Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korak do četiri najbolja

Hrvatsku čeka ludnica u Beču! Vatreni ovako nešto ne pamte još od 2008. godine

Zagrijavanje igrača  uoči susreta Hrvatske i Danske u 5. kolu Lige nacija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
25.09.2022.
u 16:44

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju (20.45) protiv Austrije igra odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u skupini i plasman na završni turnir Lige nacija

Veliki hrvatski dan u Beču! Na stadionu Ernest Happel, u bečkoj zelenoj oazi, parku Prater, hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju od 20.45 protiv Austrije igra odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u skupini Lige nacija. Vatreni bi pobjedom nad domaćinom potvrdili plasman na završni turnir, a remi, pa čak i poraz odgovarao bi nam ako Danska ne bi pobijedila Francusku na svome Parkenu u Kopenhagenu.

Još od Europskog prvenstva 2008. godine i četvrtfinalne utakmice Hrvatska – Turska u Beču ne pamti se takav interes hrvatskih navijača za jednu utakmicu naše reprezentacije u gostima. Tada se, uoči te rijetko viđene drame na Prateru, reporter austrijske televizije ÖRF u program javio riječima: 'Dobrodošli u Beč, glavi grad Hrvatske!'.

Tada je na stadionu Ernst Happel bilo barem dvadeset tisuća hrvatskih navijača, a toliko ih se očekuje i danas. U Beču se sprema fešta nad feštama, euforija kakvu može proizvesti samo hrvatska reprezentacija, kao simbol postojane snage, siline, nadmoći i očaravajućega nogometa.

Plasman na završni turnir Lige nacija bio bi drugi vrhunac ove generacije, nakon srebra iz Rusije, ujedno i najveći uspjeh Hrvatske u ovome natjecanju, u kojemu se natječe krema europskog nogometa, 16 najboljih reprezentacija Staroga kontinenta. Liga nacija zapravo je mini Europsko prvenstvo i osvajanje medalje u tom natjecanju stvar je golemoga prestiža. Do sada su taj privilegij imali Portugalci, Nizozemci i Englezi (2018.), te Francuzi, Španjolci i Talijani (2020).

Hrvatska u utakmicu s Austrijom ulazi kao veliki favorit, ne samo zbog plasmana po Fifi (Hrvatska 15., Austrija 33., nap.a.) i goleme razlike u tržišnim vrijednostima momčadi (Hrvatska 343.40/Austrija 240.70 milijuna eura), nego i zbog izvrsne forme. Hrvatska tako u posljednja tri nastupa ima tri skalpa reprezentacija iz svjetskoga Topa 10, svladavši dva puta Dansku i jednom Francusku, i to u razmaku od tri mjeseca. Nikada prije Hrvatska nije ostvarila takav impozantan niz pobjeda nad momčadima iz vrha svjetskoga poretka.

Remek-djelo je to izbornika s već zavidnim kontinuitetom fascinantnih dosega, Zlatka Dalića, pritom – i svakako stimulativno za njega - jedinoga izbornika kojega je šef momčadi Austrijanaca Ralf Rangnick pobijedio u u svojih pet nastupa s reprezentacijom. 

>> VIDEO: Legenda Austrije hrvatskih korijena prije bitke u Beču: Vastić otkrio zašto nije zaigrao za Hrvatsku

Komentara 1

TE
Teig1
16:55 25.09.2022.

Trebale bi se i domaće utakmice igrati u Beču, dok se ne napravi stadion u Zagebu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije