Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Krajan

Hrvatski tenis je u ovom trenutku na vrhuncu

Željko Krajan
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/6
20.07.2017.
u 13:49

Hrvatski tenis je u Wimbledonu imao Marina Čilića u finalu pojedinačne konkurencije, Matu Pavića u finalu parova, Nikolu Mektića i Franka Škugora u polufinalu iste konkurencije, na korak do finala

Podatak da smo bili nacija s najviše tenisača u drugom tjednu Wimbledona je nevjerojatan i možda toga nismo ni svjesni, hrvatski tenis je u ovom trenutku na vrhuncu - rekao je izbornik teniske reprezentacije Željko Krajan u četvrtak na konferenciji za medije Hrvatskog teniskog saveza na kojoj su tema bile i skorašnji nastup reprezentacije u Kolumbiji te problem s Nacionalnim teniskim centrom.

Hrvatski tenis je u Wimbledonu imao Marina Čilića u finalu pojedinačne konkurencije, Matu Pavića u finalu parova, Nikolu Mektića i Franka Škugora u polufinalu iste konkurencije, na korak do finala.

Željko Krajan
1/29

- Bilo je stvarno nestvarno. Da mi je netko to ponudio prije turnira ne znam što bih bio spreman napraviti, a kad si tamo to djeluje nekako normalno. Spojio sam se s Frankom u zadnjih deset minuta, nakon što je moj stalni partner morao odustati zbog ozljede. Mogli smo čak i u finale, ali bio je užitak biti dio toga - rekao je teniski reprezentativac Nikola Mektić.

I hrvatske su tenisačice ostavile dubok trag. Povratnica Petra Martić i velika hrvatska nada Ana Konjuh po prvi su put igrale u osmini finala pojedinačne konkurencije u All England Clubu. Sve su to rezultati kojih se ne bi posramile ni mnogo bogatije teniske nacije. U te su rezultate ugrađeni i brojni sati treninga koje su spomenuti imali prilike provesti u Nacionalnom teniskom centru na Velesajmu, koji Hrvatski teniski savez više ne može financirati.

- Već smo nekoliko godina u pregovorima sa Zagrebačkim velesajmom oko cijene najma, ali ona nam je neprihvatljiva, uz režije koje još treba platiti. Velesajam se trudi izbaciti nas - rekao je izvršni direktor HTS-a Miroslav Zečić o postojećem stanju s Nacionalnim teniskim centrom u koji godinama nisu uložena sredstva za održavanje infrastrukture, a okvirni mjesečni trošak najma i režija bio bi oko 100.000 kuna.

Već više od godinu dana HTS zagovara preseljenje Nacionalnog centra u Teniski centar Maksimir na Ravnicama.

- Tamo su četiri terena u dvorani i 22 na otvorenom. To bi nam bila dobra alternativa i u razgovorima smo s gradskim strukturama. Postoji volja i želja, ali još uvijek nismo dobili rješenje. Ako ostanemo bez centra cijeli zimski pogon dolazi u pitanje. Svi naši najbolji mladi tenisači, kadeti, juniori, ali i seniori, ostat će bez mjesta za trening - istaknuo je Zečić.

O važnosti jednog takvog centra Željko Krajan je mogao govoriti i iz pozicije bivšeg igrača, kao i iz današnje pozicije trenera.

- To je jako bitno. Svi koje smo danas spominjali su prošli kroz taj centar. Svojim rezultatima su pokazali da zaslužuju takav centar. U Hrvatskoj nemamo prave vanjske terene s tvrdom podlogom, nemamo travnatih terena, a imamo ovakve rezultate u Wimbledonu - naglasio je Krajan.

- Mi u kratkom vremenskom roku možemo osposobiti TC Maksimir za rad. Velesajam nam je prihvatljiv, ali pod drugačijim uvjetima. Tamo je dvorana u lošem stanju i treba uložiti sredstva za obnovu, a to ne možemo uz 100.000 kuna troška za najam i režije. Za potrebna ulaganja na Maksimiru imamo i vanjske partnere kojima nije jasno kako možemo s budžetom od milijun eura imati ovakve rezultate - rekao je izvršni direktor HTS-a koji je nedavno bio u Kolumbiji, kako bi snimio uvjete u kojima će hrvatski tenisači od 15. do 17. rujna pokušati i za sljedeću godinu izboriti mjesto u Svjetskoj skupini.

- ITF im je odobrio igranje u koridi, gdje će postaviti zemljani teren. Domaćini su to digli na razinu kao da se radi o finalu. Jako nas respektiraju i dočekat će nas kao prave zvijezde - rekao je Zečić.

Izbornik Željko Krajan već ima sastav za Kolumbiju u kojem bi trebali biti Marin Čilić, Borna Ćorić, Franko Škugor i Nikola Mektić. Ivan Dodig je izjavio da će preskočiti meč u Bogoti iz zdravstvenih razloga.

- Čekaju nas specifični uvjeti, nadmorska visina od 2800 metara na koju se nije lako prilagoditi. To nam je izazov i velika prilika da ponovno budemo u Svjetskoj skupini. Svi problemi koji su se pojavili i nesuglasice su riješeni. Svi su na raspolaganju, osim Ivana. Uvjeren sam da u najjačem sastavu možemo u sljedećih par godina opet imati priliku za osvajanje Davisova kupa - rekao je Krajan te još jednom pojasnio situaciju oko nastupa Mate Pavića za reprezentaciju, za koju je posljednji put nastupio u Poljskoj 2014. godine.

- Mate najbolje zna zbog čega nije tu, na njemu je da se očituje. Uvjeti koje je postavio nisu mi bili prihvatljivi, zbog ostalih članova reprezentacije. Ako je i dalje pri stavu koji je imao, neće nikada biti u reprezentaciji - zaključio je Krajan.

Komentara 2

ST
stomiovotreba
15:20 20.07.2017.

Marin Cilic je Bosanac, ali nema veze, opet mi je drag.

CA
cabrija
18:21 20.07.2017.

Šta je to Pavić toliko zgriješio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije