Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI IZBORNIK

Sada je jasno, ovo je neugodna istina za Slavena Bilića

Slaven Bilić
Foto: PA/Pixsell
1/5
14.09.2020.
u 15:02

– Rekli su mi da moramo štedjeti i pomladiti momčad, to su bili prioriteti kad sam došao. Uprava nije očekivala ulazak u Premiership odmah prve sezone, rekli su da bi bili zadovoljni i mjestom na sredini tablice Championshipa – rekao je Bilić prije početka ove sezone.

Slaven Bilić svoju epizodu u Premiershipu na klupi West Bromwich Albiona započeo je porazom. Na njihovu Hawthornsu ih je s 3:0 pogocima Castagnea i Vardyja (x2) potpuno zasluženo svladala favorizirana ekipa Leicestera. Istini za volju, s ovakvim kadrom Bilić će morati napraviti pravo malo čudo da bi zadržao novopečenog prvoligaša u Premier ligi.

Malo vremena za prilagodbu

I Bilić i WBA su kroz povijest bile svojevrsne crne mačke trenerske karijere stratega lisica Brendana Rodgersa. U Rodgersovoj prvoj utakmici na klupi Liverpoola svladao ga je i tada dobrano osramotio West Bromwich pobjedom 3:0 nad redsima, a s istim ga je rezultatom kao strateg West Hama 2015. godine svladao Bilić te odigrao znatnu ulogu u otkazu koji je Rodgersu uručen nedugo nakon toga. U ovoj situaciji taj mali niz, nažalost, nije nastavljen.

Na terenu se poprilično jasno dala primijetiti individualna razlika u kvaliteti i iz zrakoplova se dalo vidjeti da je WBA došao iz Championshipa, ali Slaven Bilić je tu razliku na makrorazini uspio zamaskirati, barem dok se momčad nije raspala. Izuzmemo li neke pojedinačne pogreške zbog očite treme, West Brom je većinu susreta (osim zadnjih deset demoralizirajućih minuta) na travnjaku izgledao kompaktno. Vidjelo se da prate zadatke i da tu postoji jasna strategija, pogotovo u formaciji 5-4-1 u kojoj su istrčali protiv najjače engleske momčadi izvan one “velike šestorke”.

Treba u Bilićevoj prvoj Premiership sezoni na klupi West Bromwicha uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, sve tri momčadi Championshipa u ovoj su “koronasezoni” imale strahovito malo vremena pripremiti se za najjači razred engleskog nogometa. Već tjedan dana nakon što je Nane saznao da ide sa svojim klubom u Premiership počele su pripreme za novu sezonu. Dobro, u toj situaciji sve su tri momčadi koje su došle iz druge lige imale otegotnu okolnost, ne samo West Brom.

Međutim, aspekt u kojem ni Bielsin Leeds ni Parkerov Fulham nisu imali problema onaj je financijske prirode. Hrvatski strateg na raspolaganje za pojačanja dobio je 27 milijuna funti, što je jednostavno premala svota za slaganje ozbiljnog rostera za Premiership. Osim toga, sav taj novac potrošio je samo da bi uspio zadržati igrače (Diangana, Perreira, Robinson) koji su već bili na posudbama u klubu budući da je i prošle sezone u Championshipu West Brom financijski krpao.

– Rekli su mi da moramo štedjeti i pomladiti momčad, to su bili prioriteti kad sam došao. Uprava nije očekivala ulazak u Premiership odmah prve sezone, rekli su da bi bili zadovoljni i mjestom na sredini tablice Championshipa – rekao je Bilić prije početka ove sezone.

Bilić očekivao veća sredstva

Rekao je Bilić i javno da je očekivao veća sredstva, no možda to i ne bude problem uzimajući u obzir prošlosezonski rezultat s “posuđenicima”. Činjenica da je momčad s Hawthornsa uvjerljivo najslabija po vrijednosti prema Transfermarktu (vrijede 77 milijuna eura, a iza njih je Leeds čija momčad vrijedi 127 milijuna eura) samo potvrđuje sve spomenuto, ali ako Bilić s ovakvom momčadi na papiru uspije doći do ostanka, bit će to strahovit podvig bivšeg izbornika vatrenih.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar dzambo
dzambo
17:24 14.09.2020.

Gledao sam tekmu od pocetka pa do kraja i Bliic je dobro postavio igru kad se uzme u obzir sa kakvim igracima raspolaze i skoro sat vremena drzali su se a ja za nijednog prije nikad nisam ni cuo a u ekipi nema niti jedne cak ni polu srednje zvijezde...decki su se borili al bez vece kvalitete nisu mogli ni bolje proc i prema sansama Leistera dobro su i prosli a i Leister je bija uspavan do pocetka II Pol. kad su krenuli zesce, u I Pol. 30 i 31 min. velike sanse Leistera obje golman je odbranio dok je WBA ima jednu sansu koju je Smejhel nogom odbranio...i prv gol tipicni Engleski zavrnuta lopta na 7-8 metara od gola i skok i udarac glavom bilo je neodbranjivo, a oba penala su glupo napravljeni cak i zadnji nije bija potreban jer je igrac isao unazad od vrata WBA al et drzali su samo 0:1 sve do 6 min. prije kraja tekme.sad slijedi Everton u gostima pa Celzi doma...a u Oktobru slijede 4 tekme za WBA gdje ce se vidjeti koliko stvarno mogu jer igraju zaredom protiv..Sauthamptona, Burnley,Brighton i Fulham...i ako na tim tekmama odlicno prodju imaju sanse da ostanu u Premier ligi...a ako ne onda tesko ce biti van opasne zone, jer poslije tih tekmi ide Tottenham, M.United a do kraja godine cekaju ih jos Liverpool,M.City.Newcastle..3 zadnja ispadaju a WBA ce biti u grupi sa Brghton,Sheffield,Fulham,Southampton i mozda jos Burnley i W.H.U. i to je 6-7 klubova po mom racunjanju koji bi mogli ispasti, WBA se mora jos pojacat i to ne malo nego puno ako misle ostat u ligi.

JA
jadnatikoza
15:27 14.09.2020.

Naprijed Biliću, dobar si samo kad napadaš pa tako i napravi

Avatar patkovic
patkovic
15:43 14.09.2020.

ode sva lova na tupe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije