Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabava u Saint-Etienneu

Hrvatski i češki navijači grlili se i ljubili, policija gledala

Hrvatska - Češka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
17.06.2016.
u 07:50

U Saint-Etienneu gdje u petak na Euru igraju Hrvatska i Češka daleko su najveće sigurnosne mjere, već na skretanju s autoceste dočekale su nas policijske snage s teškim naoružanjem

U francuskim brdima, u Saint-Etienneu, Hrvatska će u susretu s Češkom (petak, 18 sati) tražiti put u drugi krug EP-a. Oblaci iza kojih su povremeno stidljivo provirivale sunčane zrake dočekali su nas u gradu na 500 metara nadmorske visine, koji je u Hrvatskoj poznat po istoimenom nogometnom klubu.

Sve drugo u Saint-Etienneu je za zaborav. Uostalom, to je jedan od rijetkih gradova u Francuskoj kojem se iz godine u godinu smanjuje broj stanovnika. Možda ćemo zauvijek pamtiti tek brojne jednosmjerne ulice.

– Nemojte se nervirati, i mi svakodnevno lutamo – kazao nam je simpatični Joel dok nas je navodio na pravi smjer da se automobilom izvučemo iz centra grada.

Tužna hajdučka sjećanja

Ali, za hrvatske navijače nije bilo zapreka. Saint-Etienne je premali za sve one u kockastom koji su ga polako, ali sigurno zauzimali. Kao što je to bilo i u Parizu, i uoči dvoboja Hrvatska – Češka u Saint-Etienneu dogodila se navijačka ljubav. Naši i češki navijači dan prije dvoboja u Saint-Etienneu zajedno su pjevali navijačke pjesme...

Taj grad, koji je jednostavno bez neke posebnosti, najviše je ostao u sjećanju Hajdukovim navijačima. Davne 1974. godine Hajduk je tu igrao jednu od svojih povijesnih utakmica u europskim kupovima i nije otišao dalje.

– Bilo je to drugo kolo Kupa prvaka, u Splitu smo pobijedili s 4:1 i očekivali smo siguran prolaz – sjeća se Dražen Mužinić, proslavljeni Hajdukov igrač iz zlatne generacije koju je vodio Tomislav Ivić.

Splićani su tada bili ime u Europi i uzvrat je trebao biti puka formalnost.

– I bio je, sve do zadnjih pola sata susreta. Rizah Mešković obranio je sve što je trebao obraniti. Gubili smo 0:1, no Mićun Jovanić je pola sata prije kraja utakmice izjednačio na 1:1. Sve je išlo svojim tijekom, Francuzima je nestajalo snage. A onda je nestalo struje, prekid je trajao gotovo pola sata. Iz svlačionice su potom izašle divlje zvijeri, a ne umorni igrači St. Etiennea.

Jake sigurnosne mjere

Jednom mi je u Nici njihov tadašnji vratar Ivan Ćurković priznao da su uzeli neki doping – raspričao se Mužinić o toj nevjerojatnoj utakmici u kojoj je Hajduk na kraju, u produžetku, pobijeđen s 5:1.

– To mi je bio i ostao najtužniji dan u karijeri – kaže Mužinić.

Nikada poslije nije otišao u Saint-Etienne...

– Ma ne bih išao ni da sam morao. Grad nije nešto posebno, a sjećanja su mi tužna – kaže Mužinić.

Nije mislio otići ni na Euro, toliko ne voli taj Saint-Etienne. Ali, naših navijača u njemu je koliko hoćete. Grlili su se i ljubili s češkim navijačima, a sve to ispred stroge francuske policije s dugim cijevima.

– Iz Hrvatske ste? Dokumente molim – ljubazno će policajka, a njezini kolege nas mjerkaju, provjeravaju podatke.

Oko ne baš reprezentativnog hotela u kojem je smještena hrvatska reprezentacija također su brojne policijske snage. Ne može se ni mrav provući. Više smo policije vidjeli u nekoliko sati u Saint-Etienneu, u kojem živi 175 tisuća stanovnika, nego tijekom nekoliko dana u višemilijunskom Parizu. Valjda i zbog prijetnji navijača...

Komentara 25

Avatar Josip M
Josip M
09:35 17.06.2016.

Svaka čast! Češki igrači pokazuju pravo sportsko lice,ujedno su i prijatelji hrvata i Hrvatske države.

Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
10:10 17.06.2016.

Česi su krasan i vrlo civiliziran narod! Nadam se da će i naši i češki navijači, bez obzira na rezultat, ostati na pravoj europskoj civilizacijskoj razini ponašanja!

GR
grabice
10:03 17.06.2016.

Normalni ljudi vole i navijaju za svoje a postuju protivnika.A hulugani imaju posebnu naciju.ukradi.razbij.pretuci protivnika po mogucnosti 10 na jednoga.Napravi nered jer jedino tu se huligani snalaze.Sto vise veselja svim nasim navijacima i druzenja sa ostalim protivnicima.Normalno i da Hrvatska pobjeduje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije