, koje su mu obveze, znala se hijerarhija, znalo se da je trener bog.

Može li to Dinamo napraviti do početka sezone?

- Nisam dovoljno upućen u to da bih znao točno. Trener i vodstvo kluba znaju čime raspolažu. U svakom poslu, ako ne maknete one koji vam posao remete ili ih ne dovedete u red da poštuju sve ono što sam naveo, imat ćete problema. I morate maknuti sve koji remete jer ćete imati velikih problema. Dinamo ima puno mladih, ako oni vide da nema reda i discipline, pogube se i počnu raditi loše stvari jer gledaju loše primjere. Najvažnije je da sve bude kako trener postavi. Naravno, ako mu klub dopusti da se rješava onih koji remete posao.

To može biti skupo za klub, neki od tih, kao Ćorić, projekti su kluba.

- Zna biti skupo, ali ako gledate dugoročno, onda je manja šteta maknuti svakoga tko se ne uklapa, istina je da izgubite igrača kojega morate još i platiti, ali dugoročno klub na onima koji dolaze dobije puno više. Na kvaliteti, rezultatu, boljem ustroju momčadi, ne vidim da bi udaljavanje takvih iz momčadi bilo loš korak.

Komentara 9

ZI
zinedine
14:04 25.06.2017.

Kad je Dinamo tražio trenera navijao sam da to bude Cvita. Mislim da bi bio puno bolji izbor od Peteva, bez obzira na veće iskustvo Bugara. Cvita bolje poznaje klub i situaciju u našem nogometu. Pokazao je da zna s mladim igračima, a taman u seniore ulazi generacija s kojom je imao puno uspjeha u mlađim kategorijama. Nadam se da će jednom dobiti priliku u Dinamu. Sretno Cvita!

PA
papilon100
16:43 25.06.2017.

Cvitanovicu ti pojima nemas trabunjas o disciplini pa nije to poso trenera da disciplinira profesionalnog igraca ,to radi u klubu neko drugi onaj koji ga placa,trener ga kazni.Da se to uopce spominje je sramota a kaj se tice Corica trebo bi sutjet i igrat i tam gdje ga trener postavi a ne se upustat se u diskusije.Zasto ga postavio na treningu na poziciju libera da nauci citat igru.Tesko to budali objasnit a pogotovo igracu koji pliva u lovi.Zato Coric nikad nece bit svjetska klasa jer nece imat osjecaj za prostor a kamoli da ce moc razmisljat ko obrambeni igrac koji ga cuva.Modric jedini ima tu pamet da slusa trenera i misli svoje a rezultat je da jedan od glavnih igraca u Realu

PA
papilon100
16:33 26.06.2017.

Kad igrac potpise ugovor u njemu stoji klauza kako se treba ponasat kako nebi sramotio sebe i klub i koja je onda kazna,kako bi se zastitio klub i igrac.To zna svaki igrac i trener koji zivi od nogometa i za nogomet cast izuzecima ko Ronaldo koji ponekad prekrsi ono sto stoji u ugovoru ali se iskupi golovima kad najvaznije i zato je svjetska klasa i legenda.Cvitanovic nema pojima ko trener jer odmalena se igraca uci disciplini i kaznjava kad on postane profisinalac nesmije se time trener opterecivat,sramota ko Cvitanovicu dao diplomu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije