Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORTSKI AS

Hrvatski velikan postao je imigrant pa završio u logoru. Vratio se u Jugoslaviju i ispisao povijest

HRT screenshot
23.12.2023.
u 11:15

Prebeg je tako postao prvi boksač tadašnje Jugoslavije koji je osvojio naslov prvaka Europe. Prebeg ima boksački staž kao amater od 1955. do 1960. godine, a od 1971. godine borio se kao profesionalni boksač.

Hrvatski boksač Ivan Prebeg definitivno je jedan od onih sportaša koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj sportskog povijesti. Ivan Prebeg rođen je u Josipdolu 22. rujna 1933. godine. Njegova obitelj vrlo rano je došla u Zagreb gdje je Ivan završio srednju školu. Volio je nogomet i navijao za Dinamo. Izvan dvorišta i ulice nije previše mislio na boks. Slučajno se našao u ringu, a prve boksačke korake Prebeg je učinio 1955. godine u zagrebačkom klubu Metalac kod bivšeg šampiona Zlatka Hrbića. 

Zatim je nakon dvije godine odjednom nestao, teško se živjelo, a Prebeg nije mogao dobiti putovnicu pa je s prijateljem preplivao rijeku Muru i našao se u Austriji. Jedno vrijeme proveo je u sabirnom logoru pa je potom otišao put Njemačke gdje je odradio nekoliko borbi, da bi se potom preselio u Pariz i upisao u amaterski klub Stade Municipal de Courbeviole. U karijeri se borio po Parizu, Liegeu i Charleoiju da bi se naposlijetku 1967. godine vratio u Zagreb. 

VEZANI ČLANCI:

Međutim, nije imao podršku Boksačkog saveza Hrvatske, smatrali su ga kao odbjeglog imigranta, ali pomogli su mu prijatelji, posebno Franjo Pribanić, istaknuti boksački sudac i boksački djelatnik Ivan Hrenar te ostali. Konačno je stigao dan o kojem je sanjao punih dvanaest godina, točnije 28. lipnja 1969. godine. Toga dana u Zagrebu na stadionu Šalate Ivan Prebeg pobijedio je Velšanina Eddieja Avotha u 15 rundi po bodovima te osvajio naslov profesionalnog prvaka Europe u boksu u poluteškoj kategoriji.

Prebeg je tako postao prvi boksač tadašnje Jugoslavije koji je osvojio naslov prvaka Europe. Prebeg ima boksački staž kao amater od 1955. do 1960. godine, a od 1971. godine borio se kao profesionalni boksač. Imao je 52 profesionalna meča u kojima je ostvario je 41 pobjedu, jedan neodlučan ishod i deset poraza.

Preminuo je 1995. godine nakon što je bolovao od raka, sahranjen je na groblju Mirogoj nedaleko od Dražena Petrovića. 

 

Komentara 2

Avatar antikomunist1
antikomunist1
16:16 23.12.2023.

Bogu i braniteljima hvala da te Jugoslavije više nema a hrvatski narod stekao svoju slobodu. Uvijek ću taj trenutak nestanka Jugoslavije slaviti. Prebeg? Sjećam ga se u magli. A da je "legneda" neka bude onom tko ga smatra legendom.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
12:32 23.12.2023.

Hrvatski velikan???Po čemu.Tučnjavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije