Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudesni Luka Jović

I ruka Nike Kovača učinila je srpskog Falcaa najtraženijim igračem svijeta

Luka Jović
Foto: NordPhoto/PIXSELL
1/5
31.03.2019.
u 07:15

Jović trenutačno vrijedi 50 milijuna eura, ali s obzirom na klubove koji bi ga voljeli vidjeti u svojim redovima, a kojima nije problem platiti kvalitetnog igrača koliki god je iznos, procjenjuje se da bi u lipnju cijena mogla narasti i do 100 milijuna eura.

Iako do ljetnog prijelaznog roka ima još dosta vremena, uz obilje nepoznanica, već sada se zna da će ljetna nogometna tržnica ove godine biti više nego zanimljiva.

U nizu zvijezda koje će mijenjati klupske boje i onih nadolazećih na koje su oko bacili najjači nogometni klubovi svakako se ističe i ime Luke Jovića (21). Ovaj srbijanski napadač, najblaže rečeno, briljira u redovima njemačkog Eintrachta. Kako igra i koliko znači za svoj klub, govori i podatak da je Jović ove godine u raznim natjecanjima zabio 22 gola u 36 utakmica.

Golovi, igra, ali i raskošni talent, uz činjenicu da mu je tek 21 godina, rezultiraju time da cijena Jovića iz tjedna u tjedan raste sve više te je već sada jedan od najtraženijih napadača svijeta. U red za njegove usluge već su stali Bayern, PSG, Barcelona…. A, cijena je – prava sitnica.

 >> Pogledajte u kakvom se stanju nalazi maksimirski stadion

 

 

Prošao sve Zvezdine uzraste

Prema Transfermarktu, Jović trenutačno vrijedi 50 milijuna eura, ali s obzirom na klubove koji bi ga voljeli vidjeti u svojim redovima, a kojima nije problem platiti kvalitetnog igrača koliki god je iznos, procjenjuje se da bi u lipnju cijena mogla narasti i do 100 milijuna eura.

Kada se govori o Luki Joviću, znalo se već od pete godine njegova života da se radi o čudu od igrača. Luka je s roditeljima živio u selu Batar (BiH), ali je prve nogometne korake napravio u Loznici.

Nakon jedne utakmice u Mini Maksi ligi, u kojoj je postigao tri gola, njegovu ocu, Milanu, ponuđeno je 50 eura za svaku utakmicu i 2000 dinara (20-ak eura) za putne troškove od Loznice do Beograda. Nastavio je zabijati pa ga je tako na jednoj utakmici primijetio i skaut Crvene zvezde Toma Miličević na čiju je preporuku 2005. i došao u Beograd.

Prošao je sve mlađe kategorije “crveno-bijelih”. Za njegov talent čulo se daleko pa su njegove roditelje počeli obilaziti menadžeri raznih europskih klubova. Imali su ponudu na stolu da se presele u Njemačku i da dobiju njemačko državljanstvo. Jovići ipak nisu pristali. U klupskim knjigama ostat će zapisano kako je Jović sa 16 godina, 5 mjeseci i 5 dana debitirao za seniore i postao odmah i najmlađi strijelac u povijesti kluba jer na istoj utakmici zabio izjednačujući gol (3:3) protiv Vojvodine.

Karijera mu je krenula strelovito naprijed te su svi počeli pričati i pisati o Joviću kojega su opisivali kao spoj Milka Đurovskog i Darka Pančeva. Nazivali su ga i “srpskim Falcaom”.

Otac Milan je, prisjećajući se tih dana, prije nego je Malac, kako zove sina, zaigrao za seniore, medijima govorio i kako je dolazio u Beograd i po snježnim mećavama. Nisu imali novca za hotele pa je Malac spavao u tatinom Passatu karavanu u kojem je uvijek imao jastuk i prekrivač.

Kada je bilo hladno, noću bi, dok je auto bio parkiran kod Marakane, palio automobil da se ugrije. Malo je poznat podatak kako je zbog jednog nesporazuma u klubu Luka Jović jednu utakmicu odigrao i za Partizan koji ga je tada htio zadržati, ali se ipak vratio u Zvezdu.

Naučio je lekciju

Nastavio je igrati za seniore, ali je, kao mlad igrač, zapao u krizu. U veljači 2016. godine prelazi u portugalsku Benficu s kojom je potpisao ugovor na četiri i pol godine. Jović u novom klubu nije dobio previše šanse te odlučuje u lipnju 2017. godine da pređe na dvogodišnju posudbu u Eintracht koji je tada s klupe vodio bivši hrvatski izbornik Niko Kovač.

Pokazat će se kako će to biti velika pogreška čelnika Benfice, ali i najbolja odluka Jovića. Niko Kovač ga je probudio i Jović je postao jedan od najtraženijih napadača svijeta.

Neki njegovi golovi za novi klub, poput pet golova u jednoj utakmici protiv Fortune, štikle Schalkeu, kao i pogodak koji je Eintracht odveo u osminu finala Europske lige, samo su potvrdili njegovu klasu.

Bio je i na popisu igrača Srbije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali se ondje nije naigrao, što su mnogi prebacili izborniku Mladenu Krstajiću.

Piše se kako će Barcelona učiniti sve da Jović već prvoga dana prijelaznog roka postane njihov član.

– Isključen sam iz svih tih priča i ne razmišljam o tome. U prošlosti mi je zbog sličnih stvari stvoren velik pritisak. Pritisnuo sam gumb “off”. Imao sam svojevremeno problem kada sam bio u Zvezdi. To mi je bila lekcija – rekao je Jović. 

Komentara 2

DI
Direkt
11:00 31.03.2019.

Sjajan je.

QU
quovadis
17:49 31.03.2019.

Kako igrate i ne zasluzujete boljeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije