Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Skočić

I njega je put odveo do dalekoga Irana: Hrvat otkrio kako je sad tamo, strahuje li za život

Dragan Skočić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
08.02.2020.
u 07:00

- Dugo sam tu, zavolio sam jako ovu zemlju i ovdašnje ljude i jako mi je žao što ispaštaju zbog ove izolacije koju su nametnuli Amerikanci - kazao je Skočić

Inauguracija Dragana Skočića, 51-godišnjeg Riječanina, za izbornika nogometne reprezentacije Irana, zemlje koja ima 81 milijun stanovnika, svojevrsno je iznenađenje s obzirom na to da su u Teheranu donedavno “patili” od velikih imena na čelu nacionalne momčadi.

Tako Skočić preuzima Iran nakon osmogodišnje ere Portugalca Carlosa Queiroza (bivšeg trenera Real Madrida) te sedmomjesečne avanture Belgijca Marca Wilmotsa, koji je u studenome prošle godine sam zatražio prekid ugovora u Teheranu navodno zato što – nije primao plaću.

Nekako u isto vrijeme, iz istih razloga, zbog američkog embarga, klupu iranskog klupskoga diva Esteghlala napustio je Talijan Andrea Stramaccioni pa se logičnim čini i novog izbornika Skočića pitati strahuje li od istog scenarija.

– Medijski napisi o neredovitim primanjima trenera koje ste spomenuli samo su jedna, njihova strana priče. Moja iskustva u Iranu, u kojemu radim posljednjih pet godina, nisu takva. Možda je tu i tamo znala kasniti plaća, ali to nije bilo ništa strašno. Dakle, ne bojim se da ću kao izbornik imati bilo kakvih problema te vrste – kazao nam je Skočić, već peti hrvatski trener na klupi Irana.

Prije njega bili su to Stanko Poklepović (1994.-1996.), Tomislav Ivić (1997.-1998.), Miroslav Blažević (2001.-2002.) i Branko Ivanković (2003.-2006.). Samo je varaždinski profesor uspio Irance odvesti na Svjetsko prvenstvo, 2006. godine u Njemačkoj, na kojemu nije prošao skupinu.

Napustio Sanat Naft

Imperativ plasmana na Svjetsko prvenstvo 2022., naravno, dočekao je i Skočića.

– Nego što! Od Irana, druge selekcije azijskog kontinenta, plasman na SP uvijek se očekuje. I ne treba mi Savez to reći, to sam ja sam sebi postavio kao zadatak – nastavlja Skočić.

Donedavno je bio trener iranskog kluba Sanat Naft iz Abadana na jugozapadu zemlje, koji ostavlja na šestom mjestu tamošnjeg prvenstva. Prije toga radio je u Malavanu, Fooladu iz Ahvaza i Khoonehu.

– Iranci su me izabrali za izbornika na osnovi mojih dosega s njihovim klubovima. U svakome od njih ostvario sam najveće uspjehe. S Fooladom sam igrao u azijskoj Ligi prvaka, a drugoligaša Khooneh doveo sam do finala Kupa.

Očito su procijenili da najbolje poznajem stanje u njihovu nogometu, njihove nogometaše, i zato su mi dali ovu priliku. Ovo je svakako kruna moje trenerske karijere, izazov kojemu se jako veselim – ističe Skočić.

U karijeri ima tri trenerska trofeja, Kup s Rijekom te Kup i Superkup sa slovenskim Interblockom, a kao nogometaš nastupao je za Rijeku, španjolske klubove Las Palmas i Compostelu, zatim Novalju (gdje je bio suigrač s izvršnim direktorom HNS-a Kustićem) i Al Ittihad iz UAE.

Kad je u pitanju posao u Iranu, neizbježno je pitanje sigurnosna situacija. Vlada li u Iranu ratna psihoza i osjećate li se sigurnim?

– U Iranu se živi sasvim normalno, ne osjeća se nikakva prijetnja ratom. Dugo sam tu, zavolio sam jako ovu zemlju i ovdašnje ljude i jako mi je žao što ispaštaju zbog ove izolacije koju su nametnuli Amerikanci, koji sasvim sigurno ovdje imaju neke svoje ciljeve. Iranci su nogometna nacija, obožavaju svoju reprezentaciju i hrle na njezine utakmice. A što se tiče sigurnosti, ovdje se osjećam sigurnijim nego što sam se osjećao u nekim europskim zemljama – kaže Skočić.

Debi protiv Hong Konga

Obitelj vam je u Rijeci?

– Supruga je u Rijeci, kao i 23-godišnji sin Luka te kći Ana, koja ima tek godinu i sedam mjeseci. Zadnji put vidjeli smo se kada sam prije mjesec dana bio u Rijeci i ona mi nekako najviše nedostaje. Inače, imam i 19-godišnju kćer Niku koja studira u Southamptonu – dodao je Skočić.

Debi na klupi Irana imat će sljedećeg mjeseca u kvalifikacijama za SP protiv Hong Konga, potom slijedi susret s Kambodžom, a odlučujuće utakmice tek su u lipnju, protiv Bahreina i Iraka (koji vodi Srećko Katanec) u Teheranu.

Najzvučnije ime u iranskoj reprezentaciji svakako je napadač engleskog Brightona Alireza Jahambakhsh, vrijedan osam milijuna eura.

U iranskoj su reprezentaciji jedan bivši i sadašnji nogometaš Dinama: Ali Karimi ima deset, a Sadegh Moharrami četiri nastupa za nacionalnu momčad.

Iran se trenutačno nalazi na trećem mjestu skupine C drugog kruga kvalifikacija sa šest osvojenih bodova iz četiri nastupa. Bivši izbornik Wilmots neočekivano je bio poražen na gostovanjima u Bahreinu i Iranu.

Pomoćnici Dragana Skočića u reprezentaciji bit će Mladen Žganjer, bivši izbornik U-21 njihove reprezentacije, te Toni Usnik, koji je radio u stožeru slovenske reprezentacije. 

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Starotopoljanin
09:47 08.02.2020.

tako je samo radi i uspi .pomozi tim nasim zemljacima,jer kazu da mi dolazimo odande.naprijed iran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije