Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatreno u St. Etienneu

I afganistanski izbornik među hrvatskim navijačima

Hrvatski navijači
Foto: Ozren Maršić
1/26
17.06.2016.
u 15:20

U 18 sati u St. Etienneu hrvatska nogometna reprezentacija igra drugu utakmicu na Euru protiv Češke. Hrvatski su navijači napravili sjajno ozračje

U središtu Saint Etiennea, u kockastom dresu zadovoljno su se u kafić zavalili Ivo Krmek i Slavenko Čuljak. Gospoda u godinama automobilom su jurili iz Bruxellesa u kojem žive, Krmekov restoran "Plavi Dunav" oduvijek je sjedište naših ljudi kada dođu u Belgiju, a zajedno s njima stigao je i Hrvoje Butigan, Dubrovčanin, koji pri Europskoj uniji predstavlja Dubrovačko-neretvansku županiju.

– Suze mi idu kad gledam ovu mladost kako pjeva i kliče Hrvatskoj. Bio sam na svim velikim natjecanjima na kojima je naša Hrvatska igrala. Ne pitajte me koliko sam potrošio, samo ću vam reći da sam za Hrvatsku prešao, zajedno s mojim Slavenkom, preko petnaest tisuća kilometara – pričao je Krmek.

Naravno, bili su u Francuskoj opjevane 98', najviše su uživali u Portugalu, a ova Francuska 2016. godine podsjeća ih na te davne godine.

– Opet ćemo biti u Parizu – prognozira Čuljak, poznat po tome što je prije četiri godine na Euru u Poljskoj pola Warke (kamp Hrvatske, nap.a.) odjenuo u kockaste majice.

S njima su mlade snage, Tomo Lovrić i Stipe Ćapeta iz Neuma. Stigli su preko Lyona, ne propuštaju oni utakmice Hrvatske posljednjih desetak godina.

-– Idemo kad god možemo, za Hrvatsku uvijek srce kuca – poručuje Tomo.

Baš tako je izgledao centar Saint Etiennea uoči dvoboja s Češkom. Hrvatska srca kucala su kao jedno, Saint Etienneom je odzvanjalo "Lijepa li si", čule su se brojne navijačke pjesme. Veselje, smijeh, uživanje... I ponos. To je slika hrvatskog navijača u Francuskoj.

U jednom trenutku naletjela je skupina engleskih navijača, oni za koji dan igraju u Saint Etienneu, ali s glasnicama naših navijača mogli su se boriti par minuta. Ubrzo su nadglasani, sjeli su u kafić i počeli se baviti neizostavnom navijačkom zadaćom – bjesomučnim ispijanjem piva.

– Živjeli – nazdravljali su Englezi na hrvatskom.

Navijački suživot je lako naći, pivo-dva i svi se grle. Tako je bilo i s našima i Česima. Gdje god bi se susreli, stali su zajedno, fotografirali se, pozdravljali. A na glavnom trgu odigrana je i petominutna nogometna utakmica navijača. Hrvatska je na brzinu sklapala momčad, ali na kraju je bilo 1:0 za naše. Limenke piva i ruksaci bili su stative.

Foto: Goran Stanzl i Sanjin Strukić/PIXSELL

– Neka bude ovako i na pravoj utakmici – dobacio je jedan od brojnih gledatelja.

Centar Saint Etiennea bio je cijeli u "kockicama", procjenjuje se da je u grad od 170 tisuća stanovnika došlo između 15 i 20 tisuća Hrvata. Francuski jezik pao je u zaborav, govorio se hrvatski, konobarima samo dovikneš "pivo" i znaju što treba donijeti. Čeha u samom centru baš i nije bilo, povukli su se na "pričuvne položaje", bliže stadionu. Ali, bilo je i njih podosta, procjene kažu negdje između 5 i 10 tisuća.

Oduševljeno je gradom hodao Petar Šegrt, Hrvat, izbornik Afganistana, koji je tamo donio veliku euforiju.

– Bio sam u Parizu, Hrvatska je odigrala odlično. Užitak je vidjeti ove navijače, tek u ovakvim situacijama vidiš koliko naš narod voli domovinu – kaže Šegrt.

Komentara 2

OR
<orlando>
16:43 17.06.2016.

auuuuu; već sam se uplašio da je to moj Licanin Rade Šerbedzija na slici

FR
franjo
16:02 17.06.2016.

Blago nama . Imamo Talibane uz sebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije